Μάρκος Δέμπας: Η Καβάλα έχει πλέον τον δικό της επιχειρηματικό «επιταχυντή» με μετρήσιμα αποτελέσματα

Πολλές ιδέες και δυνατά επιχειρηματικά μυαλά που απλώς ήθελαν το “Kick-iT”: Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας μιλάει για τη Δομή Στήριξης Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, για τις προοπτικές της, γι' αυτά που έδωσε και για όσα έχει ακόμη να δώσει

Η Δομή Στήριξης της Επιχειρηματικότητας με τίτλο “Kick-iT” είναι ο νέος «επιχειρηματικός επιταχυντής» του Επιμελητηρίου Καβάλας με στόχο να υποστηρίξει επιχειρηματικές ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών τους στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας [διαβάστε εδώ για το πρόγραμμα]. Τα πρώτα, όμως, απτά αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό…

Ο πρώτος κύκλος της Δομής ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 με 31 επιχειρηματικές ομάδες και μετρώντας τουλάχιστον 10 ώριμες επιχειρηματικές ιδέες, ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 35 ωφελούμενοι, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται σε δύο εκδηλώσεις στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας [διαβάστε εδώ και εδώ].

Παράλληλα, ετοιμάζεται η έναρξη του δεύτερου κύκλου συμβουλευτικής ο οποίος θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Δομής να είναι διαθέσιμη για όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, μίλησε στο KAVALA POST για τη Δομή Στήριξης Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας “Kick-iT”, για τις προοπτικές της, γι’ αυτά που έδωσε και για όσα έχει ακόμη να δώσει στους νέους επιχειρηματίες, για τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου, αλλά και για τις πολλές ιδέες και τα δυνατά επιχειρηματικά μυαλά της περιοχής που απλώς ήθελαν το… “Kick-iT”, το έναυσμα…

Εκτός από τον «επιχειρηματικό επιταχυντή» στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και τη «θερμοκοιτίδα»

Με απλά λόγια, τι είναι το “Kick-iT”, γιατί δημιουργήθηκε και ποιους ωφελεί;
Η Δομή δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2021 με στόχο να βοηθήσει νέους -όχι μόνον ηλικιακά- επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δώσει στοχευμένη εκπαίδευση. Με απλά λόγια, προσπαθούμε να βρούμε εν δυνάμει επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν μια ιδέα κατά νου, είναι η πρώτη τους φορά που πάνε να κάνουν μια επιχείρηση και χρειάζονται μια στοχευμένη συμβουλευτική. Το Επιμελητήριο της Καβάλας εδώ και χρόνια προσπαθούσε να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα, με οδηγό αυτό που είχε δημιουργήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Αθηνών με το οποίο συνεργαστήκαμε για να υλοποιήσουμε τη δική μας δομή. Αυτή, δε, η ευκαιρία μάς δόθηκε μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του Δήμου Καβάλας στο οποίο εντάχθηκε η πρότασή μας και χρηματοδοτήθηκε.

Το πρώτο τεστ έγινε και το “Kick-iT” πήρε άριστα. Εσείς είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του πρώτου κύκλου;
Θεωρώ ότι ξεπεράσαμε ακόμη και τους αρχικούς μας στόχους. Ο αρχικός στόχος ήταν να έχουμε 25 ωφελούμενους και τελικά καταλήξαμε στις 31 επιχειρηματικές ομάδες. Συνολικά υλοποιήθηκαν 216 ώρες εξειδικευμένης κατάρτισης, πολλές ώρες γενικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε 10 ωφελούμενοι που είχαν ενταχθεί στην ομάδα της πρώτης φάσης να έχουν ήδη ωριμάσει την επιχειρηματική τους ιδέα και 7 εξ αυτών να έχουν δημιουργήσει ήδη τη δική τους επιχείρηση, άρα δεν μπορούμε παρά να είμαστε και εμείς ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω Covid και των όσων περιορισμών επέφερε. Σύντομα, δε, το Επιμελητήριο ετοιμάζει ήδη ένα σποτάκι, ώστε οι εν λόγω ωφελούμενοι να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Και μια ενδεκάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει… Συνεπώς, είστε έτοιμοι και για τον δεύτερο κύκλο;
Ναι. Ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε από 25 έως 30 επιχειρηματικές ομάδες. Παράλληλα, θα υποβάλουμε πρόταση για συνέχιση της χρηματοδότησης και μετά το 2023. Εκτιμούμε ότι για άλλα δύο χρόνια θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Τα πολύ θετικά αποτελέσματα του πρώτου κύκλου, όμως, ανοίγουν νέους ορίζοντες τόσο για τους νέους επιχειρηματίες όσο και για τη Δομή. Υπάρχει κάποιο πλάνο για τη διεύρυνσή της;
Βεβαίως. Αυτό το οποίο ψάχνουμε ως Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Καβάλας, είναι να δημιουργήσουμε και τη «θερμοκοιτίδα». Τι σημαίνει αυτό; Να μπορούμε να παραχωρήσουμε έναν χώρο και για έναν χρόνο σε αυτούς οι οποίοι από την πρώτη φάση έχουν ωριμάσει την ιδέα τους και έχουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μπορούν να έχουν την έδρα της επιχείρησής τους, καθώς και δωρεάν λογιστική, γραμματειακή και νομική υποστήριξη. Μάλιστα, ήδη έχουμε εντοπίσει αυτούς τους χώρους, ώστε να στεγαστεί η «θερμοκοιτίδα» και τότε θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι χώροι είναι το γυάλινο κτίριο στο παλιό νοσοκομείο και εναλλακτικά το Μουσείο Καπνού, το παλιό κτίριο της Καπναποθήκης στον 4ο ή 5ο όροφο.

