Επιμελητήριο Καβάλας: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο ΕΣΠΑ στο προσκήνιο

Συναντήσεις εργασίας στην Αθήνα του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μάρκου Δέμπα με τον αναπληρωτή και τον υφυπουργό Ανάπτυξης

Μια σειρά επαφών και εποικοδομητικών  συναντήσεων πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανο Γεωργιάδη, στην Αθήνα την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαΐου.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, για ζητήματα που αφορούν τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως τα υψηλά κίνητρα που προσφέρει, την απλούστευση των διαδικασιών αξιολόγησης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων, που βοηθάει στην μειώσει των καθυστερήσεων υπαγωγής των έργων, καθώς και στην πρόταση μας για την αύξηση της ποσόστωσης των κτιριακών παρεμβάσεων στο κόστος της επένδυσης, καθώς και για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και θα προσελκύσουν νέα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή μας.

Το θετικό ότι σύντομα θα έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις των ειδικών καθεστώτων, οπότε οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προετοιμάζονται με την ωρίμανση των επενδυτικών τους σχεδίων και την υποβολή των προτάσεων τους. Σημαντική η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού, ότι πρέπει οι μονάδες των Περιφερειών, να επιταχύνουν στην ολοκλήρωση αξιολόγησης των προτάσεων, που έχουν υποβληθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό νόμο, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δεχτούν προτάσεις στον νέο νόμο.

Με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Νέο ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση και με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Νέο ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη, όπου η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε, αφορούσε το γεγονός ότι οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων θα είναι με το καθεστώς Γενικού Απαλλακτικού, που σημαίνει ότι ο περιορισμός του De-minimis, (των 200.000,00€ μέγιστο ποσό επιδότησης για την  τριετία) δεν θα υφίσταται πλέον, για τα περισσότερα προγράμματα. Αναμένεται επίσης απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και οι πρώτες προκηρύξεις του ΕΠΑνΕΚ 2021-2027 θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού.

Συνάντηση με Υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας

Στο Υπουργείο Απασχόλησης, με παρέμβαση και από τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη, μετά το αίτημα των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για το φλέγον ζήτημα του συμψηφισμού 4% και 12% του μισθολογικού κόστους, όπου μετά και την τελευταία τροπολογία, έχει ετοιμασθεί η σχετική ΚΥΑ που θα δίνει οριστική τεχνική λύση στο πρόβλημα. Αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί ο τρόπος και η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας από την ΑΑΕΔΕ.

Με αυτές τις συναντήσεις, προσπαθούμε σαν Επιμελητήρια, να δίνουμε προτάσεις και λύσεις στα αρμόδια Υπουργεία, με τα οποία έχουμε μια άριστη συνεργασία, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας.