Καβάλα: Αναβάλλεται η Λευκή Νύχτα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Η νέα πιθανή ημερομηνία

«Η υγεία υπερείχε των ταμείων»: Το σκεπτικό της απόφασης του Εμπορικού Συλλόγου για την αναβολή της γιορτής της αγοράς-Πρώτος απολογισμός από την τουριστική κίνηση, οι εκπτώσεις, οι «πληγές» των lockdown και οι εμβολιασμοί

Την αναβολή της Λευκής Νύχτας λόγω των υγειονομικών δεδομένων τα οποία επικρατούν στην Καβάλα, με τα κρούσματα κορονοϊού Covid-19 να βρίσκονται ψηλά τις τελευταίες μέρες, αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Γιάννη Κελγιώργη να σημειώνει ότι η ήταν απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο, ώστε να προστατευτεί η υγεία του κόσμου και των εμπόρων.

«Όλοι οι νοήμονες Καβαλιώτες θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι και να συμφωνήσουν σε αυτήν τη δύσκολη απόφαση που πήραμε ως διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας», σχολίασε σχετικά.

Οι λόγοι της αναβολής της γιορτής της αγοράς, οι εμβολιασμοί, οι προσδοκίες και η νέα ημερομηνία διεξαγωγής

Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή, είπε πως η Λευκή Νύχτα είναι μια διοργάνωση που προϋποθέτει να υπάρχουν χρήματα και οι φορείς οι οποίοι θα την ενισχύσουν, η Περιφέρεια, ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο, πρέπει έγκαιρα να εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους τα χρήματα που θα αξιοποιηθούν για τη Λευκή Νύχτα.

«Εμείς το 2019 κάναμε τις ενέργειες που απαιτούνται, εγκρίθηκαν τα χρήματα στους προϋπολογισμούς και όπως είδαμε όλοι λόγω της πανδημίας η γιορτή δεν κατέστη δυνατόν να γίνει το 2020. Επανήλθαμε τον Οκτώβριο του 2020 ζητώντας εκ νέου τα χρήματα, προκειμένου να γίνει η Λευκή Νύχτα τον Μάιο του 2021, ξέροντας πως ήμασταν πάλι σε lockdown, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί και φέτος.

»Όταν είδαμε ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες γύρω στις αρχές Ιουνίου ήταν τέτοιες έτσι ώστε να μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την εμπορική μας γιορτή, είπαμε να ορίσουμε μια ημερομηνία μακρινή, που είχε ως προϋπόθεση να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να αγγίξουμε τον Αύγουστο το τείχος ανοσίας. Αυτές ήταν οι φιλοδοξίες από τα κυβερνητικά χείλη.

»Από εκεί και μετά κάναμε όλες τις ενέργειες, αρχίσαμε να συζητάμε με μουσικά σχήματα, με ανθρώπους που θα έπαιρναν μέρος σε 30 δράσεις και πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου. Είδαμε όμως πως μέσα στον Αύγουστο τα κρούσματα πολλαπλασιάζονταν στην περιοχή μας.

»Όπως καταλαβαίνεται με αυτές τις συνθήκες ήταν αδιανόητο, επιπόλαιο και επικίνδυνο να πάρει μια απόφαση ο Εμπορικός Σύλλογος, να κατεβάσει χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της πόλης που θα συνωστιζόταν στα διάφορα events προκειμένου εμείς να έχουμε καλύτερα ταμεία. Προτιμήσαμε λοιπόν να μην έχουμε καλύτερα ταμεία, αλλά να έχουμε την υγεία μας και να είμαστε οι τελευταίοι που συντελούμε στη διασπορά του κορονοϊού.

