Σύλλογος Γεωπόνων Καβάλας: Ο Αγροτοδιατροφικός τομέας διανύει ίσως την μεγαλύτερη κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές Καβάλας, με την οποία τους παρουσιάζονται τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κατατίθενται προτάσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση

Τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την οποία χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη κρίση που υπήρξε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, περιγράφει στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά καθώς και τους Βουλευτές Καβάλας, ο Σύλλογος Γεωπόνων Καβάλας.

Στην επιστολή αυτή παρουσιάζονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και κατατίθενται μια σειρά από προτάσεις για μέτρα που θα πρέπει να λάθει η Κυβέρνηση.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου των Γεωπόνων Καβάλας.

«Αναμένουμε από την Πολιτεία να αντιδράσει άμεσα και ξεκάθαρα»

«Ο Αγροτοδιατροφικός τομέας διανύει ίσως την μεγαλύτερη κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια κρίση πολυεπίπεδη που έχει τις ρίζες της στην Κλιματική αλλαγή και την Οικονομία και οδηγεί σε μια γενική αναποφασιστικότητα και αβεβαιότητα. Αυτή δε η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω της έλλειψης γενναίων μέτρων και παρεμβάσεων, που απαιτούνται για την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος.

Η βασικότερη καλλιεργητική φροντίδα, η λίπανση των καλλιεργειών, που διασφαλίζει την υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα των προϊόντων, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Μεγάλο μέρος των αγροτών τείνει να εφαρμόσει ένα μοντέλο υπολίπανσης έως μηδενικής λίπανσης, αφού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος της. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν ο παραγωγικός κόσμος δεν έχει καταφέρει να εξοφλήσει τα χρέη της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα το κόστος της αζωτούχου λίπανσης έχει αυξηθεί πάνω από 250%, χωρίς αυτό να ισοσταθμίζεται από αντίστοιχες αυξήσεις σε τιμές παραγωγού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα υπόλοιπα αγροεφόδια και συντελεστές παραγωγής, στοιχεία τα οποία είναι ήδη γνωστά και στην πολιτική ηγεσία.

Ειδικότερα για το Νομό Καβάλας, οι δυσμενείς συνθήκες των τελευταίων ετών, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και εμπορίας, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση μεγάλη μερίδα των παραγωγών. Συγκεκριμένα:

  • Η διαρκής μείωση των τιμών παραγωγού επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην παραγωγή, καθιστούν την καλλιέργεια ασύμφορη, με κίνδυνο αναστολής κάθε καλλιεργητικής φροντίδας. Η δεινή αυτή οικονομική κατάσταση, αποτρέπει τις αναγκαίες επενδύσεις για την αναδιάρθρωση των προβληματικών ποικιλιών.
  • Οι ελλιπείς υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στα Τενάγη Φιλίππων, καθιστούν κάθε καλλιεργητικό σχεδιασμό αβέβαιο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλημμύρας.
  • Ακόμα και στις εξαγωγές ακτινιδίου παρατηρείται μια πρωτοφανής κάμψη, με αβέβαιη προοπτική ανάκαμψης λόγω και των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, που ως γνωστόν αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην εμπορία του προϊόντος.
  • Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε ότι όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της περιοχής, υφίστανται τις συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.

Για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης θα πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναία μέτρα, για όλους τους παραγωγικούς κλάδους που πλήττονται. Ειδικότερα:

  • Επέκταση των χορηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων σε όλες τις επιτραπέζιες ποικιλίες αμπέλου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19.
  • Συμπερίληψη όλων των παραγωγών στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, χαράσσοντας έτσι μια αποτελεσματική στρατηγική για την επόμενη 20ετία.
  • Διατήρηση της κάλυψης στην ρήτρα αναπροσαρμογής του αγροτικού ρεύματος στο 80% και για την φετινή χρονιά.
  • Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως ήδη γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Παροχή ενισχύσεων σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροεφόδια για την διατήρηση του κόστους εισροών σε βιώσιμο επίπεδο.
  • Επίλυση του χρόνιου προβλήματος της χρηματοδότησης των αγροτών μέσω παροχής δανείων με Κρατικές Εγγυήσεις.

Σήμερα καλούμαστε ως επιστημονικός κλάδος να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, υποστηρίζοντας τον αγροτοδιατροφικό τομέα χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και του υψηλού κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα παρέχουμε χρηματοπιστωτική κάλυψη το ύψος της οποίας αδυνατούμε να καλύψουμε σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Αναμένουμε από την Πολιτεία να αντιδράσει άμεσα και ξεκάθαρα ικανοποιώντας τα αιτήματα και τις προτάσεις που συνεχώς λαμβάνει από όλους τους φορείς του κλάδου, δίνοντας τέλος στην παραφιλολογία και στην αβεβαιότητα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».