ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ: Το παρθενικό του… αρμένισμα στο λιμάνι της Καβάλας [φωτογραφίες]

Ο πρώτος κατάπλους του Ro/Ro ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ στο «Απόστολος Παύλος» και η ιστορία του καναδέζικου βαποριού-Τα ονόματα τα οποία άλλαξε το πλοίο κατά την παντός καιρού ιστορία του και η πρόθεση της εταιρίας για τη γραμμή

Λίγο πριν τις 07:30 το πρωί του Σαββάτου 13 Μαρτίου 2021 έκανε τον παρθενικό του κατάπλου στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» το Ro/Ro ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ προερχόμενο απευθείας από τη Μυτιλήνη. Το ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ με μια όμορφη μανούβρα έδεσε στην προβλήτα 4 και ξεφόρτωσε το γκαράζ το οποίο ήταν γεμάτο φορτηγά και άλλα οχήματα.

Το καναδέζικο βαπόρι θα καταπλέει κάθε Σάββατο πρωί και θα αποπλέει το βράδυ της ίδιας μέρας για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ, μετρώντας πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών ήρθε για να μείνει και στην Καβάλα, με την εταιρία να δηλώνει την πρόθεση να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην εν λόγω γραμμή.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας δηλώνουν στο Kavala Port News ότι «μέριμνά μας είναι να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες φορτηγών και τις μεταφορικές εταιρίες όσο το δυνατόν περισσότερο και ευελπιστούμε ο κόσμος να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες μας και να στηρίξει το πλοίο και την εταιρία επιλέγοντάς το για τις μεταφορές των οχημάτων τους».

Λίγα λόγια για το πλοίο

Τo Ro/Ro ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ ναυπηγήθηκε το 1972 στην ναυπηγεία (Trosvik Verksted A/S Brevik) της Νορβηγίας με πρώτο όνομα το ANDERIDA για τη STENA LINES, ακολούθησε η SEALINK το 1980 όπου δούλεψε στην Ευρώπη με τη μορφή ναύλωσης και κατόπιν μετονομάστηκε αρκετές φορές.

Το πλοίο το 1987 πουλήθηκε στην καναδέζικων συμφερόντων C.T.M.A VOYAGER και δραστηριοποιούνταν στις γραμμές Montreal-Cap aux Meules & Matane-Cap aux Meules το 2016. Τον Φεβρουάριο του 2020 το πλοίο αγοράζεται από την εταιρία AEINAYTHΣ και ξεκινάει το μεγάλο του ταξίδι από τα βόρεια στη χώρα μας στις 22 Φεβρουαρίου 2020.

Στις 12 Μαρτίου θα καταπλεύσει για πρώτη φορά στα ναυπηγεία της Χαλκίδας όπου εκεί θα υποστεί εκτεταμένες αλλαγές και εργασίες συντήρησης και επισκευής στο εσωτερικό και εξωτερικό του τμήμα. Το πλοίο θα πάρει το όνομα ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ και τον Απρίλιο του 2020 θα υψώσει σημαία Ελληνική, ενώ το νηολόγιο του θα φέρει το νησί της Χίου.

Τον Ιούνιο του 2020 το ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ θα ξεκινήσει τα παρθενικά του δρομολόγια στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος προστίθεται και η Καβάλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλοία τύπου Ro/Ro ταξιδεύουν με κάθε καιρό, μεταφέροντας παντός τύπου φορτηγά οχήματα κλπ, εξυπηρετώντας ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες τα νησιά και τις πόλεις της Μακεδονίας.

*Πηγή-φωτογραφίες: Τάσος Αργυρός