Αγροτικός Σύλλογος Νέστου: Θέλουμε αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις για τις αποζημιώσεις

Επιστολή των αγροτών του Νέστου προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής από τον παγετό της 9ης Απριλίου

Αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις ζημιές που υπέστησαν δυναμικές καλλιέργειες που υπάρχουν στο Δήμο Νέστου, από παγετό που εκδηλώθηκε στις 9 Απριλίου, ζητά με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου.

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές Καβάλας και στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης τονίζεται το κακό προηγούμενο των αποζημιώσεων από τα πλημμυρικά φαινόμενα από βροχόπτωση το 2018 και τις διαδοχικές χαλαζοπτώσεις το 2019 που απείχαν πολύ από την πραγματική ζημία.

Εκτός της επιστολής ο Σύλλογος παραθέτει πραγματογνωμοσύνη τοπικών γεωπόνων που περιγράφει τις εκτιμήσεις ζημιών καλλιεργειών ακτινιδίων και άλλων δένδρων και κηπευτικών το 2021

Ακολουθεί η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου

«Ζημιές από παγετό στην πεδιάδα του Νέστου»

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε. Σας ενημερώνουμε ότι οι δυναμικές καλλιέργειες που υπάρχουν στο Δήμο Νέστου, επλήγησαν από παγετό που εκδηλώθηκε στις 09 Απριλίου.

Ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημίες τόσο σε δενδρώδεις όσο και σε κηπευτικές καλλιέργειες. Τα ποσοστά των ζημιών είναι μεγάλα και θα φανούν πιο έντονα τις επόμενες μέρες.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η περιοχή μας υπέστη μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα από βροχόπτωση το 2018, διαδοχικές χαλαζοπτώσεις το 2019 και οι αποζημιώσεις που προέκυψαν απείχαν πολύ από την πραγματική ζημία.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας ώστε να έχουμε αντικειμενικές και δίκαιες εκτιμήσεις.

Σας επισυνάπτουμε έκθεση πραγματογνωμοσύνης από τους γεωπόνους των Ομάδων Παραγωγών της περιοχής μας».

Πραγματογνωμοσύνη

Θέμα: «Εκτιμήσεις ζημιών καλλιεργειών ακτινιδίων και λοιπών δένδρων και κηπευτικών της Επαρχίας Νέστου κατά το έτος 2021» 

«Αγαπητοί κύριοι. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη όσο και επείγουσα ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα στις ζημίες που προκάλεσε ο παγετός στις 9/4/2021.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες από τις 12 βραδινής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 9/4/2021 που καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη παρανέστια περιοχή είχαν ως  αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου αγροτικού κεφαλαίου της  επαρχίας Νέστου.

Το μέγεθος της ζημίας είναι αρκετά  μεγάλο στους οφθαλμούς και στους  καρποφόρους βλαστούς (ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα, ελιές) καθώς και στο φυτικό κεφάλαιο πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη.

Όπως μακροσκοπικά φαίνεται στο χωράφι ήδη από την επόμενη ημέρα  στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήσαμε από κοινού όλοι οι  εμπλεκόμενοι φορείς παρατηρείται πολύ μεγάλη ζημία και όλα αυτά σε βάρος της φετινής παραγωγής.

Σύμφωνα με τις άμεσες παρατηρήσεις, οι φετινές παραγωγές στα αγροτεμάχια που επλήγησαν αναμένονται μειωμένες κατά 30-90%, ποσοστά καταστροφικά για τους αγρότες παραγωγούς και την εξέλιξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας.

Αναφορικά με την καλλιέργεια των ακτινιδίων στην περιοχή μας, η έκταση της έχει ξεπεράσει τα 19000 στρέμματα και αποτελεί μαζί με το σπαράγγι τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας στην επαρχία Νέστου.

Οι ομάδες παραγωγών οι οποίες δραστηριοποιούνται και επενδύουν εδώ  και χρόνια στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων, προσβλέπουν στη στήριξη των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας, γι’ αυτό και σας παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια τόσο της φετινής παραγωγής με τη διαδικασία της των έγκυρων και δίκαιων εκτιμήσεων από τον ασφαλιστικό μας φορέα, τον ΕΛΓΑ όσο και την ένταξη σε προγράμματα  στήριξης του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη χρονιά.

Την παρούσα πραγματογνωμοσύνη συνυπογράφουν οι κάτωθι τοπικοί γεωπόνοι:
Νικάκη Αριστέα Γεωπόνος ΕΑΣ Καβάλας
Μαραγκόζης Κων/νος Γεωπόνος ΑΣΣ NESPAR
Καρκάτζαλος Αναστάσιος Γεωπόνος ΑΣΣΝ Νέστος
Αναγνωστίδου Έλενα Γεωπόνος ΑΣ ΑΣΣΟΣ».