Καβάλα: Πόσα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν τελικά τον χειμώνα;

Προβληματισμός από τους επιχειρηματίες για το τι θα γίνει όταν πέσει η θερμοκρασία-Η αμηχανία της «αστυνόμευσης» για να μην μπαίνουν ανεμβολίαστοι στα καταστήματα-Κάποιοι δε θα ανοίξουν, άλλοι θα λειτουργήσουν μόνον με ντελίβερι

Ο χειμώνας πλησιάζει, σε αντίθεση, όμως, με τους ανεμβολίαστους πολίτες οι οποίοι απαγορεύεται να… πλησιάζουν τους κλειστούς χώρους εστίασης, κάτι το οποίο προβληματίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Σε ένα πρώτο «σκανάρισμα» του KAVALA POST των διαθέσεών τους, οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ της Καβάλας -τόσο εντός της πόλης όσο και στα πέριξ- παρακαλάνε να «κρατήσει» ο καιρός, διότι όπως λένε, όταν πέσει η θερμοκρασία τα πράγματα θα είναι κάτι παραπάνω από ιδιόμορφα στον κλάδο, με την πλειοψηφία να θεωρεί ότι δεν είναι η πιο ευχάριστη και κυρίως η πιο εφικτή διαδικασία να «αστυνομεύουν» τα καταστήματά τους για να μην μπαίνουν μέσα όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού Covid-19.

Πέραν τούτου όμως θεωρούν ότι η κατάσταση είναι καταρχάς θέμα αριθμών: Με δεδομένο ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες τους δεν θα μπαίνουν στα καταστήματα, θα χαθεί και εμβολιασμένη πελατεία, καθώς πολλές παρέες (ακόμη και οικογένειες) είναι «μικτές» και προκειμένου να μην «σπάσουν» θα επιλέξουν είτε τα σπίτια είτε έναν κοινόχρηστο χώρο.

Άλλωστε οι συνήθειες των lockdown έγιναν για πολλούς θεσμός και ένα κοινωνικό και -κυρίως- συμφέρον οικονομικό «δεδικασμένο» το οποίο δεν είναι απίθανο να επαναληφθεί και χωρίς κρατική εντολή.

Αυτοί οι προβληματισμοί έρχονται στα αυτιά των επιχειρηματιών από τους ίδιους τους πελάτες τους και συνεπώς είναι επερχόμενα γεγονότα και όχι απλώς σενάρια, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να προσπαθούν προετοιμαστούν για τα εν λόγω ενδεχόμενα. Πώς θα γίνει αυτό;

Κάποιοι σκοπεύουν να κλείσουν μόλις «πιάσουν» τα κρύα ή να ανοίγουν μόνον τα Σαββατοκύριακα, με τους τυχερούς οι οποίοι διατηρούν καλοκαιρινά μαγαζιά να «τρενάρουν» τη λειτουργία τους μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Άλλοι πάλι ετοιμάζονται να «σπείρουν» μανιτάρια (σόμπες) ώστε να μπορεί να καθίσει ένας πελάτης σχετικά άνετα να πιει έξω τον καφέ του ή οι τολμηροί, ακόμα και να φάνε.

Πάντως οι περισσότεροι -όσοι έχουν τη δυνατότητα- θα προσφύγουν στη λύση που τους «έσωσε» και στα lockdown: Το ντελίβερι σε φαγητό, καφέ, ακόμη και ποτό, μια λύση η οποία -τηρουμένων των μέχρι τώρα αναλογιών- συμφέρει επιχειρήσεις και «μικτές» παρέες, ακόμη και οικογένειες εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο χειμώνας δεν θα είναι σαν τον περσινό, αλλά ούτε και σαν του 2019. Θα είναι ιδιαίτερος με νέα δεδομένα στη διασκέδαση και στην καθημερινότητα στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί ο κόσμος, αλλά κυρίως επιχειρηματίες της εστίασης γρήγορα, εύστοχα και αποτελεσματικά. Οψόμεθα…