Καβάλα-Θάσος: Θα «βουλιάξουν» από τους Ρουμάνους τουρίστες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ρουμανικών αρχών αναμένονται 1,3 εκατομμύρια Ρουμάνοι τουρίστες (100.000 περισσότεροι από το 2019) στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην περιοχή - Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καβάλας με θέμα την αθρόα έλευση των τουριστών

Με πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Παρασκευή 27 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Η σύσκεψη, που συμμετείχαν εκπρόσωποι των προξενικών Αρχών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, είχε ως αντικείμενο την αναμενόμενη αθρόα έλευση Ρουμάνων και Βούλγαρων τουριστών στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, αναμένονται 1,3 εκατομμύρια Ρουμάνοι τουρίστες (100.000 περισσότεροι από το 2019) στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην Καβάλα και την Θάσο.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Valentin Ciprian Muntean, γενικός διευθυντής του Προξενικού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, Nicolae Dan Dima, πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, Florian Daniel Maziliu, υπουργός σύμβουλος Προξενικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας και Alexandru Dumitru, ειδικός επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς (εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ), ο αντιπρόεδρος και η διευθύντρια του Τουρισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Νίκος Σουλίδης και Κορίνα Γανίτου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνος Κλειτσιώτης, ο υποπλοίαρχος Γιώργος Μαυρομάτης (εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου), ο υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, Κωνσταντίνος Σιμούδης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου, Στυλιανός Ψαρογιάννης, και εκπρόσωπος του Τμήματος Ασφαλείας Ροδόπης.

Tο βασικό ζήτημα που τέθηκε στη σύσκεψη από τους εκπροσώπους των ξένων αξιωματούχων αφορούσε στους συνοριακούς σταθμούς, όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός οχημάτων και ζητήθηκε από τις ελληνικές Αρχές να βρεθούν λύσεις, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που αναλώνουν οι τουρίστες για να περάσουν τα σύνορα.

Οι εκπρόσωποι των δύο γειτονικών χωρών, αφού εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη διοργάνωση της συνάντησης, σημείωσαν ότι η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα που ξεκινάει τέτοιες διαδικασίες, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά χρήσιμη τη συζήτηση μεταξύ των εταίρων, δεδομένου ότι φέτος η Ρουμανία είναι η χώρα με τους περισσότερους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα!

Όπως είπαν, αφού εξέτασαν τα τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την άφιξη Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την επιστροφή στην κανονικότητα, βρήκαν άμεση ανταπόκριση από τις ελληνικές Αρχές στις προτάσεις που της κατέθεσαν.

Ο κ. Μουμτσάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία σέβονται και προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, δήλωσε ότι ο Δήμος Καβάλας επιζητά συνεργασίες που βελτιώνουν τις σχέσεις των τριών χωρών και υποσχέθηκε κάθε διευκόλυνση που θα ζητηθεί για την καλύτερη διαμονή των Ρουμάνων και Βουλγάρων τουριστών.

Τόσο ο δήμαρχος Θάσου και ο κ. Γρανάς, όσο και οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και ο διοικητής του Νοσοκομείου διαβεβαίωσαν ότι οι υποδομές στους τομείς της Υγείας και της Ασφάλειας των τουριστών είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά τη διαμονή των τουριστών στην Καβάλα και την Θάσο, κι ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις προξενικές Αρχές για την επάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρονται στους τουρίστες.