KavalaExpo 2022: Επιτέλους επέστρεψε! Πολύς κόσμος στα εγκαίνια! [φωτογραφίες]

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεγάλης γιορτής της επιχειρηματικότητας της Καβάλας μετα από δύο χρόνια

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω κορονοϊού, η μεγάλη εμπορική έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας επέστρεψε. Η KavalaExpo 2022 άνοιξε επίσημα τις πύλες της το βράδυ της Παρασκευής 7/10 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη με τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, συνδικαλιστών και επιχειρηματιών  καθώς και πολύ κόσμου.

Το μήνυμα που θέλησε το περάσει το Επιμελητήριο με τη λαμπρή εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ότι η επιχειρηματικότητα στην Καβάλα επιστρέφει, καθώς κατάφερε να παραμείνει όρθια στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν και θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο και σ’ αυτά που έρχονται λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι: «σ’ αυτό το διάστημα των δύο ετών που… χαθήκαμε ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κανείς μας δεν θα πίστευε ποτέ ότι θα αναγκαζόμασταν να κλείσουμε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις μας. Όποια προβλήματα και να αντιμετωπίσαμε όμως δε λυγίσαμε. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε τόσο από τη σημερινή μας έκθεση όσο και από τις άλλες εκθέσεις που συμμετείχαμε.

Σ’ αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια, είχαμε τη στήριξη της κυβέρνησης, με αρκετά μέτρα που πήρε και μας έδωσε μια ανάσα. Απ’ τη μεριά μας όμως οι επιχειρήσεις «βάλαμε πλάτη» στη γενικότερη προσπάθεια, βοηθήσαμε κι εμείς από τη μεριά μας όσο μπορούσαμε. Κρατήσαμε τις επιχειρήσεις και διατηρήσαμε θέσεις απασχόλησης κι είμαστε σήμερα εδώ.

Ελπίζαμε ότι μετά τα δύο αυτά δύσκολα χρόνια θα ερχόταν η ανάκαμψη, όμως η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία έφερε μια τεράστια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που δεν είχαμε ζήσει τα τελευταία 35 χρόνια. Μια κρίση που μάλλον θα έχει μεγάλη διάρκεια και μας έχει δημιουργήσει άγχος και ανασφάλεια για το πώς θα αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είχαμε ένα καλό καλοκαίρι και αυξήσαμε τους τζίρους μας, κυρίως λόγω του τουρισμού. Όμως το καθαρό αποτέλεσμα θα βγει όταν μας έρθουν οι λογαριασμοί της ενέργειας, τους οποίους τρομάζουμε να ανοίξουμε. Όπως είπαμε, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας στηρίξει, όμως η στήριξη αυτή δεν θα πρέπει να κινείται μόνο στη λογική των επιδοτήσεων. Θέλουμε μόνιμες λύσεις, όπως το χρηματιστήριο της ενέργειας και το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στο θέμα του συμψηφισμού της επιδότησης του μισθολογικού κόστους με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ενώ δόθηκε λύση στο ζήτημα του ΒΙΟΠΑ Καβάλας. Επίσης θέλω να αναφερθώ στη δομή στήριξης επιχειρηματικότητας το Kick-It. Σήμερα 11 νέες επιχειρήσεις ήδη λειτουργούν και ήδη εκθέτουν τα προϊόντα τους στην έκθεση. Τέλος σε ότι αφορά την κρουαζιέρα, από τα 5 έως 7 κρουαζιερόπλοια που «έδεναν» στην Καβάλα, φέτος φτάσαμε στα 37 και την επόμενη χρονιά η πρόβλεψη είναι για 50, κάποια απ’ τα οποία μάλιστα θα πηγαίνουν και στη Θάσο».