Και οι εστιάτορες και καφεζυθοπώλες της Καβάλας παραδίδουν τα κλειδιά τους στην Κυβέρνηση

Τα κλειδιά θα μαζευτούν στις Περιφέρειες και η Ομοσπονδία Εστιατόρων θα τα παραδώσει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό-Περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα

Τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους είναι έτοιμοι να παραδώσουν στην Κυβέρνηση και οι εστιάτορες και καφεζυθοπώλες της Καβάλας λόγω του παρατεταμένου «λουκέτου» στα καταστήματά τους ελέω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης, σημείωσε στην ΕΡΤ Καβάλας πως ο κλάδος τους βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του, υπάρχει απόγνωση, όπως λέει, στους συναδέλφους του και είναι προγραμματισμένη μια ενέργεια διαμαρτυρίας η οποία συντονίζεται από το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο, τη ΓΣΕΒΕΕ.

«Δίνονται υποσχέσεις, κάποιες τηρούνται κάποιες όχι, ενώ η στήριξη για κάποιους θεωρείται ικανή να τους βγάλει από αυτόν τον κυκεώνα απαιτήσεων, για κάποιους όχι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφείδης.

«Τα κλειδιά δεν θα τα πάμε στον κ. Γεωργιάδη, θα τα πάμε στον Πρωθυπουργό»

«Τα κλειδιά δεν θα τα πάμε στον κ. Γεωργιάδη, θα τα πάμε στον Πρωθυπουργό» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου, προσθέτοντας ότι «η κίνηση γίνεται στις 10 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το μάζεμα των κλειδιών και επιστολών με ονοματεπώνυμο για να μην ακούγεται για συνδικαλιστική δράση. Δεν είναι ένα πυροτέχνημα, είναι η αγανάκτηση του κλάδου που προκαλεί αυτήν την κίνηση. Τα κλειδιά θα μαζευτούν στις Περιφέρειες και θα έρθουν στην Αθήνα, στην Ομοσπονδία Εστιατόρων η οποία θα αναλάβει την υποχρέωση να τα παραδώσει στον Πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που προέχει είναι το να παραμείνουν οι επιχειρήσεις βιώσιμες όντας κλειστές με κρατική εντολή σε αυτήν τη φάση, καθώς δεν φαίνεται και ορατό το άνοιγμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Και από την άλλη πλευρά, να δούμε και έναν οδικό χάρτη ανάταξης του κλάδου, μετά τη λήξη του συναγερμού».

Όπως είπε ο κ. Καββαθάς, «αυτό που χρειάζεται άμεσα ο κλάδος της εστίασης είναι η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, για 2 στις 10 επαρκούν για έναν μήνα και μόνον το 16% των επιχειρήσεων του κλάδου μπορούν να αντέξουν με τα ταμειακά διαθέσιμα για τους δύο επόμενους μήνες. Χρειάζεται ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης, δομημένο πάνω στις ανάγκες του κλάδου. Έχουμε προτείνει στο 30% του κύκλου εργασιών που είχε ο κλάδος τον αντίστοιχο περσινό μήνα ή τον προπέρσινο».