Η αύξηση έως και 40% των οικοδομικών υλικών «απειλεί» το Πρόγραμμα Εξοικονομώ

Η ακρίβεια… βλάπτει σοβαρά το Εξοικονομώ-Ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ ΑΜ, Απόστολος Παυλίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και στη δόμηση από το ράλι τιμών και ακρίβειας

Η αύξηση έως και 40% των οικοδομικών υλικών και η έλλειψη υλικών δόμησης, όπως είναι ο σίδηρος, δημιουργεί προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα της Ελλάδας και κατ’ επέκταση και στο Πρόγραμμα Εξοικονομώ.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ ΑΜ, Απόστολος Παυλίδης σε δηλώσεις του στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για προτάσεις που έχουν συνταχθεί το προηγούμενο διάστημα για το πρόγραμμα, με βάση προσφορές που κατατέθηκαν σε προηγούμενη χρονική στιγμή με διαφορετικές τιμές, ενώ προσθέτει ότι το πρόβλημα με το κύμα αυξήσεων στις τιμές διογκώνεται και από τους κερδοσκοπικούς κύκλους που δρουν κατά την περίοδο κρίσεων.

Σε πολλές αιτήσεις θα δημιουργηθεί πρόβλημα

«Το Εξοικονομώ είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και είναι σε μια σωστή κατεύθυνση για να βελτιωθεί η ενεργειακή κατάσταση του κτιριακού δυναμικού της χώρας και γι’ αυτόν τον λόγο έχει τύχει και μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες. Αυτό που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη και επηρεάζει διεθνώς τις τιμές στα οικοδομικά υλικά, αλλά και στο τομέα της ενέργειας, είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις που δυσχεραίνει την διαδικασία των οικοδομικών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν προβλήματα στις παραγγελίες σιδήρου στις οικοδομές, όπως και στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ επέκταση. Πρόκειται για προτάσεις που έχουν συνταχθεί το προηγούμενο διάστημα, με βάση προσφορές που κατατέθηκαν σε προηγούμενη χρονική στιγμή με διαφορετικές τιμές και είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλά αγαθά υπάρχει αύξηση μέχρι και 40% στην τιμή, που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό κόστος στις παρεμβάσεις που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός κάθε πρότασης είναι συγκεκριμένος, υπάρχει όριο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί κάθε πρόταση και υπάρχει κίνδυνος, επειδή είναι εκτός ορίου, κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις να μην μπορούν να υλοποιηθούν και άρα να μην υπαχθούν. Η προθεσμία είναι μέχρι την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022. Έχει υπερκαλυφθεί ο συνολικός αριθμός αιτήσεων, δεδομένου ότι το υπουργείο είχε μια στόχευση να αναβαθμιστούν ενεργειακά 40-50.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, αλλά οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Άρα, από ποσοτική άποψη των αιτήσεων, έχει υπερκαλυφθεί το πρόγραμμα, ωστόσο επιμέρους σε πολλές αιτήσεις θα δημιουργηθεί πρόβλημα».

Εδώ και λίγες μέρες δεν είναι δυνατή η προμήθεια σιδήρου, κάτι δυσχεραίνει την πρόοδο των εργασιών

Αυξήσεις και κερδοσκοπία

«Είναι ένα κύμα αυξήσεων που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και τώρα κλιμακώνεται με βάση τις διεθνείς εξελίξεις. Είναι σαφές πως σε τέτοιες περιπτώσεις που έχουμε αναταραχές δρουν και κερδοσκοπικοί κύκλοι που προσπαθούν να επωφεληθούν από τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι έχει επηρεάσει και τον κλάδο αυτό η κακή αυτή συγκυρία. Στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Υπήρχε ένας φοβερός ενθουσιασμός από τους πολίτες και τώρα έχει καμφθεί. Για την οικονομική δραστηριότητα πολλοί συνάδελφοι έχουν μεγάλο πρόβλημα στην εισαγωγή οικοδομικών υλικών, όπως του σιδήρου στις οικοδομές. Εδώ και λίγες μέρες δεν είναι δυνατή η προμήθεια αυτού του υλικού, κάτι που δυσχεραίνει την πρόοδο των εργασιών».

Το φυσικό αέριο

«Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, αυτή τηρεί το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί και υπάρχει συνέπεια στους χρόνους, δηλαδή ότι μέσα στο 2022 θα έχουμε τις νέες συνδέσεις. Ωστόσο, υπάρχει το πρόβλημα της τιμής του φυσικού αερίου και αυτό δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες για το πόσο θα επωφεληθούν και πόσο θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση σε ό,τι αφορά στα έξοδα που έχουν για τη θέρμανση του ακινήτου τους και κατά πόσο αυτή η νέα πρόταση που θα έχουν θα μπορεί να τους βοηθήσει επί της ουσίας. Είναι ένα ζήτημα πλέον σοβαρό κα καθαρά ψυχολογικό για το πώς επιδρά η τιμή του φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δε θα είναι κάτι που θα διαρκέσει πολύ. Όλα θα εξαρτηθούν με το τέλος του πολέμου. Πλέον η τιμή στο προϊόν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και όπως έχει εκτιναχθεί προς τα πάνω, έτσι να επιστρέψει σε μια ισορροπία. Είναι ευμετάβλητα τα πράγματα και αν το περιβάλλον βελτιωθεί θα έχουμε καλύτερες μέρες. Η εξέλιξη είναι σίγουρα θετική σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο στην περιοχή μας, όμως ο πολίτης για να κάνει τη σύνδεση, θα πρέπει να διασφαλίσει πως αυτό θα τον πάει ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την ενεργειακή του κατανάλωση».

O πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ ΑΜ, Απόστολος Παυλίδης

Η ατομική εγκατάσταση φυσικού αερίου δεν είναι απαγορευτική οικονομικά

«Θα πρέπει να πούμε πως ο καθένας μπορεί να κάνει τη σύνδεση μόνος του σε ένα διαμέρισμα με ατομικό λέβητα και να συνδεθεί στο δίκτυο. Πολλοί μηχανικοί εκπαιδεύτηκαν για να υλοποιήσουν μελέτες και κατασκευές εγκαταστάσεων σύνδεσης φυσικού αερίου. Το κόστος είναι σχετικό και έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν. Σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό το κόστος. Το πρόγραμμα το στηρίζει η ΑΜ-Θ και συμμετέχει στο σχήμα που υλοποιεί την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου».

Αποχή των μηχανικών στις Πολεοδομίες για δύο εβδομάδες

Ο κ. Παυλίδης μίλησε και για την αποχή των μηχανικών στις Πολεοδομίες για δύο εβδομάδες . Όπως είπε: «Από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις 24 Μαρτίου θα υπάρχει αποχή και αυτό συμβαίνει γιατί έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς στις υπηρεσίες, μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την λειτουργία υπηρεσιών δόμησης σε όλους τους Δήμους της χώρας. Είναι κάτι που είχε αναγγελθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά επειδή στη χώρα μας τα πράγματα κινούνται πολύ αργά, αυτή η προθεσμία παρατάθηκε κατά ένα χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και συνεχίζει να παρατείνεται μέχρι σήμερα. Η τελευταία παράταση έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.

»Μέχρι τώρα ο μητροπολιτικός Δήμος της ΠΕΚ και η Πολεοδομία της Καβάλας όφειλε να εξυπηρετήσει τους Δήμους Νέστου και Θάσου που δεν έχουν συστήσει υπηρεσία δόμησης με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό έχει φέρει έναν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στο υπηρεσιακό δυναμικό της Καβάλας που είναι επιφορτισμένο με ένα αριθμό εργασιών, όπως είναι οι αυτοψίες, οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και η συμμετοχή των υπαλλήλων σε υποθέσεις πολεοδομικές. Είναι διάφορες διαδικασίες που είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν όταν υπάρχει υποστελέχωση και είναι κάτι γνωστό.

»Η κινητοποίηση αυτή θέλει να επισημάνει αυτό το πρόβλημα, καθώς από τις 28 Φεβρουαρίου που έχει λήξει η διοικητική υποστήριξη και μέχρι σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μηχανικοί και πολίτες των Δήμων Νέστου και Θάσου και υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε σε αναμονή για το τι θα ανακοινώσει το Υπουργείο και αν θα δώσει παράταση ή αν θα μεταφέρει το πρόβλημα στο προσεχές μέλλον.

»Υπάρχει μια προκήρυξη για την πρόσληψη μηχανικών για την περιοχή μας, αλλά οι διαδικασίες αυτές έχουν μία καθυστέρηση. Το ΤΕΕ είναι εδώ για προτείνει λύσεις και δίνει σημαντική βελτίωση στον χρόνο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Παράλληλα, ξεκινήσαμε την ψηφιοποίηση των Πολεοδομιών που θα ολοκληρωθεί μέσα σε αυτόν τον χρόνο και θα έχουμε ψηφιοποιημένα όλα τα αρχεία των οικοδομικών αδειών και παράλληλα εντάσσουμε στο πρόγραμμα και τις εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες. Προοδευτικά, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα ενταχθούν πέρα από την Πυροσβεστική και οι εγκρίσεις από τον φορέα Αρχαιοτήτων, Δασαρχεία κλπ. Άρα έχουμε προετοιμάσει το έδαφος, ώστε σε δυο χρόνια η κατάσταση να είναι πολύ διαφορετική. Ωστόσο πάντα χρειαζόμαστε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό που είναι η κινητήριος δύναμη», είπε ο κ. Παυλίδης.