Διαμαρτυρία αλιέων στην Καβάλα: Σε λίγο δεν θα υπάρχει ελληνικό ψάρι προς κατανάλωση

«Βουλιάζουν» τα σκάφη μέσης αλιείας λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου-1.000 ευρώ τη μέρα το λειτουργικό κόστος ενός αλιευτικού σκάφους

Σε συμβολική διαμαρτυρία προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής 13 Μαΐου 2022 οι ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», με αφορμή κυρίως την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, αλλά και των τιμών στα υλικά των σκαφών, όπως είναι τα φελιζόλ.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν αλιείς από όλη τη βόρεια Ελλάδα, με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών γρι γρι στην Καβάλα, Γιάννη Μανιό, να δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι αυτήν τη στιγμή το ημερήσιο λειτουργικό κόστος ενός σκάφους μέσης αλιείας ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ.

Συνάμα, αυτό αναγκάζει τους αλιείς να επικεντρώνονται στην αλίευση ενός μόνον είδους, ήτοι του γαύρου, με αποτέλεσμα στα υπόλοιπα είδη, όπως είναι η γόπα, ο κολιός και η μαρίδα να παρατηρείται έλλειψη, κυρίως στα νησιά, με τους αλιείς να σχολιάζουν ότι σε λίγο δε θα υπάρχει ελληνικό ψάρι προς κατανάλωση.

Οι αλιείς ζητάνε από την πολιτεία να τους ενισχύσει, ειδικά αυτήν την περίοδο όπου οι τιμές των καυσίμων «βουλιάζουν» τα αλιευτικά σκάφη, τονίζοντας ότι δε ζητάνε ελεημοσύνη, αλλά μια δίκαιη στήριξη σε έναν κλάδο ο οποίος συνδέεται με ένα πλήθος επαγγελματικών κλάδων στη χώρα, συνθέτοντας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των αλιευτικών θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα 16 Μαΐου με τον αρμόδιο για την αλιευτική πολιτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

*Φωτογραφία: Κώστας Μορφίδης