Λογιστές Καβάλας: Φέτος η ΑΑΔΕ για μια ακόμα φορά μάς αιφνιδίασε όλους…

Ανακοίνωση για τα προβλήματα που παρατηρούνται από την απαίτηση της φορολογικής αρχής για επικαιροποίηση των στοιχείων των φορολογουμένων πριν την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης

Τα πολλά προβλήματα και τις τρομερές καθυστερήσεις που προκαλείται στην ομαλή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η απαίτηση της ΑΑΔΕ η επικαιροποίηση στοιχείων των φορολογουμένων, δηλαδή να δηλώνει ο κάθε φορολογούμενος  ένα προσωπικό email ή email βοηθού και ένα κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Καβάλας. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ακόμα έναν αιφνιδιασμό από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς τους πολίτες αλλά και τους Λογιστές και τονίζεται ότι έγινε αίτημα για αλλαγή της κατάστασης ωστόσο το αίτημα ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελμάτων Καβάλας.

«Τρομερές καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης»

«Η διαδικασία για την υποβολή της φορολογικής Δήλωσης φορολογικού έτους 2021 βρίσκεται ήδη από 30 Μαρτίου σε εξέλιξη, αν και ουσιαστικά από την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε η υποβολή του κύριου όγκου και ως συνήθως εν μέσω προβλημάτων.

Φέτος η ΑΑΔΕ για μια ακόμα φορά αιφνιδίασε όλους τους εμπλεκόμενους και ζητάει πριν την επιβεβαίωση στοιχείων, να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση στοιχείων, δηλαδή να δηλώνει ο κάθε φορολογούμενος  ένα προσωπικό email ή email βοηθού και ένα κινητό ή σταθερό τηλέφωνο. Η μη επικαιροποίηση δεν επιτρέπει την υποβολή της Φορολογικής  δήλωσης.

Αυτό σημαίνει με πολύ απλά λόγια πως ΟΛΟΙ οι συμπολίτες μας που είναι υπόχρεοι σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, πρέπει να έχουν δηλωμένο mail και τηλέφωνο, γιατί σε αυτά θα κοινοποιούνται διάφορες πληροφορίες όπως οφειλές, κατασχέσεις και άλλα και ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα με τυχόν προθεσμίες που προβλέπονται στο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε τρομερές καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης, μιας και πρέπει εντός 10 λεπτών και 2 λεπτών για mail και κινητό αντίστοιχα, να αποσταλεί εξαψήφιος κωδικός ο οποίος πιστοποιεί τα παραπάνω στοιχεία, διαφορετικά η διαδικασία πρέπει να γίνει από την αρχή.

Παράλληλα οδηγούνται στις κατά τόπους ΔΟΥ αρκετοί φορολογούμενοι και κυρίως μεγάλης ηλικίας για να πάρουν τον κλειδάριθμό που με την ως τώρα διαδικασία ΔΕΝ χρειαζόταν, δημιουργώντας πέραν των άλλων και αχρείαστο συνωστισμό, τόσο στις ΔΟΥ όσο και στα Λογιστικά γραφεία μιας και περίπου 7 εκατομμύρια δηλώσεις πρέπει να περάσουν από αυτή τη διαδικασία μέχρι 30/9 που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ακόμα οι σύζυγοι κατοίκων εξωτερικού οι οποίοι δεν έχουν κλειδάριθμο αφού δεν έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα, εμποδίζουν την υποβολή δήλωσης του συζύγου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, κατόπιν και αιτήματος του Συλλόγου της Καβάλας, ζήτησε να αποσυνδεθεί  από την διαδικασία επικαιροποίησης η υποβολή Φορολογικών Δηλώσεων, έτσι ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η περίοδος αυτή, χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία τόσο για τους πολίτες όσο και για τα Λογιστικά γραφεία.

Ως τώρα η ΑΑΔΕ δεν έχει ανταποκριθεί στο παραπάνω αίτημα, έτσι λοιπόν καλούμε τους συμπολίτες μας να προβούν ΑΜΕΣΑ στη διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων τους και ΠΡΙΝ τη προσέλευση τους στα Λογιστικά Γραφεία, για να μην υπάρξει καθυστέρηση και πιθανό πρόστιμο στη υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης .

Η διαδικασία επικαιροποίησης περιγράφεται στο παρακάτω βίντεο .

https://www.youtube.com/watch?v=EGqcYinAbZ8».