Σωματεία Καβάλας: Οι απολύσεις σε ΒΦΛ και Πετρέλαια είναι αιτία πολέμου

Ζητούν να ακυρωθούν και τονίζουν την ανάγκη η εργατική τάξη να παλέψει για 5ήμερο-35ωρο, σταθερή και μόνιμη δουλειά

4Σωματεία της Καβάλας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την εργοδοσία σε πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και Πετρέλαια Καβάλας, κάνοντας λόγο για απολύσεις που πρέπει να ακυρωθούν.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας
  • Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας
  • Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας
  • Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Δεν έχει αρχή και τέλος η επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας στους εργαζόμενους και στην Καβάλα

«H Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και η Energean απολύουν και πετάνε στο δρόμο τους παλιούς και έμπειρους εργαζόμενους και τους αντικαθιστούν με φθηνούς ανέργους που περιμένουν ίσως και χρόνια στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ. Η ανεργία που βασανίζει τους εργαζόμενους, για τους εργοδότες είναι ευκαιρία για τζάμπα εργάτες, ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Παρουσιάζουν ανέργους και απολυμένους ανταγωνιστές μεταξύ τους, για να κρύψουν ότι τα κέρδη τους και ο ανταγωνισμός τους δημιουργεί τις κρίσεις, την ανεργία, τους πολέμους.

Τα σωματεία μας και οι εργαζόμενοι στην Καβάλα συμπαραστεκόμαστε και είμαστε και έμπρακτα δίπλα στους συναδέλφους και στο δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, καθώς επίσης καταγγέλλουμε ότι οι απολύσεις  θέτουν  σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται δίπλα στην πόλη  και τα χωριά μας.

Η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων είναι μονόδρομος, για να βάλουμε εμπόδια και τελικά να ανατρέψουμε την απόφαση των μεγαλοεργοδοτών να μας κάνουν  σύγχρονους σκλάβους, απόφαση που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να βάζει πλάτη στην εργοδοσία, όπως έκαναν και οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ), για την μεγιστοποίηση των κερδών τους, κάνοντας ακόμα πιο αντεργατικούς και αντιλαϊκούς  τους νόμους για τα εργατικά, το ασφαλιστικό,  τη παιδεία, τον συνδικαλισμό κ.ο.κ.

Τώρα οι εργαζόμενοι ξέρουμε και τη «Δίκαιη Ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και την «Ανάπτυξη για Όλους» της ΝΔ, ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές  στους επενδυτές, φτώχια ανεργία και μιζέρια για μας. Ζούμε στο πετσί μας την «Πράσινη Ανάπτυξη» που εγγυάται μεγάλα κέρδη στους επενδυτές, καμένα σπίτια και δάση σε μας, αφού τα αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι κερδοφόρα.

Ανάπτυξη για μας είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες με βάση τα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης  και της τεχνολογίας στην υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο κ.ο.κ.

Ανάπτυξη για μας είναι να ωφεληθούμε από τη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία με την αύξηση της παραγωγικότητας να δουλεύουμε 5ήμερο – 35ωρο με σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Οι απολύσεις σε ΒΦΛ και Πετρέλαια στην Καβάλα είναι αιτία πολέμου για όλους τους εργαζόμενους της περιοχής και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ακύρωσή τους.