Το Καθολικό Πάσχα «ανέβασε» τους κτηνοτρόφους της Καβάλας και της Θάσου

Σε καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι «έφυγαν» αμνοερίφια από την περιοχή μας

Στις 4 Απριλίου 2021 οι Καθολικοί ανά τον κόσμο γιόρτασαν το Άγιο Πάσχα και αρκετοί ήταν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που έκαναν επίσης «Πασχαλιά», λόγω των αυξημένων τιμών στις οποίες πούλησαν τα αμνοερίφιά τους.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Καβάλας Νίκος Δημόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος χώρα» ότι για το Πάσχα των Καθολικών «έφυγαν» από την Καβάλα και τη Θάσο ζώα στα 2,70-2,80 ευρώ το κιλό για ζωντανά, με κάποιους κτηνοτρόφους να «πιάνουν» ακόμα και την τιμή των 3 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν στα 2,20 ευρώ.

«Όσα αμνοερίφια έμειναν, θα πάρουν λογικά καλή τιμή, ειδικά τα αρνιά γιατί δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να τα δώσουν μικρά σε εμπόρους για πάχυνση, προκειμένου να αρμέξουν, καθώς η τιμή στο γάλα είναι καλή. Αντίθετα, οι ζωοτροφές είναι πάρα πολύ ακριβές και οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν», αναφέρει.

Τονίζει, μάλιστα, ότι το κόστος των ζωοτροφών φτάνει στο 65% του κόστους μιας μονάδας και φέτος είναι αυξημένες κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι. Ο κ. Δημόπουλος αξιολογεί θετικά τις φετινές τιμές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι υψηλότερες από τις περσινές της πασχαλινής περιόδου. Η τιμή παραγωγού πιστεύω πως θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ για σφάγιο, γιατί δεν υπάρχει προσφερόμενη παραγωγή». Ωστόσο, βάζει ερωτηματικό στις ποσότητες που συγκέντρωσαν οι έμποροι στα παχυντήρια.