Ανοίγουν στις 19 Απριλίου τα σύνορα της Ελλάδας για τους υπηκόους της Σερβίας

Το «άνοιγμα» προς τη Σερβία αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την Καβάλα αφού περιλαμβάνει και τις οδικές διελεύσεις από τη γείτονα χώρα προς την Ελλάδα

Οι υπήκοοι της Σερβίας θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τις 19 Απριλίου 2021, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο Σέρβος πρέσβης στην Αθήνα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η είσοδος των Σέρβων στην Ελλάδα θα μπορεί να γίνει αεροπορικώς ή οδικώς από τις συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα και της Νυμφαίας στη Βουλγαρία.

Ο πρέσβης Ντούσαν Σπασόγιεβιτς ανέφερε επίσης ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα έχει εκδοθεί από επίσημη σερβική αρχή ή αρνητικό PCR τεστ όχι παλαιότερο των 72 ωρών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, 24 ώρες από το ταξίδι στην Ελλάδα, ανέφερε στο Tanjug ο πρέσβης Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι στις 29 Μαρτίου ανήγγειλε το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σύνορα, κατ εξαίρεση, για τους πολίτες της Σερβίας πριν από το Πάσχα με δεδομένο ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Σερβίας έχει ήδη εμβολιαστεί. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε τότε ότι το άνοιγμα των συνόρων για τους Σέρβους θα λειτουργήσει πιλοτικά για την εξαγωγή συμπερασμάτων πριν την επίσημη έναρξη της θερινής σεζόν.

Reuters: Η Ελλάδα αίρει την υποχρεωτική καραντίνα σε τουρίστες από την ΕΕ και πέντε ακόμα χώρες

Η Ελλάδα σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς υποχρεωτικής καραντίνας από την επόμενη εβδομάδα για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε ακόμα χώρες που έχουν εμβολιαστεί ή είναι αρνητικοί στο τεστ COVID-19, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι θα ανοίξει τον τουρισμό της στα μέσα Μαΐου, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, προσθέτοντας ότι ήδη τον περασμένο μήνα η Ελλάδα ήρε την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί και έχουν αρνητικό τεστ.

«Θα σταματήσουμε σταδιακά τους περιορισμούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν από το άνοιγμα στις 14 Μαΐου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ασφαλείς πηγές δήλωσαν, ωστόσο, στο CNN Greece, ότι το εν λόγω σχέδιο είναι υπό διαμόρφωση και θα κριθεί και με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος είπε πως οι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, και από δύο συνοριακές διελεύσεις.

Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου COVID-19 ή να δείξουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι τουρίστες θα υπόκεινται σε εγχώριους περιορισμούς του lockdown.

Πηγή: cnn.gr