Κυβέρνηση για ενεργειακή κρίση: «Έρχεται γιγαντιαίο ΕΣΠΑ για Net Metering σε παραγωγικές μονάδες»

Λεωνίδας Γεωργόπουλος: «Θετική εξέλιξη που θα δώσει “ανάσα” στις επιχειρήσεις μας. Η “σύνδεση” με τον... Ήλιο δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος»!

«Έρχεται γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της διείσδυσης του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες», αυτό τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι την παρέμβαση της κυβέρνησης για τον έλεγχο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν 5 βιομηχανικοί σύνδεσμοι με σχετική κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν. Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των 360-400 ευρώ/Mwh, με αναφορά στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο. Η αύξηση των τιμών, διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της.

Τι είναι το Net Metering

Είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας  και εφαρμόζεται κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία και οι ΗΠΑ.

Το Νet Μetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα. Ο όρος “net” προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή είναι συνήθως ο κάθε κύκλος καταμέτρησης και τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Αν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή συνήθως δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά συμψηφίζεται για μια ορισμένη χρονική περίοδο οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση. Η περίοδος αυτή σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση ορίζεται στους 12 μήνες.

Λεωνίδας Γεωργόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Μόνον θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης για ένταξη των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε μία εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, δηλώνει στο KAVALA POST ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος.

Ηλεκτρολόγος μηχανικός με εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία και εξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά που «μετράει» πάνω από 25 χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος, ιδρυτής της ENFOS έχει μέχρι σήμερα μελετήσει και εγκαταστήσει πάνω από 150 έργα φωτοβολταϊκών σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ έχει μελετήσει και αδειοδοτήσει πάνω από 300.

«Ένα σύστημα Net Metering είναι η καλύτερη “επένδυση” που θα μπορούσε να κάνει αυτήν τη στιγμή μια επιχείρηση, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου αλλά και του πετρελαίου να βρίσκονται διαρκώς σε τροχιά “εκτόξευσης”, η “σύνδεση” μιας παραγωγικής μονάδας με τον ήλιο είναι… μονόδρομος!», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια, η ENFOS έχει εγκαταστήσει δεκάδες φωτοβολταϊκά συστήματα Net Metering σε παραγωγικές επιχειρήσεις του νομού Καβάλας, ωστόσο η δυνατότητα ένταξης περισσότερων επιχειρήσεων σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα «σίγουρα θα διευκόλυνε τη διεύρυνση της εφαρμογής τέτοιου τύπου λύσης στο ενεργειακό πρόβλημα, θωρακίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες έναντι των ανατιμήσεων του κόστους ενέργειας», σημειώνει ο κ. Γεωργόπουλος.

H «σύνδεση» μιας παραγωγικής μονάδας με τον ήλιο ως… πάροχο ενέργειας, εκτός από «πράσινο» αποτύπωμα στο Περιβάλλον, σίγουρα έχει και ευεργετικές «αντανακλάσεις» στην… τσέπη των επιχειρηματιών, αφού σε (όχι μεγάλο) βάθος χρόνου, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα Net Metering «προστατεύει» από μία ενεργειακή κρίση τις επιπτώσεις της οποίας δεν έχουμε «δει» ακόμα στην πλήρη κορύφωσή της…