Σωτήρης Χιωτάκης: Ο πιο ασφαλής τρόπος να μην υπάρχουν απολύσεις είναι να πετύχουμε τους στόχους της εθελουσίας αποχώρησης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Energean μιλά για την αναδιάρθρωση σε κάθε επίπεδο του Πρίνου ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της λειτουργίας του

Μόνο η απόδοση του προγράμματος της εθελούσιας αποχώρησης θα αποτρέψει ένα «κύμα» απολύσεων στα Πετρέλαια της Καβάλας δηλώνει ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Energean Σωτήρης Χιωτάκης, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη το πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χιωτάκης σε συνέντευξή του στο ALPHA Radio 88.6, ο Πρίνος μπορεί να απεξαρτηθεί από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου, αφού προσφέρεται για projects όπως αυτό της αποθήκευσης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, μίλησε για το «γαλαντόμο» πρόγραμμα των αποζημιώσεων που προβλέπονται, ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα σε νέες προσλήψεις θα έχουν όσοι ακολουθήσουν το πρόγραμμα της εθελουσίας.

Τέλος, τόνισε ότι δεν  μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ο Πρίνος με 260 άτομα προσωπικό και ανεξάρτητα με τις αντιδράσεις του Σωματείου των Εργαζομένων, η εταιρία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της και όχι να διοικεί υπό το κράτος του άγχους και των εκφοβισμών.

Διαβάστε παρακάτω τα βασικότερα σημεία των ραδιοφωνικών δηλώσεων Χιωτάκη, όπως αυτές φιλοξενούνται στο φύλλο της Τρίτης 11 Μαΐου 2021 της Καθημερινής Εφημερίδας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ.

Δεν βγαίνει πετρέλαιο με τον τσαμπουκά…

«Δεν θα μιλήσω για αριθμό αιτήσεων, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη λόγω των πολλών αργιών που προηγήθηκαν. Εξάλλου, το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης είναι μέρος μόνον της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Πρίνου, της διοικητικής, λειτουργικής αναδιάρθρωσης, ώστε ο Πρίνος να καταφέρει να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια με λιγότερες εξαρτήσεις από τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου, διότι δυστυχώς  υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα προκειμένου να βρεθούν διασφαλίσεις χρηματοδοτήσεων για πετρέλαιο, μεγάλη απροθυμία από τράπεζες, επενδυτές και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον δεν μπορέσαμε κι εμείς να βγούμε στην αγορά για να πάρουμε ένα δάνειο, όπως κάναμε για όλες τις επενδύσεις φυσικού αερίου που έχουμε σε πολλές χώρες και γι’ αυτό χρειαστήκαμε το ΟΚ της  Κομισιόν για να πάρουμε αυτή την ενίσχυση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

»Η εθελουσία η οποία έχει συγκεντρώσει την μήνιν του Σωματείου των Εργαζόμενων –χωρίς ωστόσο να έχουμε ακούσει  κάποια αντιπρόταση, όχι μόνον για το πρόγραμμα της εθελουσίας, αλλά συνολικά για τη λειτουργική αναδιάρθρωση, είχαμε ένα ξερό “όχι σε όλα”– εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα που στοχεύει στο να μπορεί ο Πρίνος να “ζήσει” τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειαστεί, σε μερικά χρόνια, όταν παρουσιαστεί ένα οποιοδήποτε πρόβλημα στις τιμές του πετρελαίου –είναι και ένα πολύ παλιό κοίτασμα– να είμαστε πάλι στην ίδια θέση να ψάχνουμε για δάνεια.

»Ο Πρίνος είναι δομημένος όπως ήταν πολλές δεκαετίες πριν, το κοίτασμα ακόμη μπορούσε και έδινε. Χρειάζεται πολλές επενδύσεις αυτό το κοίτασμα, ξέρετε το πετρέλαιο δεν βγαίνει με τον τσαμπουκά, όπως ακούσαμε στο σύνθημα την Εργατική Πρωτομαγιά, μακάρι να έβγαινε με τον τσαμπουκά, χρειάζονται πολλές επενδύσεις, γι’ αυτό τοn λόγο άλλωστε έγιναν και επενδύσεις ύψους 460 εκ. από την εταιρία στα 13 χρόνια που δραστηριοποιείται στον Πρίνο. Θα ήταν αφελές και επικίνδυνο από πλευράς μας να αγνοούμε τις γενικότερες  αλλαγές γύρω μας και να επιμένουμε σε ένα συγκεκριμένο project».

