Το Imaret «έφερε» στην Καβάλα τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου και την εκθαμβωτική «Μπαρακούντα» [βίντεο-φωτογραφίες]

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου σύμφωνα με το Forbes, «καλεσμένος» της Άννας Μισσιριάν - Ποια είναι η «ταυτότητα» του εντυπωσιακού ιστιοπλοϊκού του

Το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου 2022 ένα εντυπωσιακό σκαρί μαγνήτισε τα βλέμματα των Καβαλιωτών, δένοντας «αρόδο» ανοιχτά της Ραψάνης. Τα φώτα που άναψαν μετά τη δύση του ήλιου στα εντυπωσιακά και πανήψυλα κατάρτια του, απλά έκαναν το θέαμα σχεδόν… εκθαμβωτικό!

Οι γνωρίζοντες αναγνώρισαν το y/s BARACUDA VALLETTA, το μήκους 50 μέτρων ιστιοπλοϊκό σκάφος που ανήκει στον Έλληνα εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, ο οποίος βρέθηκε την Καβάλα για να επισκεφτεί το Imaret!

Ο κ. Οικονόμου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κυβέλη Μελετοπούλου, βρέθηκαν λίγο μετά τις 20:00 στο ιστορικό μνημείο-ξενοδοχείο της Καβάλας, όπου τους ξενάγησε προσωπικά η ιδιοκτήτρια Άννα Μισσιριάν και, αμέσως μετά, δείπνησαν μέχρι αργά, προτού επιστρέψουν και πάλι στο BARACUDA για να διανυκτερεύσουν.

Το Imaret και η Άννα Μισσιριάν ήταν ο λόγος για τον οποίο το BARACUDA ξεκίνησε από τις Κυκλάδες όπου «συχνάζει» τα καλοκαίρια και «ανηφόρισε» μέχρι την Καβάλα. Το πρωί της Τετάρτης 24 Αυγούστου 2022, το σκάφος με τους επιβάτες και το πλήρωμά του κατευθύνθηκαν προς το νησί της Θάσου, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διανυκτέρευσή τους εκεί.

Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, το BARACUDA επέστρεψε στον κόλπο της Καβάλας και λίγο μετά κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Νέας Περάμου για να «προστατευτεί» από τα καιρικά φαινόμενα.

Ποιος είναι ο Γιώργος Οικονόμου

Ο Γιώργος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1953, αλλά πια είναι κάτοικος Εκάλης. Ο πατέρας του είχε μια μικρή επιχείρηση προϊόντων χαρτιού και σπούδασε τον γιο του στο Κολλέγιο Αθηνών, ο οποίος ήταν επιμελής, σοβαρό παιδί και προσγειωμένο.

Σπούδασε ναυπήγηση και εφαρμοσμένη μηχανική στο περιβόητο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, στο ΜΙΤ, από όπου και έλαβε Bachelor of Science και Master of Science ως Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, αλλά και Master of Science στη Ναυτιλία και Διοίκηση Ναυπηγείων.

Είναι ο ιδρυτής και διαχειριστής πλέον της ναυτιλιακής εταιρείας DryShips, που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον χώρο της ναυτιλίας και η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Γιώργος Οικονόμου ξεκίνησε την καριέρα του το 1976, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως Έφορος Μηχανικός στη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris. Από το 1981 μέχρι το 1986 κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην Oceania Maritime Agency με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από το 1986 έως το 1991 επένδυσε και συμμετείχε στο σχηματισμό μεγάλου αριθμού ναυτιλιακών εταιρειών και το 1991 ίδρυσε την εταιρεία Cardif Marine Inc. Group of Companies. Το 2015 περιλαμβανόταν στην λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη, με περιουσία που υπολογιζόταν γύρω στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στην Ελλάδα, η εταιρεία πληροφορικής PC SYSTEMS, συμφερόντων του, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναπτύσσει εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες με επιχειρήσεις της Κίνας και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που εξασφάλισε δανειοδότηση από κινεζική τράπεζα, με την σύναψη δανείου ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012.

Ο όμιλος TMS ελέγχει σήμερα στόλο με 93 πλοία και με παραγγελίες για νέα, που είναι φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου, άλλα τύπου capesize, κάπου 40 τάνκερ, μερικά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και κοντέινερ. Ο Γιώργος Οικονόμου διαθέτει το πολυτελές, 50 μέτρων, «Barracuda Valletta» που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης yacht designer Γιώργου Βαφειάδη και του Βρετανού αρχιτέκτονα Τζον Πόουσον.

Οι σπουδές του, σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό μυαλό του, τον βοήθησαν να δημιουργήσει την αυτοκρατορία του, ενώ η προσαρμοστικότητά του και το ένστικτο τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες -κάποιες έδειχναν τεράστιες- που βρέθηκαν στο δρόμο του. Από το 2006 άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης, κυρίως Ευρωπαίων ζωγράφων των αρχών του 20ού αιώνα. Γι’ αυτόν η τέχνη δεν είναι απλώς μια επένδυση. Ωστόσο, ο Οικονόμου δεν είναι ένας συνήθης συλλέκτης. Αγοράζει μανιωδώς, περί τα 150 με 200 έργα κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους όχι γνωστών καλλιτεχνών, μάλλον στην τύχη, έργα που εξαρχής του κάνουν εντύπωση.

Ο Γιώργος Οικονόμου και η σύζυγός του Κυβέλη Μελετοπούλου

Όταν ο Γιώργος Οικονόμου, σε νεαρή ηλικία, ήδη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε την Cardiff Marine απέδειξε ότι, εκτός από τις άρτιες σπουδές του σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, είχε μυαλό που έκοβε και στις επιχειρήσεις.

Ο αυτοδημιούργητος Έλληνας κατάφερε να εκτοξεύσει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη μετοχή της ναυτιλιακής του εταιρείας Dryship, μέσα σε μια νύχτα, από τα 17 στα 130 δολάρια. Ο Γιώργος Οικονόμου ήταν πια ισυχρός, πλούσιος και χρωστούσε μόνο στον εαυτό του.

Πηγή: mononews.gr

Το BARACUDA

Το ιστιοπλοϊκό [sailing yacht] BARACUDA VALETA έχει μήκος 50 μέτρα [164 πόδια] και κατασκευάστηκε από τον οίκο Perini Navi το 2008. Το σκαρί του από αλουμίνιο ζυγίζει 410 τόνους και μπορεί να φιλοξενήσει 10 επιβάτες και 8 άτομα πλήρωμα.

Το yacht κινείται με μηχανές Caterpillar και μπορεί να πιάσει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, ενώ έχει αυτονομία 300 ναυτικών μιλίων.

Δείτε φωτογραφίες του εντυπωσιακού BARACUDA