Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Με τρία «κλικ» η επιδότηση. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε κλείνει [οδηγός]

Ποιες συσκευές θα αφορά το πρόγραμμα - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα - Η διαδικασία της αίτησης

Μέρες απομένουν πλέον για τη λειτουργία της πλατφόρμας για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Μιλώντας για το πρόγραμμα απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι ο στόχος είναι η πλατφόρμα να ανοίξει μέχρι την επόμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 καθώς και ότι θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων «για 15 ημέρες περίπου».

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «η πλατφόρμα για το πρόγραμμα για την επιδότηση αλλαγής συσκευών είναι σχεδόν έτοιμη» και πως «οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή». Στην αίτηση θα αναφέρουν επίσης τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν και «όλα τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα. Θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η επιδότηση θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές» προσέθεσε.

Ποιες ηλεκτρικές συσκευές θα αφορά το πρόγραμμα

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι συσκευές που θα μπορεί να αποσύρει και να αντικαταστήσει όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι εξής: α) κλιματιστικά, β) ψυγεία (και ψυγειοκαταψύκτες, γ) καταψύκτες.

Οι συσκευές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση είναι τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια πιάτων, καθώς και οι ηλεκτρικές κουζίνες.

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές. Προϋπόθεση για τη λήψη της επιδότησης αποτελεί η απόσυρση των παλιών συσκευών, οι οποίες θα ανακυκλωθούν.

Απόσυρση συσκευών: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Όπως έχει γίνει γνωστό, δικαίωμα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών θα έχουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Σημειώνεται ότι από το εισόδημα θα εξαρτάται το ύψος της επιδότησης, το οποίο θα ξεκινά από το 30% και θα φτάνει έως και 50% του κόστους των νέων συσκευών.

Η διαδικασίας της αίτησης

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο gov.gr. Ο χρήστης θα μπαίνει με τα διαπιστευτήρια του Taxisnet και θα δηλώνει ποιες συσκευές επιθυμεί να αποσύρει.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Η επιδότηση θα δίνεται στους δικαιούχους με ειδικό voucher (επιταγή), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα καταστήματα κατά την αγορά της νέας, πιο «πράσινης» ηλεκτρικής συσκευής. Τονίζεται ότι η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.