Νέες παρατάσεις στο ερευνητικό πρόγραμμα για υδρογονάνθρακες

Δύο νέες αποφάσεις με τις οποίες πάνε πιο πίσω οι έρευνες σε Ιόνιο (Energean) και Βορειοδυτική Πελοπόννησο έλαβε η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή

Τα υψηλά ρίσκα στις επενδύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων που προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και η μαζική στροφή ακόμη και των ίδιων των πετρελαϊκών στις «πράσινες» δραστηριότητες, αναγκάζουν τους παραχωρησιούχους των ελληνικών blocks να μεταθέτουν πιο πίσω χρονικά τα προγράμματα ανάπτυξής τους.

Η Energean και τα Ελληνικά Πετρέλαια ζήτησαν κι έλαβαν παρατάσεις στις πρώτες φάσεις των ερευνών τους για άλλες δύο παραχωρήσεις που είχαν μισθώσει, κατόπιν διαγωνισμών, με συμβάσεις οι οποίες κυρώθηκαν το 2017 και 2018, αντίστοιχα. Ο λόγος για το παράκτιο «οικόπεδο» «Περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος» και το χερσαίο «Β.Δ. Πελοπόννησος».

Στο πρώτο, operator με 75% είναι η Energean, μετά την αποχώρηση της Total τον Φεβρουάριο του 2020 και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου υδρογονανθράκων της Edison, και με 25% συμμετέχουν επίσης και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στο δεύτερο μοναδικός παραχωρησιούχος είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο νέες παρατάσεις έρχονται να προστεθούν στην απόφαση των Repsol και Energean, στις αρχές του χρόνου να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο την χερσαία παραχώρηση της «Αιτωλοακαρνανίας» καθώς και της τρίτης παράτασης που δόθηκε, πάλι στις αρχές του έτους, στα ΕΛ.ΠΕ και την Edison E&P (Energean μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου υδρογονανθράκων της ιταλικής εταιρίας) για την πρώτη γεώτρηση στον «Πατραϊκό Κόλπο». Η νέα ημερομηνία είναι ο Ιανουάριος του 2023.

Το “block 2”

Η Energean ζήτησε κι έλαβε για το θαλάσσιο «block 2» από την ΕΔΕΥ παράταση 24 μηνών, δηλαδή έως τις 15 Μαρτίου του 2023, «προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών του Προγράμματος Ελαχίστων Εργασιών της Πρώτης Φάσης», όπως τεκμηριώνει στο σκεπτικό της απόφασής της η αρμόδια αρχή για τη διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Η Energean αιτήθηκε την κατά 24 μήνες περαιτέρω παράταση της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών «προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της Πρώτης Φάσης», σύμφωνα με την ΕΔΕΥ.

Η ίδια η αρχή σημειώνει «την πρόθεση του Μισθωτή (Energean) να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εργασιών του Προγράμματος Ελαχίστων Εργασιών της Πρώτης Φάσης του Σταδίου Εργασιών καθώς και την ανάγκη ολοκλήρωσης του Προγράμματος Ελαχίστων Εργασιών με την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων σύμφωνα με τη Σύμβαση και το Ετήσιο πρόγραμμα Εργασιών και Προϋπολογισμό του Μισθωτή για το έτος 2021.

Η “Β.Δ. Πελοπόννησος”

Σε ό,τι αφορά τη χερσαία παραχώρηση «Β.Δ. Πελοπόννησος», όπως προκύπτει από την απόφαση της ΕΔΕΥ, τα ΕΛ.ΠΕ είχαν ζητήσει από τις 5 Αυγούστου του 2020 παράταση 20 μηνών (μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2022) προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου των ερευνών.

Η ΕΔΕΥ με δύο επιστολές της στις 4 Νοεμβρίου του 2020 και στις 26 Φεβρουαρίου του 2021 ζήτησε από τα ΕΛ.ΠΕ «ορισμένα απαραίτητα δικαιολογητικά αναφορικά με την πλήρη χρονική καταγραφή των τεχνικών εργασιών της Πρώτης Φάσης που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καθώς και των υπολειπόμενων συμβατικών εργασιών της ίδιας Φάσης, όπως προκύπτουν από το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών για τη Φάση αυτή», όπως αναφέρει στην απόφασή της.

Τελικά η Εταιρία έδωσε παράταση έξι μηνών, δηλαδή έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2021 προκειμένου τα ΕΛ.ΠΕ να ολοκληρώσουν τις εργασίες της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου των ερευνών.

Πηγή: news247.gr