Καβάλα: Στις 10:00 θα ανοίγει η αγορά

Ποια καταστήματα αφορά το νέο ωράριο, ποια εξαιρούνται και από πότε ισχύει-Όλοι οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς τα οποία αφορούν το «κόκκινο» επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 69863/2-11-2020 (ΦΕΚ 4829Β) με την οποία καθορίζονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Καβάλα είναι στο «κόκκινο» επίπεδο (αυξημένου κινδύνου) και το ωράριο των καταστημάτων λιανικής καθορίζεται με υποχρεωτική ώρα έναρξης την 10η πρωινή από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020.

Εξαιρούνται και μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα οι υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες), τα εξειδικευμένα καταστήματα σιδηρικών, χρωμάτων, τζαμιών και τα καταστήματα πώλησης βιομηχανικών ειδών (χρωμάτων, σιδερικών, ξυλουργικών, ηλεκτρολογικών, κήπου, εργαλείων κλπ.).
Και εδώ, η επιτρεπόμενη χωρητικότητα είναι 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, με υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Επίσης απαγορεύεται αντίστοιχα η πώληση αλκοόλ κατά τις ώρες 23:30 έως 05:00. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις τήρησης χωρητικότητας και αποστάσεων, με τη λειτουργία τους να απαγορεύεται από τις 23:30 μέχρι τις 05:00, ενώ όπου υπάρχουν ανελκυστήρες, η επιτρεπόμενη πληρότητα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 10% της χωρητικότητας αυτών.

Και στα δύο επίπεδα, όπου τίθεται ανώτατο όριο συμμετεχόντων ή παρευρισκόμενων, για τον υπολογισμό της τήρησης του ορίου αυτού δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης (άρθρο 1 παρ. 3 ΥΑ).

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων γιατί τα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα (2.000 ευρώ-30.000 ευρώ για τις αποστάσεις, σημείο 9 άρθρου 4 ΥΑ) και 5.000 ευρώ για το ωράριο (σημείο 10, άρθρου 4 ΥΑ αναλογικά εφαρμοζόμενο) σε συνδυασμό με υποχρεωτικό κλείσιμο 15 ημερών. «Δεν επιτρέπεται λόγω λαθών και αβλεψιών να επιβάλλονται τέτοια πρόστιμα και ποινές στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη εποχή», όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας.

Το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η περιοχή μας μπορείτε να το αναζητήσετε στον συνεχώς επικαιροποιούμενο σχετικό χάρτη στη διαδικτυακή διεύθυνση εδώ. Υπενθυμίζεται ότι, οι περιοχές που κάθε φορά σηματοδοτούνται με γκρι χρώμα λειτουργούν υπό ειδικά μέτρα, τα οποία δεν είναι ενιαία, αλλά αξιολογούνται για τον συγκεκριμένο τόπο με βάση τις ισχύουσες τοπικές συνθήκες και με βάση τη διασπορά του ιού στην κάθε περιοχή χωριστά.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρεωτική ώρα έναρξης την 10η πρωινή από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 ισχύει αποκλειστικά για τα εμπορικά καταστήματα και δεν συμπεριλαμβάνει τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ).