Σύσσωμη η Καβάλα ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας για τα δρομολόγια Καβάλα-Πρίνος

Κοινή επιστολή των προέδρων Θασιακής Ένωσης, Επιμελητηρίου, Ιατρικού Συλλόγου, Δικηγορικού Συλλόγου, Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και ΤΕΕ Ανατ. Μακεδονίας προς τον Γιάννη Πλακιωτάκη

Την παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να απαιτήσει από τις Ναυτιλιακές Εταιρίες, για τη δρομολογιακή περίοδο 2022 – 2023, να εκτελούν έναν ικανό αριθμό δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, ζητούν με κοινή επιστολή τους οι πρόεδροι της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, του Επιμελητηρίου Καβάλας, του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ Ανατ. Μακεδονίας και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.
Οι κ. Νίκος Τσιλογεώργης, Μάρκος Δέμπας, Αναστασία Αντωνίου, Γιώργος Γραμμένος, Απόστολος Παυλίδης και Βασίλης Λεμονίδης προτείνουν 4 καθημερινά δρομολόγια από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, 5 από Απρίλιο έως Ιούνιο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες 8.

Ακολουθεί η επιστολή των προέδρων των 6 συλλόγων.

«Στις πορθμειακές γραμμές της περιοχής μας δραστηριοποιούνται 4 Ναυτιλιακές Εταιρείες με 15 πλοία»

«Το θέμα των δρομολογίων της πορθμειακής γραμμής Καβάλας-Πρίνου Θάσου πολλές φορές μας απασχόλησε τα τελευταία χρόνια. Τα παράπονα, όμως, δεν βρήκαν ανταπόκριση μέχρι και σήμερα για οριστική λύση του θέματος. Εισπράττουμε υποσχέσεις, οι οποίες δεν υλοποιούνται. Έτσι τα ίδια προβλήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε χρόνο. Ενώ δηλαδή τα δρομολόγια των πλοίων κατά τους θερινούς μήνες είναι αρκετά τη χειμερινή περίοδο μειώνονται δραματικά και εκτελούνται μόνο δύο – το τελευταίο δρομολόγιο από τον Πρίνο  εκτελείται στις 12 το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι Θάσιοι που κατοικούν στο κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού και που πληθυσμιακά αποτελούν τα 2/3 της Θάσου, επιβαρύνονται οικονομικά και συγχρόνως υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία (διανύοντας περισσότερα από 100 χμ.), γιατί, είτε για την τακτοποίηση υποθέσεών τους σε υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, είτε για ιατρικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο Καβάλας ή σε ιδιώτες γιατρούς, είτε για αγορές αγαθών από την πόλη της Καβάλας, είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μέσω Κεραμωτής και να φτάνουν στην πρωτεύουσα με αυτοκίνητο ή άλλο μεταφορικό μέσο. Ακόμη οι συνθήκες αυτές επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους κατοίκους που διανύουν την τρίτη ηλικία, τους σπουδαστές στα Επαγγελματικά Λύκεια ή τον ΟΑΕΔ της Καβάλας, και τέλος θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών κατά τη μεταφορά τους από το Κέντρο Υγείας Πρίνου στο Γ. Ν. Καβάλας μέσω Κεραμωτής.

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε να μεριμνήσετε:
α) για την επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στις πλοιοκτήτριες εταιρίες που θα ζητήσουν τη δρομολόγηση πλοίων στις  πορθμειακές γραμμές Κεραμωτής – Λιμένα Θάσου και Καβάλας – Πρίνου Θάσου καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά τους χειμερινούς μήνες στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου Θάσου,
β) για την πρόβλεψη ποινών αποκλεισμού πλοιοκτήτριας εταιρίας από τη δρομολόγηση πλοίων της σε επόμενη δρομολογιακή περίοδο, αν αθετήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε αναφορικά με  την τήρηση των δρομολογίων του χειμώνα, ανεξαρτήτως αιτίας.
γ) Σε περίπτωση ακινησίας ενός πλοίου για λόγους συντήρησης ή βλάβης να αντικαθίσταται  άμεσα από πλοίο της ίδιας ή άλλης εταιρείας.
Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη σας, ότι στις πορθμειακές γραμμές της περιοχής μας δραστηριοποιούνται τέσσερις (4) Ναυτιλιακές Εταιρείες με  δεκαπέντε (15) πλοία, σας καλούμε να παρέμβετε και να απαιτήσετε από τις Ναυτιλιακές Εταιρίες για τη δρομολογιακή περίοδο 2022 – 2023 να εκτελούν έναν ικανό αριθμό δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, δίνοντας έτσι λύση σε ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα της περιοχής μας.

Προτείνουμε:

  • Τέσσερα δρομολόγια (4) από 1.11.2022 – 1.04.2023,
  • πέντε (5) από 2.4.2023 – 4.6.2023 και από 18.9.2023 – 31.10.2023
  • οκτώ (8) από 5.6.2023 – 17.9.2023

Στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση».