Νά τι «λέει» η μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ για την Καβάλα στη «μετά-Covid» εποχή. Προκλήσεις, στόχοι και προτάσεις

Όσα είπαν από το Επιμελητήριο Καβάλας για τις επιχειρήσεις τουρισμού, μεταποίησης, εστίασης και εμπορικής δραστηριότητας οι κ.κ. Καββαθάς και Γιακούλας

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας η παρουσίαση της μελέτης που συνέταξε το  Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα «Μια νέα αρχή για την μετά Covid εποχή στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας».

Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μαζί με τον Δημήτριο Γιακούλα ο οποίος επιμελήθηκε τη μελέτη.

Η έρευνα αφορά την εικόνα της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου στους τομείς του τουρισμού, μεταποίησης, εστίασης και εμπορικής δραστηριότητας.

Οι κ.κ. Καββαθάς και Γιακούλας αναφέρθηκαν στα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής στην ΠΕ Καβάλας και Θάσου, τονίζοντας ότι το οικονομικό προφίλ είναι καλό, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Επεσήμαναν ότι, όπως φαίνεται και στη μελέτη:

  • η μεγαλύτερη πρόκληση για τον τουρισμό της περιοχής σχετίζεται με τους εξής στόχους: α)Την επίτευξη συνεργειών μεταξύ του τουριστικού προορισμού της Θάσου από την μια μεριά και της Καβάλας, από την άλλη, β) Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 6-7 μήνες το χρόνο κάτι το οποίο θα ενίσχυε σημαντικά τη λειτουργία κλάδου και γ)Την επέκταση σε νέες αγορές.
  • Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να αποφέρει στα παραπάνω η δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων εντός αλυσίδων αξίας (πχ αγροδιατροφή με καταλύματα).
  • Επίσης, οι ειδικές ανάγκες της ΠΕ Καβάλας απαιτούν την ανακατεύθυνση κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την ΠΕ Καβάλας με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την μείωση του τουρισμού και την πανδημία, με άτοκα μακροχρόνια δάνεια ή/και την αγορά παγίων.
  • Είναι εξίσου αναγκαίο να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η περιοχή
  • Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για την εξασφάλιση επαρκών και σταθερών μεταφορικών συνδέσεων στην περιοχή, ιδιαίτερα των ακτοπλοϊκών.
  • Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα ήταν χρήσιμο να συνδεθούν με τον υπό εξέλιξη σχεδιασμό για την Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας.
  • Τα τελωνειακά περάσματα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι όροι προσέλευσης των τουριστών εκ των προτέρων γνωστοί και κατανοητοί σε όλους τους πιθανούς επισκέπτες από τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Διαβάστε όλη την παρουσίαση της Μελέτης πατώντας εδώ

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας

Καββαθάς: Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις ενός τέταρτου κύματος κορονοϊού…

Ο κ. Καββαθάς, μετά από την παρουσίαση της μελέτης, σχολίασε την πιθανότητα ενός τετάρτου κύματος κορονοϊού στην χώρα, αναφέροντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες και ότι τόσο η πολιτεία όσο και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει νέο κλείσιμο των επιχειρήσεων.