Κορονοϊός: «Λουκέτα» με την πρώτη παράβαση των μέτρων στη διασκέδαση και λίστα «καλών» επιχειρήσεων

Σαφάρι ελέγχων για την εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση και έκκληση για εμβολιασμό από την κυβέρνηση, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και στη χώρα μας - Έρχονται αυστηροί έλεγχοι και «τσουχτερά» πρόστιμα για παραβάσεις σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια -Από 15 Ιουλίου

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται και στη χώρα μας και καθώς ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει επαρκώς.

Εξ ου και στο Μαξίμου σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Η πρώτη για το σχεδιασμό ελέγχων για την εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση και διασκέδαση. Και η δεύτερη με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για να συμβάλλουν τόσο στους ελέγχους όσο και στην καμπάνια εμβολιασμού.

Οι λεπτομέρειες για το σαφάρι ελέγχων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη αφορά σε:

  • Ελέγχους στη νυχτερινή διασκέδαση από την ΕΛΑΣ, η οποία βγαίνει ξανά στην πρώτη γραμμή μετά από μία περίοδο αδρανοποίησης λόγω των γεγονότων της Νέας Σμύρνης
  • Έμφαση ιδίως στους μεγάλους χώρους διασκέδασης, όπου συγκεντρώνεται κυρίως η νεολαία
  • Αύξηση των προστίμων για παραβάσεις
  • Αναστολή λειτουργίας με την πρώτη παράβαση
  • Λίστα επιχειρήσεων που τηρούν τα μέτρα ως ένα κίνητρο για τους καταστηματάρχες

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται αυστηροποίηση των προστίμων για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα και αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση στην οποία θα υποπίπτουν.

Εξετάζεται παράλληλα και ένας τρόπος ανταμοιβής για επιχειρήσεις και πολίτες που σέβονται τα μέτρα. Αυτός θα είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πύλης στην οποία θα αναφέρονται τα καταστήματα και οι χώροι ψυχαγωγίας που τηρούν τα μέτρα και είναι συνεπείς στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και αυτοί που τα παραβιάζουν.

Η προσοχή επικεντρώνεται στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει μεγάλες συρροές κρουσμάτων σε παραλιακά κλαμπ και χώρους ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα θα «κλειδώσουν» σε νέα σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, και θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου.