Ακίνητα σε πλειστηριασμό: «Ξεπούλημα» σαν να είναι ένα… ζευγάρι παπούτσια για την πρώην περιουσία όσων είχαν «κόκκινα» δάνεια

Στο «σφυρί» κάθε μήνα πάνω από 2.000 ακίνητα-Πώς «ρευστοποιούνται» τα υποθηκευμένα ακίνητα μέσα από έναν ιστότοπο, ο οποίος λειτουργεί όπως ένα συνηθισμένο e-shop και οι 147 καταχωρήσεις μόνον στον Νομό Καβάλας

Πώς μπορείτε να αγοράσετε από το διαδίκτυο ένα ακίνητο το οποίο έχει βγει σε πλειστηριασμό λόγω «κόκκινων» δανείων, σαν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια;

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουν όσοι, έχοντας «κόκκινα» δάνεια έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και όσοι «έξυπνοι επενδυτές» εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να αποκτήσουν ένα ακίνητο σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτήν της αγοράς.

Οι χορηγούμενες διαφημίσεις

Η Landea είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία φτιάχτηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο, με χορηγούμενες καταχωρίσεις και μάλιστα εξατομικευμένες και «εμφανίζεται» στα social media χιλιάδων χρηστών, ακόμη και αυτών που πιθανόν ποτέ δεν αναζήτησαν ακίνητο μέσω ίντερνετ, πόσο μάλλον από πλειστηριασμό.

Και όμως, όπως σε μορφή pop up διαφημίσεων τόσο καιρό βλέπαμε στο facebook διαφημίσεις για αθλητικά παπούτσια ή… κρέμες περιποίησης (ανάλογα με το φύλο και τα ενδιαφέροντα), φτάσαμε στο σημείο να εμφανίζονται χορηγούμενες διαφημίσεις που μας προτρέπουν να δούμε «ποια ακίνητα-ευκαιρίες πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό στην Καβάλα μέσα από το Landea.gr».

Αυτή η διαφήμιση, μάλιστα, βγαίνει εξατομικευμένα σε χιλιάδες χρήστες αναλόγως με το αν κατοικούν στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα ή στα Γιάννενα.

Οι επικριτές

Οι επικριτές της εν λόγω σελίδας υποστηρίζουν πως «ο ιστότοπος #LANDEA φτιάχθηκε από τις 4 συστημικές τράπεζες (Eurobank, ETE, Πειραιώς, ALPHA)» και πως «εκεί περνάνε όλα τα σπίτια που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό. Κάθε μήνα βγαίνουν σε πλειστηριασμό πάνω από 2.000 ακίνητα και η ιστοσελίδα παίζει τον ρόλο της σύνδεσής τους με την αγορά και τους επενδυτές. Σε μια περίοδο που βλέπουμε ανθρώπους να πετιούνται στον δρόμο, όπως πολυμελής οικογένεια στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο με ανάπηρο πατέρα, πρέπει να παλέψουμε ενάντια στα κοράκια που θέλουν τα πάρουν τα σπίτια κόσμου που καταστράφηκε μέσα στην πολυετή κρίση. Θέλουνε να τελειώνουν με την ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα. Σε λίγα χρόνια θα είναι προνόμιο να έχεις σπίτι».

Οι ένθερμοι υποστηρικτές

Από την άλλη οι υποστηρικτές της ιδέας αναφέρουν στο capital.gr: «Κάθε μήνα διενεργούνται πάνω από 2.000 πλειστηριασμοί ακινήτων σε
όλη την Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους αποτελούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για υποψήφιους αγοραστές. Όμως πόσοι μπορούν να κατανοήσουν τα προσφερόμενα ακίνητα μέσα από πυκνογραμμένα νομικά έγγραφα; Το Landea.gr είναι η μόνη online υπηρεσία που παρουσιάζει τα περίπλοκα έγγραφα των πλειστηριασμών ακινήτων σε μορφή απλών αγγελιών ακινήτων, πλούσιων σε φωτογραφίες και πληροφορίες, ώστε να είναι εύκολη η ενημέρωση και η συμμετοχή για κάθε ενδιαφερόμενο».

Μάλιστα, διαφημίζουν πως η Landea λειτουργεί ακριβώς όπως ένα συνηθισμένο e-shop, στέλνοντας ακόμη και e-mail με ενημερώσεις και ευκαιρίες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα βασικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει στον ενδιαφερόμενο αγοραστή το Landea.gr είναι:

  • Ελεύθερη πρόσβαση στη μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα που περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα ακίνητα που είναι σε διαδικασία πλειστηριασμού
  • Εύκολη αναζήτηση η οποία επιτρέπει στο χρήστη να βρει τα ακίνητα με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί, επιλέγοντας με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στο είδος ακινήτου, την περιοχή, τον όροφο, τα τετραγωνικά μέτρα, την τιμή εκκίνησης κ.α.
  • Πρόσβαση σε πλούσιο περιεχόμενο, με εξωτερικές φωτογραφίες, πληροφορίες για τη γειτονιά, την εγγύτητα στάσεων ΜΜΜ, σχολείων, σούπερ μάρκετ κ.α.
  • Καθημερινές ενημερώσεις που λαμβάνουν μέσω e-mail οι εγγεγραμμένοι χρήστες για όλα τα νέα ακίνητα σε πλειστηριασμό, ώστε να μην χάνουν καμία επενδυτική ευκαιρία»

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο: «Ήδη σήμερα το Landea.gr δέχεται πάνω από 200.000 επισκέψεις σε μηνιαία βάση από ενδιαφερόμενους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν ένα ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους», ενώ η πλατφόρμα ήδη «εμπορεύεται» χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Η περίπτωση της Καβάλας

Στο link που παρέθετε η εταιρία στη «χορηγούμενη» καταχώρησή της, πατώντας πάνω είχαν ήδη περαστεί στο σύστημα εκ των προτέρων οι προϋποθέσεις αναζήτησης, δηλαδή ακίνητα προς πλειστηριασμό μόνον στον Νομό Καβάλας.

Το σύστημα, μάλιστα, έδινε 147 αποτελέσματα για τον Νομό Καβάλας, που σημαίνει πως αυτήν τη στιγμή οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να «χτυπήσει» οποιοδήποτε από αυτά τα 147 ακίνητα και να το αποκτήσει.

Στην περίπτωση της Καβάλας, μάλιστα, υπάρχει μία ευρεία γκάμα ευκαιριών για όσους έχουν το κεφάλαιο, από διαμερίσματα 100+ τετραγωνικών στην πόλη μέχρι μονοκατοικίες σε χωριά της Καβάλας, ισόγεια καταστήματα στην πόλη, αποθήκες ή ακόμη και αγροτεμάχια ή οικόπεδα.

*Ρεπορτάζ: Καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