Βαλκανικό Φεστιβάλ Παράδοσης COME&SEE: Το πρόγραμμα LEADER στηρίζει τη δημιουργικότητα μέσω της παράδοσης

Διήμερο δημιουργικό φεστιβάλ όπου οι προσκεκλημένες χώρες Ρουμανίας και Βουλγαρίας μαζί με την Ελλάδα συνδιαμόρφωσαν ένα κοινό πολιτιστικό τοπίο μέσα από κοινά βιωματικά εργαστήρια γαστρονομίας, χορού και μουσικής

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουλίου η τοπική κοινότητα της Μουσθένης του Δήμου Παγγαίου, έμελλε να μεταμορφωθεί σε πυρήνα πολιτισμού και δημιουργικότητας με αφορμή την διοργάνωση του “COME & SEE festival”. Οι προσκεκλημένες χώρες της Ρουμανίας, και της Βουλγαρίας μαζί με την Ελλάδα συνδιαμόρφωσαν ένα κοινό πολιτιστικό τοπίο μέσα από κοινά βιωματικά εργαστήρια γαστρονομίας, χορού και μουσικής στα πλαίσια του διακρατικού έργου COME&SEE το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CLLD/LEADER του Π.Α.Α. 2014 – 2020.

Το διήμερο δημιουργικό φεστιβάλ ξεκίνησε το πρωινό του Σαββάτου στον αυλόγυρο της εκκλησίας, με ανοιχτά εργαστήρια γαστρονομίας με τις κυρίες του Πολιτιστικού συλλόγου Ακροποτάμου και του Παλαιοχωρίου να μοιράζονται με τους παρευρισκόμενους τα μυστικά για νόστιμους γεμιστούς κολοκυθοανθούς και αφράτες παραδοσιακές δίπλες. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τα εργαστήρια μουσικής και χορού, κατά την διάρκεια των οποίων οι καλεσμένοι αντιπρόσωποι κατάφεραν να αλληλεπιδράσουν και να ανταλλάξουν «βήματα» και «νότες». Το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του “COME & SEE festival”  στην όμορφη αυλή του παραδοσιακού σχολείου της Μουσθένης, όπου φιλοξενήθηκαν τα περίπτερα των προσκεκλημένων χωρών γεμάτα από χαρακτηριστικά γευστικά εδέσματα του κάθε πολιτισμού.  Οι φολκλορική μουσική ομάδα «Voyvodite” από την Βουλγαρία και  το μουσικό σχήμα «Rodopi Ensemble» από Ελλάδα ταξίδεψαν το κοινό με παραδοσιακό ηχόχρωμα και ανέδειξαν τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο μουσικών κουλτούρων. Παράλληλα, τη μουσική συνόδεψαν με χορό ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός σύλλογος Ακροποτάμου Καβάλας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου και το χορευτικό λαϊκό σύνολο Spicul από την Ρουμανία.

Ομοίως εξελίχθηκε και οι δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, ξεκινώντας με εργαστήρια παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας και συγκεκριμένα επίδειξη μικρασιάτικων και ποντιακών εδεσμάτων. Σαρμαδάκια και παραδοσιακός Χασλαμάς από τον Πολιτιστικό σύλλογο Μουσθένης, ποντιακά ωτία, θρακιώτικο μαντί και γεμιστά κρεμμύδια και κολοκυθοανθούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δωματίων. Ο κύκλος εργαστηρίων έκλεισε με τους μουσικούς και τους χορευτές να δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα δημιουργικής ζύμωσης με χορούς και μουσικές από τις τρεις χώρες. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την παρουσίαση της δουλειάς που είχε γίνει από τους μουσικούς και χορευτές στην διάρκεια των εργαστηρίων, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δωματίων «Το Γεφύρι» μαζί με τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό σύλλογο Μουσθένης Καβάλας «ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ» παρουσίασαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

Το “COME & SEE festival” ολοκληρώθηκε αφήνοντας του συμμετέχοντες και το κοινό πολιτιστικά και δημιουργικά πλουσιότερους. Η επιτυχία του οφείλεται στις προσπάθειες όχι μόνο των κύριων διοργανωτών και των συνεργαζόμενων φορέων αλλά ειδικότερα των πολιτιστικών συλλόγων Ακροποτάμου, Δωματίων, Παλαιοχωρίου που συμμετείχαν και ιδιαίτερα του Πολιτιστικού συλλόγου Μουσθένης «Το Παγγαίο», ο οποίος έδωσε ψυχή με όλα του τα μέλη, τους εθελοντές και το ΔΣ να βρίσκονται σε συνεχή δράση καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.