Συνταξουχικά σωματεία κατά Δήμου Καβάλας για τις μειώσεις των δημοτικών τελών

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου δε δέχονται ότι οι μειώσεις των τελών ευνοούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα

ΔΔε δέχονται ότι οι μειώσεις των δημοτικών τελών, που ανακοίνωσε ο Δήμος Καβάλας, ωφελούν την πλειοψηφία των συνταξιούχων, τα συνταξιουχικά σωματείων ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου της Καβάλας. Με ανακοίνωση τους τονίζουν ότι από τις «μειώσεις» του Δήμου ελάχιστοι είναι οι συνταξιούχοι που θα «ευεργετηθούν» και επισημαίνουν ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των φτωχών οικογενειών και των συνταξιούχων.
Ακολουθεί η ανακοίνωση των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως μέτρο που προχωρά σε «γενναίες» μειώσεις για ευρύτερα λαϊκά στρώματα του Δήμου Καβάλας»

«Η Διοίκηση των Σωματείων μας, έλαβε επιστολή (22/01/2021) από τον Δήμαρχο Καβάλας, με την οποία μας ενημερώνει για την απόφαση της Διοίκησης (αρ. 453/21-12-2020) που αφορά «… στην απαλλαγή ή στη γενναία μείωση των δημοτικών τελών, για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας», με την παράκληση να την γνωστοποιήσουμε στα μέλη μας.
Τις απαλλαγές που αποφασίστηκαν, δεν μπορούμε να τις δεχτούμε ως μέτρο που προχωρά σε «γενναίες» μειώσεις και απαλλαγές για ευρύτερα λαϊκά στρώματα του Δήμου Καβάλας που πλήττονται από μύρια όσα αντιλαϊκά μέτρα όλα αυτά τα χρόνια  (μνημόνια, πανδημία, ανεργία, υποαπασχόληση κλπ).
Ιδιαίτερα σε δεινή θέση βρισκόμαστε οι συνταξιούχοι. Ζοφερή είναι η κατάσταση μας, η οποία αποτυπώνεται και σε επίσημα στοιχεία: Περίπου ένα (1) εκατομμύριο συνταξιούχοι (985.843), δηλαδή το 38,4% του συνόλου των συνταξιούχων, έχουν εισόδημα από συντάξεις κάτω από 600 ευρώ μεικτά.
Αυτή η πραγματικότητα μας έφερε στην κατάσταση της απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης. Αυτή την εξαθλίωση και απόλυτη φτώχια έρχεται να «καλύψει» η απόφαση του Δήμου Καβάλας, για μειώσεις και απαλλαγές από τα ανταποδοτικά.

Το μέτρο που πήρε η Δημοτική Αρχή, παίρνει από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού στις αυξήσεις που επέβαλε πέρυσι στα ανταποδοτικά τέλη για τα νοικοκυριά, προχώρησε σε πραγματικά γενναίες  μειώσεις στις Τράπεζες και στις μεγάλες ιδιοκτησίες.
Πρακτικά σημαίνει ότι από τις «μειώσεις» του Δήμου ελάχιστοι είναι οι συνταξιούχοι μέλη μας που θα «ευεργετηθούν».
Θεωρούμε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από το Δήμο για να υλοποιηθούν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των φτωχών οικογενειών και των συνταξιούχων. Νομίζουμε ότι είναι εφικτό και κυρίως αναγκαίο, οι απαλλαγές και οι μειώσεις των ανταποδοτικών τελών σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» να είναι οι ακόλουθες:
-Άποροι:
Πλήρης απαλλαγή.
-Άτομα με αναπηρία, Πολύτεκνοι, Μακροχρόνια Άνεργοι, Μονογονεϊκές οικογένειες :
Ουσιαστική αύξηση των οικονομικών κριτηρίων για υπαγωγή τους στις μειώσεις (ετήσιο εισόδημα έως 20.000 €).
Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για να «βρεθούν τα χρήματα», αρκεί:
-Να καταργηθεί η απόφαση του Δήμου που προχώρησε σε μείωση στα  δημοτικά τέλη στις Τράπεζες, στις μεγάλες ιδιοκτησίες, στο χώρο ευθύνης του Δήμου.
-Να τιμολογηθούν με μεγαλύτερους συντελεστές οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες και τα πολυκαταστήματα.
-Να διεκδικήσει η Διοίκηση του Δήμου από την Κεντρική Κυβέρνηση κονδύλια με τη στήριξη του Λαού της Καβάλας. Σε μια τέτοια προοπτική θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, όλων των φορέων, τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και τους αυτοαπασχολούμενους του Δήμου Καβάλας να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να ενταχθούν ενεργά στα Σωματεία τους, να πιστέψουν στη δύναμή τους και πως μόνο με συνειδητό συλλογικό αγώνα θα επιβάλουμε το δίκιο μας.

Καμία εμπιστοσύνη σε κεντρική και τοπική εξουσία, πέρα από τον κοινό αγώνα εργατών, αγροτών, μικροεπαγγελματιών».