Κώστας Φραγκογιάννης: Ανακοίνωσε (επίσημα) την επένδυση αιθυλικής αλκοόλης στην Καβάλα

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή του εργοστασίου οινοπνεύματος στην ΒΙΠΕ στον απολογισμού για την εικόνα της εξωστρέφειας της οικονομικής διπλωματίας της Ελλάδας

Το προσωπικό του στοίχημα αλλά και την περηφάνια του για την Ελλάδα της Εξωστρέφειας, με τις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα από την «σύγχρονη, πολυσχιδή» οικονομική διπλωματία, που ενσωματώθηκε στο ΥΠΕΞ και ασκείται κάτω από μια ενιαία αποστολή, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσιάζοντας την Τρίτη 21/9 το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Αθήνα.

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε «γενναία» την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε έναν απολογισμό και έδωσε «τη μεγάλη» όπως είπε «εικόνα αποτελεσματικότητας της νέας εξωστρεφούς σημερινής Οικονομικής Διπλωματίας». Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Φραγκογιάννης έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις, λέγοντας ότι «το πρώτο εξάμηνο 2021, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αλλά και 12,5% σε σχέση με αυτή του 2019».

100 θέσεις εργασίας

Μια απ’ αυτές τις επενδύσεις η οποία πλέον ανακοινώθηκε και επίσημα είναι αυτή που έχει να κάνει με την κατασκευή εργοστασίου αιθυλικής αλκοόλης στην ΒΙΠΕ της Καβάλας. Η επένδυση αυτή, όπως είναι γνωστό, θα δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας (οι περισσότερες εξειδικευμένου προσωπικού) και ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση. Το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 50 στρεμμάτων θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περί τα 30 εκατ. λίτρα καθαρού οινοπνεύματος. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός εξωτερικών μίλησε για την επένδυση στην Καβάλα, αλλά και γι’ αυτήν που προσπάθησε να γίνει στη Θάσο, αλλά τελικά προτιμήθηκε από την VW να γίνει στην Αστυπάλαια. «Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας προχωρήσαμε σε συμφωνίες εμβληματικού χαρακτήρα. Με έργα που θα αφήσουν αποτύπωμα για πολλές δεκαετίες και διαφημίζουν την Ελλάδα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Για παράδειγμα η πρώτη επένδυση αιθυλικής αλκοόλης στην χώρα μας, σύγχρονα τουριστικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων με πρωτοποριακά προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και το μοναδικό smart and sustainable project της Αστυπάλαιας. Στο τελευταίο η έννοια της εξωστρέφειας παίρνει πραγματικά σάρκα και οστά σ’ ένα πρωτοποριακό και μοναδικό project που ενισχύει αποτελεσματικά την εικόνα της χώρας και λειτουργεί ως «κράχτης» για περαιτέρω επενδύσεις.

Κανείς δε θα φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια ότι μια μέρα ο ΟΟΣΑ θα ζητούσε, με δική του πρωτοβουλία, να παρουσιαστεί το Αστυπάλαια smart and sustainable project στη Γλασκώβη στην επόμενη συνεδρίαση του. Αυτό το πρόγραμμα εγκαινιάσαμε με τον πρωθυπουργό μόλις στις 2 Ιουνίου φέτος».