Επαγγελματίες λαϊκής αγοράς Καβάλας: Μαύρες σημαίες για αρχή, δυναμικές αντιδράσεις για τη συνέχεια

«Τα έχουν βάλει εναντίον ανθρώπων που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Και όλα αυτά για δύο μέτρα δρόμο» αναφέρουν οι επαγγελματίες και ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις «ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης που θέλει να μας αφανίσει»

Μαύρες σημαίες σήκωσαν στους πάγκους τους το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 οι πωλητές της λαϊκής αγοράς της Καβάλας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει να περιέλθει το 5% αυτών σε ιδιωτικές εταιρίες.

Ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Καβάλας, Σωτήρης Ιωαννίδης σε δηλώσεις του στον Alpha RADIO 88,6 είπε: «Έτσι δείξαμε την απογοήτευσή μας. Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα αρθεί το προσχέδιο, κάτι που μας το υποσχέθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες, όμως πέσαμε έξω. Περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα γίνει και ανάλογα με τις εξελίξεις θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Αυτό το σχέδιο θα βγάλει κόσμο στην ανεργία. Αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά θέλει την εξόντωση των λαϊκών αγορών. Κανείς δεν ξέρει τι θέλουν να πετύχουν, θέλουν να βάλουν στις λαϊκές ιδιώτες προφανώς για να τις ελέγχουν σε επίπεδο τιμών και να τις διαμορφώσουν όπως θέλουν αυτοί. Ή θέλουν να τραβήξουν τον κόσμο από εμάς και να τους μεταφέρουν αλλού. Όποιος τα σκεφτεί όλα αυτά θα καταλάβει τι εννοώ. Εμείς θα σταθούμε εδώ που είμαστε όπως είμαστε εδώ και 30 χρόνια και έχουμε επενδύσει πολλά σ’ αυτήν τη δουλειά, επαγγελματίες και παραγωγοί. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό των μεγάλων εταιριών σε καμία περίπτωση.

»Αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουν το επάγγελμά μας ως βιοποριστικό, αλλά τόσα χρόνια δεν θα επέτρεπαν να κάνουμε ένα μαγαζί, αφού η κρατική άδεια που μας έδιναν μας περιόριζε και μας έδενε τα χέρια. Και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και μας βάζει αντιμέτωπους με τους δυνατούς οικονομικά. Πώς να παλέψουμε ένα μεγαλοεπενδυτή; Είναι αδύνατον. Όμως θα μας βρούνε απέναντί τους, γιατί χιλιάδες κόσμου από μας θα βγει στην ανεργία. Όλο το θέμα θα το αντιμετωπίσουμε σκληρά. Θα αντιδράσουμε έντονα κλείνοντας όλες τις λαϊκές αγορές σε όλη την Ελλάδα. Μιλάμε με Ομοσπονδίες και όλα τα Σωματεία. Θα υπάρξει τέτοια αντίδραση που δεν την έχει ξαναδεί ο κόσμος αν προσπαθήσουν να περάσουν κάτι τέτοιο. Είμαστε αποφασισμένοι».

Γ. Μαυρουδάκης: Σίγουρα κάτι δεν πάει  καλά εδώ

Όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών λαϊκών αγορών: Γ. Μαυρουδάκης: «Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά εδώ. Είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό για εμάς. Έρχεται η εξόντωσή μας. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται οι άδειες. Κάθε μέρος της Λαϊκής Αγοράς θα μπαίνει σε πλειστηριασμό και μάλιστα θα φτάσουμε εμείς που παλεύουμε τόσα χρόνια να απειλούμαστε να χάσουμε και το μέρος μας και την άδεια. Κάνουν λόγο για ένα παράλογο πρόστιμο. Λένε ότι αν ένας πωλητής, παραγωγός, δεν κόψει τρεις αποδείξεις, τότε θα του πάρουν το μέρος. Πολύ απλά ρωτάω, αν ένας μαγαζάτορας δεν κόψει τρεις αποδείξεις, θα του πάρουν το μαγαζί;

»Αυτό δεν ισχύει. Είναι αντισυνταγματικό και μόνον που ακούγεται. Ακόμη και ο κόσμος θα χάσει πολλά πράγματα αν εμείς τελικά χάσουμε τις θέσεις μας. Θα χάσει ποικιλία, φρέσκα αγαθά και τη δυνατότητα να διαλέγει. Έχω εμπιστοσύνη στους βουλευτές του Νομού Καβάλας. Πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν να γίνει αυτό, μιας και όλοι γνωρίζουν καλά το αγροτικό θέμα. Αλλά όλοι πρέπει να θυμηθούν ότι δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα πάμε στο σπίτι. Είναι αδιανόητο να τα έχουν βάλει εναντίον ανθρώπων που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Και όλα αυτά για δύο μέτρα δρόμο. Πουλάμε από τις 3 το πρωί για να ζήσουμε τις οικογένειές μας και αυτοί τα έβαλαν μαζί μας».

*Φωτογραφία: Χάρης Ιορδανίδης