»Ορίσαμε τη Λευκή Νύχτα για τον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου που θα συμπέσει με το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του μήνα και πάλι με την επιφύλαξη ότι όλα θα είναι καλά εκείνη την εποχή. Ευελπιστούμε πως οι συμπολίτες μας που είναι προβληματισμένοι θα πάνε να εμβολιαστούν και σε συνάρτηση με τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει ότι θα καταφέρουμε τον Νοέμβριο μήνα να πετύχουμε αυτό το τείχος ανοσίας για να μπορούμε να μιλάμε και για την πραγματοποίηση της Λευκής Νύχτας και πολλών άλλων εκδηλώσεων. Θα κάνουμε τις ανακοινώσεις μας μόλις είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο κ. Κελγιώργης στον ALPHA Radio 88,6.

Η κίνηση στην αγορά και ο τουρισμός

Ο κ. Κελγιώργης αναφέρθηκε και στο κομμάτι του τουρισμού, με την τουριστική κίνηση να είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με το 2020, ενώ την… παρτίδα φαίνεται να την έσωσαν οι Ρουμάνοι.

«Μετά από ένα καταστροφικό 2020, που τους τουρίστες τους βλέπαμε με τα κιάλια, ήρθαμε στο 2021 που βλέπουμε τουρισμό, ακούμε ευχάριστα μηνύματα σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις ειδικά στην Θάσο, που ήταν ασφυκτικά γεμάτη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μια εικόνα που έχουμε και στην Καβάλα. Δεν υπάρχει βέβαια καμία σύγκριση με το 2019, είμαστε αρκετά πιο κάτω, αλλά πάλι λέμε ότι θυμίζει καλές παλιές μέρες αυτή η εικόνα που βλέπουμε στους δρόμους, στα καταστήματά μας και στην εστίαση. Τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 2022 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάξουμε να αγγίξουμε το 2019.

»Να σκεφτούμε επίσης ότι τουρίστες όπως οι Ρώσοι που τους ξεχάσαμε και άφηναν πολλά χρήματα στην αγορά φέτος δεν ήρθαν στην περιοχή μας. Ρώσοι δεν μπαίνουν πια στην Ελλάδα, όπως και οι Λευκορώσοι. Βλέπουμε όμως πολλούς Ρουμάνους και αυτό είναι ευτύχημα, οι Σέρβοι είναι πολύ λιγότεροι και δεν ήρθαν καθόλου τουρίστες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που τα προηγούμενα χρόνια ερχόταν, τουρίστες άλλου βιοτικού επιπέδου που αφήνουν πολλά χρήματα. Αυτά τα αποτελέσματα είναι επίσημες μετρήσεις που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας. Η δυτική Ευρώπη δεν πήγε επίσης καθόλου καλά, όπως και η Σκανδιναβία. Όλο αυτό το κενό το αναπλήρωσαν οι Ρουμάνοι με τους Βαλκάνιους. Ας είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους που μας προτιμάνε», είπε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Οι εκπτώσεις και η ψυχολογία των καταναλωτών λόγω κορονοϊού

Όσον αφορά τις εκπτώσεις, ο κ. Κελγιώργης τόνισε ότι η αγοραστική κίνηση ήταν καλή, αλλά όχι τόσο για να καλυφθεί το κενό των μηνών του lockdown και των κλειστών καταστημάτων.

«Πήγαμε καλά, αν εξαιρέσουμε αυτήν την εβδομάδα που ήταν υποτονικά τα πράγματα, γιατί τα κρούσματα επηρέασαν την αγοραστική κίνηση. Επηρεάζεται η ψυχολογία του καταναλωτή αρνητικά όταν ακούει ότι έχουμε τριψήφια νούμερα στα κρούσματα. Την προηγούμενη εβδομάδα τα πράγματα όμως ήταν πολύ καλά και κινήθηκαν τουρίστες και ντόπιοι καταναλωτές.

»Όμως τα προβλήματα περιμένουν, έχουμε αναστολές πληρωμών και όσα έχει αφήσει πίσω της η πανδημία. Γι’ αυτό χρειάζονται γενναίες λύσεις από τη πλευρά της πολιτείας για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Οι εκπτώσεις βοήθησαν, αλλά όχι τόσο για να καλυφθεί το κενό των μηνών του lockdown», δήλωσε ο κ. Κελγιώργης.