Ποιοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης και ρεύματος

Σχεδόν 1,5 εκατ. νοικοκυριά θα πάρουν φέτος επίδομα θέρμανσης, καθώς η κυβέρνηση διπλασίασε το σχετικό κονδύλι από 84 σε 168 εκατ. ευρώ και διεύρυνε τα κριτήρια των δικαιούχων

Mε πόρους ύψους 500 εκατ. ευρώ και την επιστράτευση της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ στο μέτωπο της αναχαίτισης των αυξήσεων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, ενισχύει περαιτέρω η κυβέρνηση τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που εξήγγειλε τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά στο δραματικά μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο που διαμορφώνουν οι αλληλοτροφοδοτούμενοι παράγοντες υψηλών τιμών και επάρκειας φυσικού αερίου.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν χθες το νέο πακέτο μέτρων προστασίας των νοικοκυριών που «κλείδωσε»μια ημέρα πριν σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με την παραδοχή από πλευράς του αρμοδίου επί των οικονομικών υπουργού ότι «οι ανατιμήσεις συνιστούν απειλή για την ανάπτυξη»και του αρμοδίου επί των ενεργειακών ότι «το ενδεχόμενο ενός βαρύ χειμώνα εντείνει την ανησυχία και την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης» αλλά και τη δέσμευση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τα δεδομένα σε ένα μήνα και να μην αφήσει «κανένα νοικοκυριό και κανένα Ελληνα απροστάτευτο»

Οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν τον διπλασιασμό της επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος από τον Οκτώβριο για το σύνολο των νοικοκυριών και μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες τον μήνα από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 60 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε διπλάσια ελάφρυνση του μηνιαίου λογαριασμού στα 18 ευρώ από 9 τον μήνα.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση ανεβαίνει στα 80 ευρώ η μεγαβατώρα και αντίστοιχα η ελάφρυνση του μηνιαίου λογαριασμού στα 24 ευρώ.

Για τις καταναλώσεις πάνω από 300 και μέχρι τις 600 κιλοβατώρες τον μήνα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, η ΔΕΗ θα αυξήσει την έκπτωση του 30% που παρέχει σήμερα σε όλους τους πελάτες της. Πηγές της ΔΕΗ προσδιορίζουν την αναπροσαρμογή της έκπτωσης για αυτή την κατηγορία καταναλώσεων στο 42%. Με τον διπλασιασμό της επιδότησης, η επιβάρυνση των καταναλωτών θα περιοριστεί, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στα 2 με 3 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιβάρυνση θα είναι μηδενική.

Στη μάχη της αναχαίτισης των αυξήσεων μπαίνει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα παρέχει έκπτωση τουλάχιστον 15% στους πελάτες της για να μεταφερθεί μέσω αυτών στους τελικούς καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, με τους ιδιώτες παρόχους. Η τελική ελάφρυνση στους καταναλωτές φυσικού αερίου θα κριθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν οι άλλοι χονδρέμποροι της αγοράς, τους οποίους ο αρμόδιους υπουργός κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΔΕΠΑ.

Πέραν αυτής της επιδότησης, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν και με το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό κονδύλι του οποίου αυξάνεται από τα 84 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. και καλύπτει όλο το φάσμα των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, πέλετ κ.λπ) και παράλληλα διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών. Το ελάχιστο ύψος της επιδότησης αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από τα 650 στα 750 ευρώ.

Επίσης, διευρύνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος προκειμένου να είναι επιλέξιμα 1,45 εκατ. νοικοκυριά ή το 80% όσων καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στις 26.000 ευρώ.
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στις 29.000 ευρώ.

Eπίσης, αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στις 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στις 300.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση

Από το συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ τα 400 εκατ. θα προέλθουν από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων για να καλύψουν το σύνολο της επιδότησης των 326 εκατ. για το ρεύμα και τα υπόλοιπα 74 εκατ. θα προστεθούν στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 95 εκατ. ευρώ, για να αυξηθεί το συνολικό επίδομα θέρμανσης στα 168 εκατ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «τροποποιούν –προσωρινά–προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής και απορροφούν δημοσιονομικό χώρο, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή»