Lockdown: Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της εστιάσης. Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο

Σηκώνουν ρολά από αύριο τα μαγαζιά της εστίασης - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση - Τι θα ισχύει με τα SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας - Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα

Πώς και πώς περιμένουν πολίτες και μαγαζάτορες το αυριανό άνοιγμα της εστιάσης, μετά από σχεδόν έξι μήνες με κλειστά τα μαγαζιά. Οι επιχειρηματίες έχουν σηκώσει μανίκια, οι παραγγελίες για τις απαραίτητες προμήθειες έδιναν και έπαιρναν την περασμένη εβδομάδα και οι πελάτες είναι πιο έτοιμοι από ποτέ να ξαναγίνουν… θαμώνες μαγαζιών.

Το SMS στο 13033 ωστόσο, παραμένει στη ζωή μας, με τους πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν 6 στο 13033 για να βρεθούν για καφέ ή για φαγητό. Επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μέχρι τις 11 το βράδυ και όχι μέχρι τις 10 όπως ίσχυε την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, λοιπόν, ξεκινά σταδιακά από αύριο η επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία και θα έρθει στις 15 Μαΐου όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός και θα επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
  • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
  • Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

Πηγή: protothema.gr