Καβάλα: Ακόμη ένα πλοίο για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου [φωτογραφίες]

Ποιος είναι ο «διάδοχος» του SUPERRUNNER JET-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του

Νέες εξελίξεις γύρω από τη σύνδεση της Καβάλας με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Μετά τη σοβαρή αβαρία του AQUA BLUE η SEAJETS ανταποκρινόμενη άμεσα δρομολόγησε δύο ταχύπλοα εκ των οποίων το ένα προσωρινά (CHAMPION JET 1) και το (SUPERRUNNER JET) το οποίο μέχρι και σήμερα εκτελεί δρομολόγια στον μισό χρόνο από το Λαύριο για Μεστά Χίο-Άγιο Ευστράτιο-Λήμνο-Καβάλα και επιστροφή ως μια προσωρινή λύση.

Το αρνητικό με το ταχύπλοο είναι ότι δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλα οχήματα (φορτηγά, νταλίκες κλπ). Έτσι το ιταλικό Monohull προσφέρει τις υπηρεσίες του στο επιβατικό κοινό και στη μεταφορά κάποιων Ι.Χ. Η μεταφορική και η επιβατική κίνηση όμως είναι μεγάλη και το ταχύπλοο δε θα μπορούσε να είναι σε ετήσια βάση στη γραμμή για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και με επιπρόσθετη δυσκολία τον καιρό.

Μετά και τη γενική συνέλευση στο Επαρχείο Μύρινας Λήμνου αποφασίστηκαν οι παρατάσεις για το SUPERRUNNER JET, αλλά και η ναύλωση από τη SEAJETS του πλοίου OLYMPUS της SEASPEED FERRIES με απευθείας ανάθεση δύο δρομολογίων από Πειραιά για Λήμνο και επιστροφή προκειμένου να εξυπηρετήσει την αυξημένη μεταφορική ροή από το λιμάνι του Λαυρίου προς το ακριτικό νησί.

Παράλληλα η SEAJETS ενέταξε στον στόλο της το πλοίο AQUA STAR (Ex: AZORES EXPRESS, AEOLOS, MOBY LOVE ) το οποίο όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στην Ναυτική Επισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Το AQUA STAR αγοράστηκε το 2017 από τη Moby Lines για λογαριασμό της νεοσύστατης HELLENIC MED FERRIES για να δρομολογηθεί στα νησιά των Αζόρων ύστερα από μια μεγάλη ανακαίνιση στο πλοίο.

Αν και η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το πλοίο δεν ταξίδεψε ποτέ εκεί γιατί η συμφωνία τελικά ακυρώθηκε, ωστόσο το εσωτερικό του πλοίου παραμένει εντυπωσιακό και σύγχρονο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο, ως AZORES EXPRESS τότε, είχε δρομολογηθεί εκτάκτως αν και ανεπιτυχώς το 2019 στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη για να καλύψει το κενό το οποίο είχε αφήσει στο νησί του Θρακικού Πελάγους η αποχώρηση της SAOS FERRIES, όμως οι υποδομές του λιμανιού, το βύθισμα και το μέγεθος του πλοίου δεν του επέτρεψαν την ασφαλή δρομολόγησή του και το πλοίο επέστρεψε ύστερα από μια μικρή μηχανική βλάβη στο Πέραμα στο οποίο έμεινε μέχρι και σήμερα.

Πρόσφατα το ΑQUA STAR άρχισε να βάφεται στο Πέραμα με τα χρώματα της SEAJETS, ενώ ήδη έχει πραγματοποιήσει τον δοκιμαστικό πλου. Το πλοίο αποτελεί τον «διάδοχο» του SUPERRUNNER JET για τη γραμμή Λαύριο-Μεστά Χίου-Άγιο Ευστράτιο-Λήμνο-Καβάλα.

Το προσωπικό της εταιρίας δουλεύει προκειμένου το πλοίο να δρομολογηθεί στη γραμμή του βορειοανατολικού Αιγαίου ακόμη και πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Σε κάθε περίπτωση όπως όλα δείχνουν θα το δούμε σύντομα στη γραμμή μας, παίρνοντας προσωρινά τη θέση του AQUA BLUE, τουλάχιστον για την υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν.

*Πηγή: kavalaportnews.gr Φωτογραφίες από το εσωτερικό του AQUA STAR: ellinikiaktoploia.net