Καβάλα: 32 και πλέον κρουαζιερόπλοια το 2022. Σε Contingency Port αναβαθμίζεται το «Απόστολος Παύλος»

Τι σημαίνει αυτή η αναβάθμιση για το λιμάνι της πόλης αναφορικά με την κρουαζιέρα και την εμπιστοσύνη των εταιριών-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος-Αναλυτικά τα λιμάνια κρουαζιέρας της χώρας για το 2021

Διαμορφώθηκε ο «χάρτης» των λιμανιών κρουαζιέρας για το 2021, ενώ διαφαίνεται ήδη και η εικόνα για το 2022. Η θετική είδηση για την Καβάλα είναι ότι το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» αναβαθμίζεται από Transit Port σε Contingency Port και επίσημα πλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η εξέλιξη για το λιμάνι της πόλης; Όπως έχει διευκρινιστεί σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, λιμάνι έκτακτης ανάγκης (Contingency Port) είναι αυτό με το οποίο έχει εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των σχεδίων έκτακτης ανάγκης του λιμένα και του πλοίου και μεταξύ των οποίων υπάρχει συμφωνία για τη διαχείριση εξάρσεων κρουσμάτων Covid-19 συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εκκένωσης του πλοίου, της καραντίνας και απομόνωσης των επαφών/κρουσμάτων εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ως λιμάνι Transit ορίζεται, δε, αυτό το οποίο αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στο δρομολόγιο του πλοίου, στο οποίο οι επιβάτες θα αποβιβαστούν για εκδρομή.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, με δεδομένο ότι οι μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας μάς εμπιστεύονται για τη διαχείριση μιας κρίσης. Το επόμενο βήμα είναι το λιμάνι της Καβάλας να γίνει Inter Port, κάτι εφικτό, με δεδομένο ότι απαιτείται η διαχείριση 50-100 επιβατών (διαβατηριακός και τελωνειακός έλεγχος)», αναφέρει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΟΛΚ ΑΕ, Άννυ Θυσιάδου, σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση του λιμανιού της Καβάλας σε Contingency Port απαίτησε χρόνο και δουλειά, προκειμένου να πειστούν οι εταιρίες κρουαζιέρας για την αξιοπιστία του λιμανιού της Καβάλας.

Τουλάχιστον 32 επιβεβαιωμένα κρουαζιερόπλοια για το 2022

Επιβεβαιώθηκε ο κατάπλους 32 κρουαζιερόπλοιων για το 2022 στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», ένας αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί, καθώς εκκρεμούν ακόμη απαντήσεις από εταιρίες κρουαζιέρας.

Και αυτή η εξέλιξη, όμως, απαίτησε δουλειά ετών, καθώς όπως διευκρινίζει η κ. Θυσιάδου, οι συμφωνίες για τον κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων κλείνονται τουλάχιστον 2 χρόνια πριν, ήτοι εν προκειμένω το 2020, ενώ ο αριθμός 32 και πλέον κρουαζιερόπλοιων εν μέσω πανδημίας αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική και καθόλου τυχαία εξέλιξη για την πόλη της Καβάλας.

Ο «χάρτης» των λιμανιών κρουαζιέρας της χώρας

Τέσσερα λιμάνια της χώρας θα λειτουργήσουν ως Home Ports (επιβίβαση-αποβίβαση) για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως καταγράφεται σε σχετικό πίνακα ο οποίος δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (βλ. παρακάτω).

Ειδικότερα, πρόκειται για τον Πειραιά, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και το Λαύριο, ενώ από το Ηράκλειο ξεκίνησαν και επίσημα τα ταξίδια κρουαζιέρας με το Mein Schiff 5 της TUI Cruises. Παράλληλα, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα «δέσουν» φέτος αρκετά κρουαζιερόπλοια, ενώ το Λαύριο θα αξιοποιήσει ως έδρα η Celestyal Cruises. Φυσικά, Home Port θα είναι και η Κέρκυρα, παραδοσιακή δύναμη στην κρουαζιέρα.

Σημειώνεται ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του “homeporting” στη χώρα μας έχει αναδειχτεί σε προτεραιότητα για τους επαΐοντες της κρουαζιέρας, καθώς εκτιμάται ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.

Τα υπόλοιπα λιμάνια διακρίνονται σε έκτακτης ανάγκης (Contingency) και ενδιάμεσων προορισμών (Transit), ενώ τα Home Ports λειτουργούν παράλληλα και ως Contingency.

Αναλυτικά τα λιμάνια κρουαζιέρας της χώρας για το 2021

Πειραιάς

Home port + Contingency Port

Θεσσαλονίκη

Contingency Port

Ηράκλειο

Home port + Contingency Port

Ρόδος

Contingency Port

Κέρκυρα

Home port + Contingency Port

Βόλος

Contingency Port

Πάτρα

Contingency Port

Λαύριο

Home port + Contingency Port

Μύκονος

Transit

Σαντορίνη

Transit

Κατάκολο

Transit

Ναύπλιο

Transit

Γύθειο

Transit

Άγιος Νικόλαος

Transit

Πάτμος

Transit

Ρέθυμνο

Transit

Σούδα

Transit

Αργοστόλι

Transit

Φισκάρδο

Transit

Μονεμβασιά

Transit

Σάμος

Transit

Ιθάκη

Transit

Γύθειο

Transit

Σκιάθος

Transit

Ικαρία

Transit

Δήλος

Transit

Αμοργός

Transit

Σκόπελος

Transit

Σκιάθος

Transit

Ηγουμενίτσα

Contingency Port

Μήλος

Transit

Πάρος

Transit

Ιτέα

Transit

Κω

Transit

Νίσυρος

Transit

Νάξος

Transit

Ύδρα

Transit

Καβάλα

Contingency Port

Σπέτσες

Transit

Φολέγανδρος

Transit

Σύρος

Transit

Καλαμάτα

Transit

Λήμνος

Transit

Πάργα

Transit

Σύμη

Transit