Υπερταμείο: Ένας Καβαλιώτης αναλαμβάνει να «τρέξει» την αξιοποίηση των «φιλέτων»

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης που παίρνει στα χέρια του «τιμόνι» της ΕΕΣΥΠ - Θα κληθεί να «χειριστεί» περίπου 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ αλλά και να λύσει «εκκρεμότητες» με ΔΕΚΟ

Το στοίχημαπου ανέλαβε η κυβέρνηση και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ) κρίνεται από την αγορά ως δύσκολο και μεγάλο καθώς ο Γρηγόρης Δημητριάδης, νέος CEO της ΕΕΣΥΠ, θα κληθεί άμεσα να λάβει αποφάσεις για μια σειρά από assets, διαγωνισμούς που έχουν «μείνει πίσω», ΔΕΚΟ και εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, «δηλώνει» και την κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή σελίδας, «στέλνοντας σήμα» για αξιοποίηση των «φιλέτων» του Υπερταμείου.

Μετά από μια περίοδο σχετικής στασιμότητας, κατά την οποία δεν προχώρησαν και πολλές διεργασίες και καταγράφηκε στασιμότητα, η επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα αναμένει εξελίξεις σε πολλά μέτωπα και κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν τα70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔκαι οι νομικές εκκρεμότητες της εταιρείας, η προώθηση της αναδιοργάνωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και η ενεργοποίηση του Ταμείου «Φαιστός» (fund που θα επενδύει σε εταιρείες που συνδέονται με τα δίκτυα πέμπτης και τα ψηφιακά έργα), τον ΟΑΣΑ και τη ΣΤΑΣΥ,  την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, το δίδυμο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ και τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ, τις Ελληνικές Αλυκές και άλλα assets. Σημειώνεται ότι και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει επίσης σημαντικές εκκρεμότητες σε διαγωνισμούς, είναι θυγατρική της ΕΕΣΥΠ.

Ο νέος CEO, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης προερχόμενος από το Enterprise Greece και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου» για να επιταχύνει την αξιοποίηση της περιουσίας του Ταμείου, καλύπτοντας τον χαμένο δρόμο της προηγούμενης 5ετίας. Και βέβαια, χρειάζεται την κυβερνητική στήριξη καθώς θα απαιτηθεί να «σπάσουν αυγά», ιδίως στον τομέα που σχετίζεται με κρατικές εισηγμένες-ΔΕΚΟ κ.λπ.

Στην αγορά δεν περιμένουν να δούνε αποτελέσματα βέβαια μέσα σε 2-3 εβδομάδες, ωστόσο, προσδοκούν το νέο δ.σ. της ΕΕΣΥΠ να ανοίξει βηματισμό με στοχευμένο πρόγραμμα και στρατηγικές κινήσεις και να ξεφύγει από το στάδιο των «σχεδίων επί χάρτου» που απλά ανακοινώνονταν «μεγαλοφώνως» από την προηγούμενη ηγεσία του Υπερταμείου.

Πηγή: insider.gr

Γεννημένος στην Καβάλα, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης είναι εκτελεστικό μέλος με εγχώρια και διεθνή εμπειρία σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η πιο πρόσφατη θέση του κ. Δημητριάδη ήταν αυτή του Προέδρου της Enterprise Greece και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπό αυτή την ιδιότητα, ασχολήθηκε με πλήθος στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ηγήθηκε της ανάπτυξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Στο παρελθόν, κατείχε εκτελεστικές θέσεις στο HVA International ως σύμβουλος για τη γεωργική ανάπτυξη και ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Iskra Zaščite (Raycap Group), με αρμοδιότητες στο σύνολο των λειτουργιών των μονάδων παραγωγής τους στη Σλοβενία και την Κίνα. Από το 2013 έως το 2015 διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών διευθύνοντας την αναδιάρθρωση, τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και την τεχνολογική πρόοδο του Οργανισμού, και από το 2010 έως το 2013 ήταν ο επικεφαλής του έργου για την Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Metropolitan University του Μάντσεστερ, μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) σπουδών στα Μικροκύματα και την Οπτικοηλεκτρονική από το University College London και μεταπτυχιακού τίτλου (ΜΑ) στη Νομική και Διπλωματία από το Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Δείτε μία πρόσφατη συνέντευξη του Γρηγόρη Δημητριάδη με την ιδιότητά του ως προέδρου της Enterprise Greece: