Κρουαζιέρα και θρησκευτικός τουρισμός στο τραπέζι του Επιμελητηρίου Καβάλας παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού

Συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Καβάλας με επιχειρηματικούς φορείς του τουρισμού, παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη-Ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν

Συνάντηση εργασίας με επιχειρηματικούς φορείς του τουρισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2022 στο Επιμελητήριο Καβάλας, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη. Την Υφυπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, ενώ στην συνάντηση ήταν παρόντες τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Καβάλας, Παναγιώτης Αγγελίδης (αντιπρόεδρος), Μαρία Καραμπουρνιώτη (οικονομικός επόπτης), Ελευθέριος Κουκουτίνης (υπεύθυνος επιχειρηματικής πληροφόρησης) και ο Ιωάννης Κούτρας, (υπεύθυνος ΓΕΜΗ).

Παρόντες ήταν επίσης ο Αναστάσιος Μπίλλιας (πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου), ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης και Φώτης Πούλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων ΑΜ-Θ, Ιωάννης Μαρκιανός, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Ιωάννης Κελγιώργης και η διευθύντρια του Επιμελητηρίου, Σούζη Μαυρομμάτη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης αφορούσαν την ενίσχυση των τουριστικών δράσεων για την ανάδειξη της περιοχής μας ως τουριστικός προορισμός, μέσω δράσεων, όπως η προώθηση της κρουαζιέρας και του θρησκευτικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και τα μοναστήρια του Νομού.

Οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν στην Υφυπουργό τα ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της περιοχής, όπως η έλλειψη προσωπικού, η αναγκαιότητα εκπαίδευσης στα τουριστικά επαγγέλματα σε συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ, η αναβάθμιση των πυλών εισόδου στη χώρα, ιδιαίτερα η ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών, η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο, η τοποθέτηση κέντρων πληροφόρησης για τους τουρίστες σε Καβάλα και Θάσο, η οδική σύνδεση της Θάσου με το αεροδρόμιο, η επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου στη Θάσο, η επαναλειτουργία στις μαρίνες σκαφών στη Θάσο και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στις εισπράξεις των εμπορικών καταστημάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κ. Ζαχαράκη, αφού άκουσε προσεκτικά όλους τους εκπροσώπους των φορέων, επισήμανε ότι είμαστε σε μια μετά-Covid εποχή και δήλωσε την ευχαρίστησή της για την ύπαρξη συνέργειας των φορέων του τουρισμού στην Καβάλα. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης των υποδομών με τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» και του Λιμανιού, αλλά χρειάζεται να γίνουν έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου σύνδεσης του λιμανιού της Κεραμωτής προς το Αεροδρόμιο και προς τον κόμβο της Εγνατίας Οδού μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ήτοι την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Καβάλα είναι ένας ασφαλής προορισμός, προσφέρει ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν με δυνατότητες:

  • γαστρονομικού τουρισμού
  • οινοτουρισμού, καθώς διαθέτει επισκέψιμα οινοποιεία
  • ιαματικού τουρισμού στα Λουτρά Ελευθερών και στα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων
  • θρησκευτικού τουρισμού
  • οικοτουρισμού
  • θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού

Θα γίνει ωστόσο ενίσχυση της προβολής της περιοχής μέσω του “Visit Greece”, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα τουριστικά επαγγέλματα μέσω προγραμμάτων κατάρτισης σε 8 ΔΙΕΚ. Επίσης υπάρχει μέριμνα για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν με προγράμματα επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».

Στο πλαίσιο της συνάντησης η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Καβάλας, Σούζη Μαυρομμάτη ενημέρωσε την Υφυπουργό ότι το Επιμελητήριο Καβάλας είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων “Enterprise Europe Network” και πιο συγκεκριμένα του Sector Group του Τουρισμού. Τέλος, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού θα σταθεί αρωγός σε όλες της προσπάθειες του Επιμελητηρίου και των φορέων της Καβάλας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.