Η Δομή του Επιμελητηρίου της Καβάλας είναι ανάμεσα στις πέντε που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα

Υπάρχουν αντίστοιχες δομές σαν το “Kick-iT” στην Ελλάδα;
Η Δομή του Επιμελητηρίου της Καβάλας είναι ανάμεσα στις πέντε που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα. Οι υπόλοιπες στήθηκαν από τα Επιμελητήρια Αθηνών, Δράμας, Έβρου και Ζακύνθου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τέτοιες δομές δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένες, εξ ου και οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ακόμα και η Διαχειριστή Αρχή της Περιφέρειάς μας δεν μπορούσε να κατανοήσει πώς θα λειτουργήσει η Δομή, η οποία ήταν κάτι πολύ καινούριο και εκεί ήρθε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Αθηνών το οποίο είχε το “know how” και μας βοήθησε.

Και αν για κάποιον λόγο κολλήσουν οι χρηματοδοτήσεις, έχετε plan B’;
Εμείς ως Επιμελητήριο έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε τη Δομή Στήριξης Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Θα τη συνεχίσουμε όπως και να έχει. Είναι πολύ σημαντικό για νέους ανθρώπους να αισθάνονται ότι υπάρχει μια Δομή όπου μπορούν να έχουν στοχευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Καβάλας τόσο τη νυν όσο και την προηγούμενη Διοίκηση για την παραχώρηση του χώρου όπου φιλοξενείται η Δομή, την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο ο οποίος ενέταξε την πρότασή μας και τη χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο 100%, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Αθηνών για την παροχή τεχνογνωσίας, καθώς και τον ανάδοχο που μας βοήθησε να το στήσουμε όλο αυτό, καθώς και τη διευθύντρια της δομής, Βάσω Υψηλάντη και τον Κώστα Χατζηγεωργίου, τα άτομα τα οποία «τρέχουν» καθημερινά τη δομή και συνέβαλλαν στο να έχουμε πολλαπλάσιες αιτήσεις από τον αρχικό μας στόχο.

Εμείς ως Επιμελητήριο έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε τη Δομή Στήριξης Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και θα τη συνεχίσουμε όπως και να έχει

Υπήρξε κάτι που σας εξέπληξε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσον αφορά τις επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες πλανώνται εκεί έξω και βρήκαν χώρο επώασης μέσα στο “Kick-iT”;
Ναι και όχι μόνον μία. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Υπήρξε μια ιδέα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Αγγλία, στη Γερμανία ή στην Αμερική ως ξένη γλώσσα, μέσα από την παρακολούθηση μαθημάτων στο διαδίκτυο. Άλλη ωφελούμενη η οποία σπούδασε στην Καλών Τεχνών υλοποίησε τις ιδέες της στο κόσμημα και στη χειροτεχνία. Υπήρξαν ιδέες για την ανακύκλωση και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και μια καινοτόμος ιδέα για έναν αλγόριθμο μέσα από τη στατιστική. Υπήρξαν πολλές ιδέες και δυνατά επιχειρηματικά μυαλά που απλώς ήθελαν το “Kick-iT”, το ξεκίνημα.

Ποιος μπορεί να έρθει στη Δομή;
Από έναν φοιτητή και έναν άνεργο μέχρι έναν μισθωτό ή αυτοαπασχολούμενο. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, ούτε φυσικά ηλικιακά στεγανά. Οποιοσδήποτε θέλει να καταλάβει τι είναι μια επιχείρηση και πώς λειτουργεί ή θέλει να αναπτύξει τις επιχειρηματικές του ιδέες, μπορεί να έρθει στη Δομή και εκτός των άλλων, όποιος αποκτάει τεχνογνωσία πάνω στην επιχειρηματική του δραστηριότητα -ειδικά όταν ξεκινάει τώρα- αποκτάει και ψυχολογικό πλεονέκτημα, απαραίτητη ρήτρα για την επιβίωση στην αγορά.

Αν μπορούσες να άλλαζες ή να πρόσθετες κάτι στο όλο project, ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, τι θα ήταν αυτό;
Μιλώντας και με τους ίδιους τους ωφελούμενους του προγράμματος, εκτιμώ ότι αν βλέπαμε ξεχωριστά την κάθε επιχειρηματική ιδέα και περίπτωση -αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα- με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη και ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης, τότε η Δομή θα είχε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.