Θάσος: Πολύ ικανοποιητική η μέχρι τώρα τουριστική κίνηση

Σε κάποιες περιπτώσεις οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν ακόμη και το 100% και δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και το 2019, η χρόνια-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό-Η απουσία των Ρώσων και η... επιμέρους αναπλήρωση από τους Αμερικάνους

Θετικά τα μέχρι τώρα δεδομένα για τους ανθρώπους του τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα, καθώς, στην πλειονότητα των προορισμών της περιοχής, τόσο η κίνηση του Ιουλίου, που σε λίγες ημέρες μάς αποχαιρετά, όσο και οι προκρατήσεις του Αυγούστου δείχνουν επιστροφή στα επίπεδα του «χρυσού 2019».

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι ενδείξεις, καθώς οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν ακόμη και το 100%, δείχνουν πως δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και το 2019, η χρόνια-ρεκόρ, που αποτελεί ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Βέβαια άγνωστο Χ εξακολουθεί να αποτελεί ο Σεπτέμβριος, ενώ στοίχημα για τη χώρα μας αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Σημειώνεται πως οι εισπράξεις κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου σε συνδυασμό με τον Σεπτέμβριο αντιστοιχούν στο 60% των ετήσιων εισπράξεων. Παράλληλα, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται, τυπικά, τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, το δεύτερο τρίμηνο στο 25% του έτους, το τρίτο τρίμηνο στο 60% και το τέταρτο τρίμηνο στο υπόλοιπο 10%.

Καλά τα νέα και από τη Θάσο

Στη Θάσο οι αριθμοί είναι υπέρ το δέον θετικοί, με τους Ρουμάνους να αποτελούν σημαντική τουριστική δεξαμένη για το νησί, καθώς πέρα από τον αριθμό των αφίξεων, είναι και οι περισσότερο «ανοιχτοχέρηδες», μιας δαπανούν περισσότερα χρήματα έναντι άλλων τουριστών. Το 75% των τουριστών αυτήν την περίοδο στο νησί είναι Βαλκάνιοι με το άλλο 25% να προέρχονται από τη Γερμανία, την Αγγλία και την Πολωνία.

Αναφορικά με τους Έλληνες, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης, κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή, ωστόσο για Ιούλιο και Αύγουστο οι πληρότητες σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν το 100%.

«Ο φετινός Ιούλιος είναι αρκετά καλύτερος από τον Ιούλιο του 2019, ενώ και ο Αύγουστος, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνει καλύτερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ωστόσο το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν» αναφέρει ο κ. Παρασχούδης, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές πλην ελαχίστων περιπτώσεων είναι σταθερές σε σχέση με το 2019, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η χρονιά που οι τιμές των ξενοδοχείων στη Θάσο ανέβηκαν ήταν το 2018.

Η απουσία των Ρώσων και η… επιμέρους αναπλήρωση από τους Αμερικάνους

Στο μεταξύ, εστιάζοντας στους Αμερικανούς τουρίστες, που φέτος είναι η αγορά η οποία ουσιαστικά έχει αναπληρώσει σε σημαντικό βαθμό όποιες απώλειες έχει η Ελλάδα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος τονίζει πως «είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά, καθώς τόσο η ισοτιμία με το ευρώ τούς βοηθάει όσο και οι πολλές πτήσεις που υπάρχουν από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Οι Αμερικάνοι όμως πάνε σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως Αθήνα, Κυκλάδες και κάποια άλλα αεροδρόμια. Στον αντίποδα, οι Ρώσοι πήγαιναν παντού: Πελοπόννησο, Θάσο, Κρήτη, Χαλκιδική. Οι Αμερικάνοι δε διαχέονται σε όλη την Ελλάδα».

*Πηγή: voria.gr