«Φίλιπος Β΄»: Ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση του λιμανιού της Καβάλας

Στο στάδιο της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων περνάει το ΤΑΙΠΕΔ - Στόχος η ολοκλήρωση μέσα στον Φεβρουάριο

Ένα ακόμη βήμα πραγματοποιήθηκε στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για τα περιφερειακά λιμάνια, στους οποίους έχει εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, όπως δημοσίευσε το Reporter, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 η διαδικασία προσκόμισης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων από τα επενδυτικά μέρη που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση των διαγωνισμών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β’ στην Καβάλα [η σχετική προθεσμία για το λιμένα Ηγουμενίτσας λήγει στις 10 Φεβρουαρίου].

Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τα κατατεθέντα έγγραφα, προκειμένου να αποφασιστεί ποιοι επενδυτές πληρούν τα κριτήρια ώστε να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές αποφάσεις από το ΔΣ του Ταμείου λαμβάνονται περίπου ένα μήνα, μετά την προσκόμιση των εγγράφων. Συνεπώς, στόχος είναι στο τέλος Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα και εντός Μαρτίου στην Ηγουμενίτσα.

Ακολούθως, οι επιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR), στο οποίο έχει «φορτωθεί» το σύνολο των εμπιστευτικών πληροφοριών για τα προφίλ των λιμανιών. Κατόπιν, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές, με επενδυτικό πλάνο, για τα επόμενα 40 χρόνια. Ο αρχικός προγραμματισμός όριζε ως ορίζοντα υποβολής των δεσμευτικών προσφορών το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Υπάρχει αισιοδοξία για τήρηση του χρονοδιαγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις και τις παρατάσεις που έλαβαν οι επενδυτές για την κατάθεση των εγγράφων. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών και θα προκύψει ο προτιμητέος επενδυτής. Για την οριστικοποίηση των συμφωνιών με τον ανάδοχο, ίσως χρειαστεί έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικύρωσή τους από το Κοινοβούλιο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι επενδυτές θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο των λιμανιών εντός του 2021.

Η επενδυτική «μάχη»

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνισμοί αφορούν το 67% του μετοχικού κεφαλαίου σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα και την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ στην Καβάλα.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι για τον διαγωνισμό που αφορά στο λιμάνι της Καβάλας είναι οι:

  • PFIC LTDQUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT
  • ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ IMERYS AE, GOLDAIR CARGO & I.M.G.
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA [η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΟΛΘ Α.Ε.