Καβάλα: Η αύξηση κρουσμάτων «τρώει» τη Λευκή Νύχτα, αλλά η Αγορά «χαμογελά»…

Αναβολή επ' αόριστον της μεγάλης γιορτής αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας - Ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες από την καλοκαιρινή κίνηση που θυμίζει μέρες... 2019 - Δηλώσεις Γιάννη Κελγιώργη για εκπτώσεις αλλά και ενδεχόμενο νέο lockdown

Χαμό γελα έχει φέρει το φετινό καλοκαίρι όχι μόνον στους ξενοδόχους, τους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης με την αυξημένη κίνηση στην Καβάλα και τη Θάσο αλλά εσχάτως και στην Αγορά της Καβάλας αφού οι Βαλκάνιοι, κατά κύριο λόγο, τουρίστες που συρρέουν στην πόλη μας έχουν δώσει νέα πνοή ή, καλύτερα, μία μεγάλη «ανάσα» τόσο στην εικόνα της αγοράς όσο και στην ουσία, δηλαδή τους τζίρους της.

Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο ALPHA Radio 88,6 o Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης ο οποίος μίλησε για τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει η Αγορά της πόλης αλλά και για την αναπόφευκτη επ’ αόριστον αναβολή της Λευκής Νύχτας που ήταν να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Διαβάστε παρακάτω τα βασικά σημεία των δηλώσεων Κελγιώργη.

Το προνόμιο του οδικού τουρισμού

«Ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ ικανοποιητικός μήνας και για να είμαστε ακριβείς από τις 15 Ιουλίου και μετά που άρχισε και το τουριστικό ρεύμα να έρχεται προς την περιοχή μας είδαμε πάρα πολύ καλές και ευχάριστες εικόνες και στους δρόμους της Καβάλας και στα καταστήματα αλλά φυσικά και εμείς στα ταμεία μας ως επιχειρήσεις. Σαφέστατα δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το 2020, ήδη από τις πρώτες μέρες του Ιουλίου έχει φανεί ότι πλέον κοιτάμε ξεκάθαρα στα μάτια το… 2019! Η περιοχή μας έχει το προνόμιο να δέχεται οδικό τουρισμό πράγμα το οποίο βοηθάει τους τουρίστες να έρθουνε έστω και την τελευταία στιγμή -διότι το αεροπορικό ταξίδι θέλει προγραμματισμό, υποδεχόμαστε την αγορά των Βαλκανίων».

Μπορούμε να φτάσουμε το 70 και 80% της κίνησης του… 2019!

«Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε υπερβεί τον εθνικό στόχο του 50% σε σχέση με το 2019 και, αν όλα πάνε καλά μέχρι τον Σεπτέμβριο μήνα που δείχνει ότι θα πάνε, μπορούμε να πιάσουμε και το 70 και 80% της κίνησης του 2019»!

Οι εκπτώσεις

«Είμαστε στην καρδιά των εκπτώσεων, σε 15 μέρες από σήμερα περίπου τελειώνουν οι εκπτώσεις, από κει και πέρα υπάρχουν πολύ καλές τιμές στα καταστήματα, οι καταναλωτές έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους εκμεταλλευόμενοι και τις χαμηλές τιμές. Είχαμε επίσης και πολλούς Έλληνες επισκέπτες στην περιοχή μας εκτός από ξένους από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, είτε ως τουρίστες είτε για να δουν οικεία τους πρόσωπα και όλα αυτά συντέλεσαν έτσι ώστε σε συνάρτηση και με τον τοπικό πληθυσμό να έχουμε καλή κίνηση στα καταστήματα τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες».

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown

«Πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναέχουμε, βάσει και των κυβερνητικών δηλώσεων και υποσχέσεων το περσινό μοντέλο λοκντάουν, φαντάζομαι ότι στη χειρότερη περίπτωση, αν κοκκινίσει μία περιοχή, το μοντέλο Μυκόνου είναι αυτό που θα κυριαρχήσει από τον Οκτώβριο και μετά. Δηλαδή, για απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποια στιγμή και μετά το βράδυ και πιθανώς κάποιοι περιορισμοί στην εστίαση. Φυσικά και προβληματιζόμαστε αλλά δεν ανησυχούμε όπως πέρυσι γιατί βλέπουμε ότι και οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αρκετός κόσμος έχει νοσήσει αλλά είναι και οι καταστάσεις τέτοιες που δεν επιτρέπουν και στην οικονομία δηλαδή να ξαναέχουν ένα διευρυμένο lockdown όπως είχαμε πέρυσι».

Αναβολή στη «Λευκή Νύχτα»

«Στα τέλη Μαΐου που είχαμε σύσκεψη προκειμένου να ορίσουμε ημερομηνία για τη Λευκή Νύχτα, οι επιδημιολογικές συνθήκες της περιόδου εκείνης ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές που ζούμε σήμερα. Είχαμε μία κάθετη πτώση των κρουσμάτων, κάτι το οποίο μας έδινε και τη δυνατότητα αλλά και τη χαρά να σκεφτούμε για κάτι που θα γίνει στην Αγορά της Καβάλας, για αυτό και ορίσαμε την 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, ως την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η Λευκή Νύχτα. Βλέπουμε όμως τις τελευταίες μέρες μία κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και θεωρούμε ότι είναι και επιπόλαιο και επικίνδυνο εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος να οργανώσουμε ένα τέτοιο event προσθέτοντας ή βάζοντας μία βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας που πιθανόν την επομένη ή τη μεθεπόμενη μέρα να έχουμε πολλά κρούσματα τα οποία θα επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που ζούμε στην περιοχή μας. Έχουμε μία αναβολή γιατί προς το παρόν δεν μιλάμε για κατάργηση επ’ ουδενί της Λευκής Νύχτας, μία αναβολή μέχρι και τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα»…