Οι «Μαρμαράδες» Μακεδονίας-Θράκης τα είπαν με τον «συνάδελφο» Νίκο Παναγιωτόπουλο

Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε το ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης όπου συζητήθηκαν θέματα για την πορεία του κλάδου

Με κύριο άξονα συζήτησης την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας  μαρμάρων, τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και τη χρήση  ελληνικών μαρμάρων σε ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας,   πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021, τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας -Θράκης (ΣΕΜΜΘ) με τον Υπουργό Εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη του στον κλάδο των μαρμάρων, αφενός γιατί και ο ίδιος όπως τόνισε  αισθάνεται «συνάδελφος» αφού  στο παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος επιχείρησης του κλάδου και  αφετέρου διότι γνωρίζει ότι η βιομηχανία μαρμάρου αποτελεί έναν  τομέα ιδιαίτερα σημαντικό για την Εθνική Οικονομία. Η Ελλάδα   κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρου ενώ η  προσφορά του τομέα παραγωγής Ελληνικού Μαρμάρου στην Οικονομία  της χώρας, φτάνει το 1,27 δις €, ενώ για κάθε 1€ προϊόν μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος για την Ελληνική οικονομία είναι 2,19 €.  Ταυτόχρονα απασχολούνται περίπου 6,500 εργαζόμενοι ενώ η συνολική  συμβολή στην απασχόληση (έμμεσα) φτάνει τους 18.000 εργαζόμενους.

Είναι ένας καθαρά εξωστρεφής κλάδος, εξάγοντας το 76% των συνολικών πωλήσεων σε περισσότερες από 120 χώρες.

Ο Υπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης αλλά και του ιδίου για την ουσιαστική λύση διαφόρων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τόσο στην βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, όσο και στην απλοποίηση των διαδικασιών στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος . Επίσης, διαβεβαίωσε για την πρόθεση του να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του Συνδέσμου για την χρήση του Ελληνικού μαρμάρου σε ιστορικά μνημεία. Παράδειγμα αποτελεί η πρόθεση του ΣΕΜΜΘ να προμηθεύσει στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης λευκό μάρμαρο Θάσου, αφού ο εξωτερικός περίβολος είναι ήδη κατασκευασμένος από το ίδιο μάρμαρο.

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, Ιουλία Χαϊδά εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις θέσεις του Υπουργού , τονίζοντας πως η συμμετοχή του σε μια τέτοια άτυπη τηλεδιάσκεψη, αναδεικνύει το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του κλάδου των μαρμάρων.