Επιμελητήριο Καβάλας: Προβληματική η πλατφόρμα MyData για τους επιχειρηματίες

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, με την οποία ζητείται η επίλυση των προβλημάτων και παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των εσόδων του 2021

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή απέστειλε το Επιμελητήριο Καβάλας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ότι έχει να κάνει με τη διαβίβαση παραστατικών μέσω της πλατφόρμας MyData της ΑΑΔΕ και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων στους επιχειρηματίες.

Η επιστολή αναφέρει: «Κύριε Υπουργέ, σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία των μελών μας, σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης των εσόδων τιμολόγησης του έτους 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΜγDΑΤΑ της ΑΑΔΕ, καθώς δεν έχει δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και οι λογιστές- φοροτεχνικοί στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Πρόκειται για μία διαδικασία σχετικά με  την οποία οι επιχειρήσεις έχουν ενημερωθεί από τους λογιστές της περιοχής, ενώ ο Σύλλογος Λογιστών Καβάλας έχει προβεί σε συχνές δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο και την τηλεόραση, αλλά και ημερίδες σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας.

Ύστερα από επικοινωνία που είχαμε με τους επιχειρηματίες διαπιστώσαμε σε ποσοστό άνω του 90%, ότι οι επιχειρηματίες του νομού, θεωρούν ότι η διαβίβαση των παραστατικών στην πλατφόρμα ΜγDΑΤΑ, αποτελεί de facto υποχρέωση του λογιστή της επιχείρησης, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Τα πρόστιμα, όταν αυτά εκδοθούν, θα εκδοθούν στο όνομα της επιχείρησης και όχι του λογιστή της. Εάν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν όπως καταλαβαίνεται ανεπιθύμητα αποτελέσματα και για τους δύο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τραγικές καταστάσεις στο σύντομο μέλλον σας διαβιβάζουμε τα δίκαια αιτήματα και προβληματισμούς των λογιστών της περιοχής μας οι οποίοι ζητούν:

  • Παράταση διαβίβασης των εσόδων του 2021, έως τις 31/12/2022.
  • Καμία επιβολή προστίμου για λανθασμένα ή μη διαβιβασθέντα έσοδα.
  • Ορθή λειτουργία της πλατφόρμας των MyDΑΤΑ προκειμένου να πάψει η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων από την χρονοβόρα προσπάθεια διαβίβασης, η οποία τις περισσότερες φορές καταλήγει στην αδυναμία διαβίβασης.
  • Παράκληση ενημέρωσης των επιχειρήσεων από την ΑΑΔΕ η οποία η είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, μέσα από μία πλατφόρμα η οποία μέχρι στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί.
  • Επιδότηση επιχειρήσεων για αγορά εξοπλισμού και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντας ότι το θέμα αυτό αφορά άμεσα χιλιάδες επιχειρήσεις όλης της Ελλάδας, ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να βρεθεί μια βέλτιστη λύση στο πρόβλημα αυτό».