Οι Ναυτεργάτες της Καβάλας συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία

«Δεμένα» τα καράβια σε όλη τη χώρα με απόφαση ΠΝΟ και «με προοπτική κλιμάκωσης» των κινητοποιήσεων - Διαβάστε τα αιτήματα

Το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν.Καβάλας θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 από 00:00 έως 24:00 «με προοπτική κλιμάκωσης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κάνει λόγο για πλήρη απροθυμία και στείρα αρνητική συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς, προκειμένου να καταρτιστεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασία για τα έτη 2020 και 2021, μετά παρέλευση διετίας από την προηγούμενη του έτους 2019.

Τονίζει, επίσης, ότι τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ναυτεργατών, και τα οποία δυστυχώς παρά τις συνεχείς πιέσεις και διαμαρτυρίες μας και τις αντίστοιχες υποσχέσεις των αρμοδίων, όχι μόνον δεν επιλύονται αλλά εξακολουθούν να συσσωρεύονται καθημερινά, με αποκορύφωμα την σειρά αντεργατικών νόμων με την πρόφαση και της πανδημίας και την εξακολούθηση εφαρμογής του ν. 4150/2013 για τις μειωμένες και ειδικές συνθέσεις στα επιβατικά μεσογειακά και ακτοπλοϊκά πλοία.

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι προβλήματα σχετικά με την χορήγηση των συντάξεων και την υγειονομική περίθαλψη των Ναυτικών συνεχίζονται ενώ αναφέρει ότι υπάρχει πλέον μόνιμη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας Σ.Σ.Ε. και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ώρες απασχόλησης και καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ, τέλος, αναφέρει ότι ο κλάδος εξακολουθεί να πλήττεται από ανεργία, χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την ανάκαμψή της.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση των Ναυτεργατών της Καβάλας για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΠΝΟ.

«Η αντεργατική νομοθεσία (ν.4808/2021,4714/2020 κ.ά),η ανανέωση και εφαρμογή των Σ.Σ.Ε, οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις με την εντατικοποίηση της δουλειάς, η ανεργία, η διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας,οι αντικαταστάσεις πληρωμάτων στα ποντοπόρα, τα προβλήματα σε κοινωνική ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση με τις ανανεώσεις σε διπλώματα- πιστοποιητικά, είναι οι συνθήκες που διαρκώς χειροτερεύουν σε βάρος των ναυτεργατών.

Αυτή η κατάσταση προυποθέτει την ανάγκη οργάνωσης απεργιακού αγώνα που να συμβάλει στο συντονισμό δράσης με συνδικάτα,ομοσπονδίες,εργατικά κέντρα, ενάντια στην αντιλαȉκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης της ΝΔ,που επιδιώκουν να επιβάλουν εργάτες χωρίς δικαιώματα.

Διεκδικούμε

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις,7ωρο -35ωρο-5ήμερο,υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται.
  • Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.
  • Άμεση επίλυση του οξυμμένου προβλήματος της ανανέωσης των διπλωμάτων και πιστοποιητικών.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προὕπολογισμό του δημοσίου συστήματος Υγείας . Μαζικός εμβολιασμός, χωρίς εκβιασμούς, υποχρεωτικότητα και «ατομική ευθύνη», με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και διαιωμάτων.

Απαιτούμε

  • Από τη Λιμενική αρχή να επιβάλλει σε όλες τις πλοιοκτήτριες εταιρείες να συμμετάσχουν ως οφείλουν στις διακομιδές των αρρώστων από το νησί και όχι να διακινδυνεέεται με την άρνηση τους η υγεία των κατοίκων του νησιού που χρειάζεται διακομιδή 24ώρες/24ώρο άμεση διακομιδή από το νησί προς την Καβάλα.
  • Την εκτέλεση των δρομολογίων κατόπιν αποφάσεως του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών(Σ.Α.Σ.) προς την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού για την αποφυγή ταλαιπωρίας από τα ανεκτέλεστα δρομολόγια.
  • Να δοθεί άμεση λύση για τα ανεκτέλεστα δρομολόγια της Γραμμής Πρίνου- Καβάλας.