Δεν μπορεί μια εταιρία να μην μπορεί να διοικήσει και να είναι υπό το άγχος ενός εκφοβισμού, πολλές φορές ακόμη και υπό καθεστώς τρομοκρατίας, έστω και λεκτικής…

Τι αλχημείες μπορούμε να κάνουμε; Οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί και από παντού…

«H Energean δεν είναι μια απλή ΑΕ, είναι εισηγμένη σε 2 μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε βγαίνει προς τα έξω είναι ελεγμένo εξονυχιστικά και παρακολουθείται από ελεγκτές, ορκωτούς λογιστές, αναλυτές. Ειδικά για τα μεγέθη των δυο τελευταίων ετών, μπήκε από πάνω –πάντοτε μας έλεγχε, άλλα είχε έναν λόγο παραπάνω να το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών– και ελεγχθήκαμε και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

»Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει με ευκολία ότι “βγαίνει ο Πρίνος”. Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα που βγαίνουν αναρτημένα σε όλες τις δημόσιες καταστάσεις και μιλούν για συσσωρευμένες ζημιές της τάξης σχεδόν 200 εκ. στον Πρίνο. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και σε καλές χρονιές, όπως ήταν το 2018, να καταγράψουμε κέρδη. Τι αλχημείες μπορούμε να κάνουμε»;

Ο Πρίνος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με 260 άτομα

«Οι τοπικοί φορείς είναι απολύτως ενήμεροι και μπορούν να καταλάβουν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν είναι μόνο το Σωματείο των Εργαζόμενων που συναντήθηκε με τους τοπικούς φορείς, κάναμε ενημερώσεις και εμείς, εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε να παραστούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπήρξε ένας εξαντλητικός διάλογος με εντάσεις και αντιπαραθέσεις και με απειλές, τις οποίες ελπίζω να μη τις ξανακούσουμε. Άρα, νομίζω πως τα συμπεράσματα βγαίνουν…

»Κανένας δεν θέλει να κάνει απολύσεις, εμείς δεν έχουμε κάνει ούτε μια απόλυση, ούτε περικοπή ενός ευρώ, κάτι το οποίο αποτελεί άθλο, ο πιο ασφαλής τρόπος να μην υπάρχουν απολύσεις είναι να πετύχουμε τους στόχους της εθελουσίας αποχώρησης. Η εθελουσία να έχει τέτοιο αποτέλεσμα που να αποτρέψει το ενδεχόμενο των απολύσεων. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Πρίνος με 260 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των εργολαβικών – γιατί και σήμερα υπάρχουν εργολαβικοί στον Πρίνο, δεν ανακαλύψαμε εμείς αυτό που κάποιοι αποκαλούν “εργολαβοποίηση”…

»Ο Πρίνος πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και βεβαίως παράλληλα να γίνει μια αναδιάρθρωση, τεχνική, διοικητική, λειτουργική, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν πιο ορθολογικά οι σημερινές δραστηριότητες, σταδιακά να φύγουν δραστηριότητες οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα, παρά μόνον επιβαρύνουν περιβαλλοντικά και με κόστη τον Πρίνο και στην πορεία να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις  και δεν εννοώ μόνο το Κοίτασμα Ε που είναι πιο προσιτό στην τοπική κοινωνία, αλλά να βάλουμε μπροστά και άλλα projects που υπάρχουν, με πρώτο και καλύτερο την αποθήκευση των ρύπων που είναι ένα έργο που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει όχι μόνο την περιβαλλοντική εικόνα της Καβάλας, αλλά και αρκετών περιοχών της χώρας που έχουν έντονη βιομηχανική δραστηριότητα.

»Έχει τη δυνατότητα ο Πρίνος –θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο πεδίο– να δεχθεί ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, φιλοδοξούμε να έρθουν και άλλοι ρύποι από άλλες βιομηχανίες, ώστε να είναι πολύ μεγάλα τα περιβαλλοντικά οφέλη. Έτσι θα γίνει “πράσινος” ο Πρίνος και θα δοθεί νέα διέξοδο στην απασχόληση, γιατί αν προχωρήσουν, όπως αναμένεται, καλά τα πράγματα, θα υπάρξει προτεραιότητα σε όσους εργάζονταν στην Energean. To αποδείξαμε και με τις προσλήψεις στο γεωτρύπανο στο παρελθόν και όπου αλλού χρειαστήκαμε προσωπικό. Φυσικά θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι  που θα βγουν στην εθελουσία στις νέες προσλήψεις. Είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι που θα δεχθούν την εθελουσία,θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις που θα γίνουν, επειδή γνωρίζουν καλά το αντικείμενο».

Είναι πολύ γαλαντόμο το πρόγραμμα…

«Θα δούμε πώς θα πάει αυτή η εβδομάδα και θα αποφασίσουμε, καταλαβαίνουμε ότι είναι μια μεγάλη απόφαση για τους εργαζόμενους, γι αυτό και ετοιμάσαμε ένα γαλαντόμο πρόγραμμα, σε πολλές περιπτώσεις είναι σχεδόν διπλάσιες οι αποζημιώσεις από αυτές που θα λάμβαναν αν απολύονταν. Η εταιρία θα προχωρήσει σε νέα διαβούλευση, ελπίζω οι εργαζόμενοι να έρθουν με προτάσεις και όχι με “όχι σε όλα, είναι κατάπτυστο, πάρτε το πίσω”, αλλά και πάλι εμείς θα έχουμε το βάρος της τελικής απόφασης.

»Οι αντιπροτάσεις στο πλαίσιο ενός διαλόγου, ακόμη και αν έχουν 100% απόκλιση, είναι απαραίτητες, ενδεχομένως κάποια πράγματα να βελτιωθούν, αλλά από την άλλη δεν μπορεί μια εταιρία να μην μπορεί να διοικήσει και να είναι υπό το άγχος ενός εκφοβισμού, πολλές φορές ακόμη και υπό καθεστώς τρομοκρατίας, έστω και λεκτικής»!