Έγκριση στήριξης ύψους 100 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Energean λόγω πανδημίας

Η Energean έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού-Ως ιδιαίτερα θετική αποτιμά την εξέλιξη η εταιρία, σε συνάρτηση και με τους στόχους τους οποίους έχει θέσει για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο ελληνικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά 100 εκ. ευρώ για τη στήριξη της Energean Oil and Gas Α.Ε. στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα εγκρίθηκαν βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Energean εκμεταλλεύεται το μοναδικό πεδίο εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα βάσει σύμβασης παραχώρησης. Παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού. Επί του παρόντος η Energean αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας.

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή:

  • δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους περίπου 90,5 εκ. ευρώ που θα συνάψει η Energean
  • δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκ. ευρώ από το ελληνικό κράτος

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα συνάδουν με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη:

  • θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021
  • θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες
  • θα έχουν μέγιστη διάρκεια 8 ετών (σύμφωνα με τη διάταξη του προσωρινού πλαισίου που επιτρέπει την προσαρμογή της κανονικής διάρκειας των 6 μηνών εάν υπάρχει κατάλληλη αποζημίωση)

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα είναι αναγκαία, κατάλληλα και αναλογικά για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού είναι διαθέσιμες εδώ.

Η Energean θεωρεί ως ιδιαίτερα θετική την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα από τον Πρίνο έχει επιφέρει ζημιές της τάξης των 120 εκ. ευρώ στον όμιλο στη διετία 2019-2020. Πλέον, προτεραιότητα και μονόδρομος για την επιτυχή αξιοποίηση της ενίσχυσης για την εταιρεία αποτελεί η ολοκλήρωση της επένδυσης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, η συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση του Πρίνου με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη, καθώς και μια σειρά από νέα projects, όπως η Διακράτηση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.

Στόχος είναι ο Πρίνος να καταστεί όχι μόνο λιγότερο εξαρτώμενος από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και πιο «πράσινος», σε συνέχεια και της συμφωνίας που έχει συναφθεί με την ΔΕΗ και η οποία διασφαλίζει την προμήθεια των εγκαταστάσεων με ηλεκτρική ενέργεια 100% παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.