Βόρεια Ελλάδα: Ψάχνουν και δεν βρίσκουν προσωπικό οι τουριστικές επιχειρήσεις και στη Θάσο

Με πολλές κενές θέσεις ξεκινάει η τουριστική σεζόν-Τι ανησυχεί τους επαγγελματίες και ποια μέτρα λαμβάνουν για να μην υπάρξουν «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες

Σε αναζήτησή εργαζομένων βρίσκονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού της βόρειας Ελλάδας προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που έχουν καταγραφεί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα με το άνοιγμα του συνόλου των ξενοδοχείων, το οποίο δρομολογείται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, θα καταγραφεί το συνολικό μέγεθος του προβλήματος, που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο για τους ανθρώπους τουρισμού (ξενοδοχεία και επισιτισμό), καθώς φοβούνται μήπως ο ελλιπής αριθμός των εργαζομένων αποβεί μοιραία εις βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας είναι πανελλαδικό και αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τα οποία οι κενές θέσεις αγγίζουν τις 55.000. Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας φέτος εμφανίζεται αμυδρά αυξημένο σε σχέση με το 2021, όταν σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, στην αιχμή της περυσινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία, δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις εργασίας.

Στη βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο) εκτιμάται πως οι κενές θέσεις βρίσκονται περίπου στο φάσμα των 2.500, ωστόσο η πλέον ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει όταν ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και γίνει η σχετική καταγραφή μετά και το κλείσιμο της σχετικής πλατφόρμας του ΟΑΕΔ, στα τέλη του μήνα, στην οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις υποβάλουν τις διαθέσιμες θέσεις προκειμένου να γίνει η κάλυψη (αν υπάρχει η δυνατότητα), προς όφελος τόσο των εργαζόμενων όσο και των επιχειρήσεων.

Δίνοντας το στίγμα των ελλείψεων προσωπικού οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου που μίλησαν στη Voria.gr, κάνουν λόγο για δυσκολία εύρεσης εργαζομένων στις υπηρεσίες εστίασης (γκαρσόνια, μάγειρες) αλλά και του καθαρισμού (καμαριέρες).

«Στη Χαλκιδική εκτιμάται πως οι κενές θέσεις είναι 1.500 με 2.000, όταν υπό κανονικές συνθήκες οι συνολικές θέσεις εργασίας είναι 15.000» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα υπάρξει η συνολική εικόνα των κενών θέσεων εργασίας και μετά και από τη σχετική καταγραφή από τον ΟΑΕΔ.

«Ακόμη και αν υπάρξει ζήτηση για εργαζόμενους από τρίτες χώρες θα πρέπει να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει χρόνος για να τελεσφορήσει φέτος» σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Ξενοδοχεία περιορίζουν τους χώρους εστίασης

Για τις δυσκολίες εύρεσης εργαζομένων όχι μόνο στις υπηρεσίες εστίασης και καθαρισμού, αλλά ακόμη και στη ρεσεψιόν μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, επισημαίνοντας πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα κάποια ξενοδοχεία που έχουν στο ξενοδοχειακό τους χαρτοφυλάκιο 3 ή 4 εστιατόρια μπορεί να κλείσουν κάποια από αυτά προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους. Η τακτική αυτή ακολουθείται σε κάποια πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, μεγάλης δυναμικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιτλακίδη οι εκτιμώμενες κενές θέσεις εργασίας είναι περί τις 300-400 όταν υπό κανονικές συνθήκες οι θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο στην Πιερία είναι περί τις 2.000.

Τι συμβαίνει σε Θάσο και Σαμοθράκη

Έντονο είναι το πρόβλημα και στη Θάσο, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης, υπογραμμίζοντας πως με το άνοιγμα του συνόλου των ξενοδοχείων θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος. Όπως λέει πάντως ο κ. Παρασχούδης, στο νησί εργάζονταν στον τουριστικό κλάδο τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί Ρουμάνοι και Βούλγαροι, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Διαφορετική είναι η εικόνα στη Σαμοθράκη όπως αναφέρει στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, ο οποίος διατηρεί ένα από τα ξενοδοχεία του νησιού και αυτό γιατί, όπως λέει, οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στο νησί είναι οικογενειακές και απασχολούν σταθερό προσωπικό, ενώ και οι φοιτητές, αλλά και κατασκηνωτές που κάνουν κάμπινγκ για μήνες, απασχολούνται στον κλάδο προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν το… χαρτζιλίκι τους κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Η πανδημία διόγκωσε το πρόβλημα

Όπως λένε οι εκπρόσωποι του τουριστικού χώρου η πανδημία, μεγιστοποίησε φέτος την ύπαρξη του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων στον κλάδο. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου των δυο προηγούμενων χρόνων δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων με αποτέλεσμα πολλοί να οδηγηθούν σε αλλαγή εργασιακού πεδίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ η πανδημία, ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

*Πηγή: voria.gr