Υπόθεση ΒΦΛ-ΔΕΠΑ: Δικαίωση για τον Θόδωρο Κιτσάκο. Οριστικά εκτός «κάδρου» ευθυνών ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ

Ο ίδιος, με ανοιχτή επιστολή, δηλώνει ότι επιφυλάσσεται για τη βλάβη που υπέστη ως αποτέλεσμα της «βάναυσης και δόλιας επίθεσης από πληθώρα μεμονωμένων φυσικών προσώπων αλλά και θεσμικά οργανωμένων ομάδων φυσικών προσώπων»

Με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα, ο Θεόδωρος Κιτσάκος, το όνομα του οποίου είχε «ακουστεί» έντονα την περίοδο 2017-2018 ως άμεσο εμπλεκόμενου στην υπόθεση ΒΦΛ-ΔΕΠΑ και τη διόγκωση του χρέους της εταιρίας ELFE προς τη Δημόσιας Επιχείρηση Αερίου [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ], δεν πρόκειται να διωχθεί για απιστία.

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τη θέση του στην Επιχείρηση τον Νοέμβριο του 2017 όταν και «ξέσπασε» το «σκάνδαλο ELFE-ΔΕΠΑ» με συχνές, τότε, αναφορές τόσο στα ΜΜΕ όσο και στην Ελληνική Βουλή, με ανοιχτή επιστολή του γνωστοποιεί το γεγονός της οριστικής απαλλαγής του από μια υπόθεση που έπληξε βάναυσα την τιμή και την υπόληψή του.

Στην επιστολή του ο κ. Κιτσάκος παραθέτει το σκεπτικό του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που «καθαρίζει» το όνομά του από μία πολύκροτη υπόθεση, ενώ δηλώνει ρητά ότι επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του να αναζητήσει δικαίωση και για την «πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια δόλια επίθεση που υπέστην δημοσίως από πληθώρα μεμονωμένων φυσικών προσώπων αλλά και θεσμικά οργανωμένων ομάδων φυσικών προσώπων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Θεόδωρου Κιτσάκου.

Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος

«Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το υπ’ αριθ. 536/2022 Βούλευμά του, που έχει ήδη καταστεί οριστικό και αμετάκλητο, αποδεχόμενο πλήρως την πρόταση της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, αποφάνθηκε ομόφωνα να μη γίνει κατηγορία σε βάρος μου για την αξιόποινη πράξη της απιστίας, που φέρεται τελεσθείσα στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από 01.12.2015 έως 27.11.2017.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισαγγελική πρόταση, η οποία και υιοθετήθηκε πλήρως από το Δικαστικό Συμβούλιο, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Από τα παραπάνω συνάγεται ότι κατά το χρόνο θητείας του Θεοδώρου Κιτσάκου:

  1. δεν επήλθε σημαντική αύξηση του χρέους της ΕΛΦΕ ΑΕ,
  2. ο ίδιος προέβη σε νέες ρυθμίσεις καταβολής του χρέους, που απέδωσαν αποτελέσματα, αφού εξοφλήθηκε η τρέχουσα κατανάλωση,
  3. ο ίδιος προέβη σε δικαστικές ενέργειες επιδίωξης είσπραξης μέρους του παλαιότερου κεφαλαίου ( έκδοση και είσπραξη διαταγών πληρωμής, καταλογισμός μετρητών σε παλαιά χρέη, είσπραξη ποσού τουλάχιστον 392.000 ευρώ μηνιαίως για παλιά χρέη),
  4. ο ίδιος συντασσόμενος με τις αποφάσεις της ΓΣ μετόχων, δεν επέλεξε τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου ως λύση, διότι αυτό θα συνεπαγόταν αρνητικές συνέπειες και για τη λειτουργία της ΔΕΠΑ ΑΕ,
  5. οι αποφάσεις του κατέτειναν στην εξυπηρέτηση του εταιρικού συμφέροντος, ενώ ελήφθησαν μετά από συλλογή πληροφοριών, εκτίμηση κινδύνων και στάθμιση λογικής διακινδύνευσης κατά τη διαχείριση εμπορικής δραστηριότητας και
  6. δυνάμει των προαναφερθέντων λογιστικών υπολογισμών, το χρέος της ΕΛΦΕ ΑΕ δεν σημείωσε σημαντική, άλλως αναπάντεχη αύξηση.

[…] Με τα δεδομένα αυτά, δεν στοιχειοθετείται αντικειμενικά το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, παρελκομένης της εξέτασης της συνδρομής του άμεσου δόλου που απαιτείται για την υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος αυτού, και το οποίο δεν διαγνώστηκε στο πρόσωπο του Θεοδώρου Κιτσακου».

Δηλώνω δε δημοσίως ότι επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου αναφορικά με τη βάναυση, κατ’ εξακολούθηση, πρωτόγνωρη σε ένταση και διάρκεια δόλια επίθεση που υπέστην δημοσίως από πληθώρα μεμονωμένων φυσικών προσώπων αλλά και θεσμικά οργανωμένων ομάδων φυσικών προσώπων.

Και δεν αναφέρομαι μόνον στην κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας (που αποτελεί μακράν μια μνημειώδη κατάκτηση της Νομικής Επιστήμης και του Οικουμενικού Κοινωνικού Πολιτισμού), αλλά, και στις τελεσθείσες εις βάρος μου παραβάσεις άρθρων του Αστικού και του Ποινικού Κώδικα δια της διακίνησης και προβολής χαλκευμένων, ψευδών και άκρως συκοφαντικών «ειδήσεων», την επιτομή της μυθοπλασίας και της παραγωγής και διακίνησης fake news!

Κλείνοντας, να εκφράσω εκ καρδίας τις ευχαριστίες μου στην οικογένειά μου για την αμέριστη συμπαράστασή της, στον  Δικηγόρο μου  Γ. Τριανταφύλλου για τη συνολική νομική υποστήριξη και σε όλες/όλους εκείνους που «σε αυτά τα πέτρινα χρόνια κανιβαλισμού και αμφισβήτησης με εμπιστεύθηκαν και δεν με άφησαν πίσω…».

Θεόδωρος Ν. Κιτσάκος