Μάρκος Δέμπας: Υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα στον κλάδο της εστίασης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας τονίζει ότι όσο απαραίτητα είναι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19 άλλο τόσο είναι αναγκαία η στήριξη του κλάδου που πλήττεται από τα μέτρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού Covid-19 πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο δε θα πρέπει να παραλειφθεί και η «υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων».

Αυτό τονίζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος ζητάει μια σειρά μέτρων που θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τα νέα δυσμενή δεδομένα τα οποία φέρνουν στον κλάδο της εστίασης τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19.

Η ανακοίνωση του Μάρκου Δέμπα

Δεν μπορούμε να έχουμε αντιπαράθεση με τους ειδικούς που προτείνουν μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υποχρέωση και κάθε μέτρο που λαμβάνεται από την Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, μας βρίσκει σύμφωνους και σαν Επιμελητήρια και επιχειρήσεις έχουμε αποδείξει ότι είναι βασική μας προτεραιότητα η υγεία των πολιτών και έχουμε στηρίξει με όλες μας τις δυνάμεις τους εμβολιασμούς.

Όμως όταν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες δράσεις στήριξης. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα σε όσους πλήττονται από την εφαρμογή των μέτρων. Ειδικά όταν πρόκειται για κλάδους που έχουν πληγεί βαρύτατα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, όπως αυτός της εστίασης που για μία ακόμα φορά πλήττεται με σφοδρότητα.

Για την εστίαση λοιπόν, που συνεχίζει να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», η επιμελητηριακή κοινότητα, το Επιμελητήριο Καβάλας, θεωρεί αναγκαία για τις επιχειρήσεις

  • την κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  • τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου
  • την ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων
  • τη μείωση του ΦΠΑ
  • απαλλαγή ενοικίων

Μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές