Fuel Pass: Ανοίγει για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα. Αναλυτικές οδηγίες για την επιδότηση καυσίμων

Δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους είτε γιατί δεν πρόλαβαν είτε λόγω και των τεχνικών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στην πλατφόρμα

ΦΦωτιά έχει πάρει η πλατφόρμα Fuel Pass, καθώς οι ιδιοκτήτες οχημάτων συνεχίζουν να κάνουν αιτήσεις για την επιδότηση καυσίμου. Μάλιστα σήμερα, 30 Απριλίου 2022, αναμένεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη κίνηση στην πλατφόρμα, καθώς ανοίγει για όλα τα ΑΦΜ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, σήμερα θα μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, αίτηση για την επιδότηση καυσίμου

Ουσιαστικά δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους είτε γιατί δεν πρόλαβαν είτε λόγω και των τεχνικών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στην πλατφόρμα εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση για την επιδότηση καυσίμου

Μέσα από την εφαρμογή για την επιδότηση καυσίμου, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών συμπληρώνουν τον αριθμό κυκλοφορίας, δηλώνουν αν το όχημα είναι ιδιόκτητο ή με χρονομίσθωση (leasing) και, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, λαμβάνουν το ποσό της επιδότησης.

Αμέσως μετά επιλέγουν τον τρόπο καταβολής του ποσού της επιδότησης.

Οι διαθέσιμες μέθοδοι είναι οι εξής δύο:

• Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone. Με αυτή την επιλογή ο κάτοχος του οχήματος λαμβάνει ένα «μπόνους» 5 ευρώ (επιπλέον του ποσού της επιδότησης, δηλαδή).
• Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
To ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
◦ Alpha Bank
◦ Τράπεζα Πειραιώς
◦ Εθνική Τράπεζα
◦ Eurobank
◦ Viva
◦ Παγκρήτια Τράπεζα

Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης;

Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

• Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
• Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
• Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
• Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Επαναλαμβάνεται ότι για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.

Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης;

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.

Πού και πώς χρησιμοποιώ το Fuel Pass

• H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
• Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπό σας μέχρι την 31/07/2022.

Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πώς λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα;

Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.

Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα;

Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ αυτών;

Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας;

Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 215 560 5150
Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00