Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Καβάλας: Η στάση της Κυβέρνησης απέναντί μας είναι ανέντιμη και ανήθικη!

Το Σωματείο τους συμμετέχει στην Πανελλαδική Απεργία της 9ης Νοεμβρίου 2022

Με μία «αιχμηρή» ανακοίνωση που δεν χαρίζεται στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας ανακοινώνει τη συμμετοχή των μελών του στην Πανελλαδική Απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Σωματείου, «η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι ανέντιμη και ανήθικη!» και ο μόνος τρόπος είναι η διαμαρτυρία και ο αγώνας για «τη διαφύλαξη με κάθε τρόπο του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείου.

«Οδεύοντας προς τη λήξη της θητείας της, η Κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις για το ΕΣΥ, απώλεσε και το τελευταίο “φύλο συκής” της δήθεν στήριξης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας με το σχέδιο νόμου “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, Ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις” του Υπουργείου Υγείας που τέθηκε σε διαβούλευση.

Ταυτόχρονα, διαλαλούν προς πάσα κατεύθυνση πως προτίθενται να κάνουν το ΕΣΥ “ελκυστικό”, υπονοώντας πως αυτό θα επιτευχθεί αλλάζοντας τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ανοίγοντας ορθάνοιχτη πόρτα στην κατάργηση της μονιμότητας, απασχολώντας μερικώς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, μοιράζοντας επιδοματάκια σε κάποιους τόσο όσο να κρατεί καλά το διαίρει και βασίλευε και  διαπράττοντας τη μεγαλύτερη απρέπεια δεν αναφέρουν πουθενά, θεωρούν πως δεν έχει κανένα ρόλο  στην “ελκυστικότητα”, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται βέβαια, του ΕΣΥ το υπόλοιπο, πλην ιατρών, Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό, Διοικητικό, Τεχνικό  προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων!!!

Η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουν την άποψη πως τα Δημόσια Νοσοκομεία λειτουργούν μόνο με ιατρικό προσωπικό…

Έφυγαν από τη ζωή 30 συνάδελφοι από τον κορονοϊό και 50 νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ. 3.000 διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας και όλοι οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής πάνω από τα 25 χρόνια αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Χάνονται κάθε χρόνο αρκετοί συνάδελφοι από αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο. Και όμως αρνούνται να θεσμοθετήσουν την επαγγελματική νόσο, το εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται οι οικογένειές τους καμία παροχή από το κράτος. Αρνούνται ακόμη και την πρόσληψη ενός μέλους της οικογένειας στο Δημόσιο.

Πάνω από έναν χρόνο βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο για την ένταξή μας στα ΒΑΕ.

1η Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε ένα χρόνο το άδικο μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος. Ανάλγητα, μισαλλόδοξα και εκδικητικά κρατούν σε ομηρεία τους εργαζόμενους, δίχως ένα ευρώ αμοιβή και στερώντας το δικαίωμα να εργαστούν αλλού!!!

Δεν τρέφαμε βέβαια αυταπάτες, οι προθέσεις ήταν φανερές ακόμα και στην καρδιά της πανδημίας όταν μοναδική τους μέριμνα ήταν να κρατήσουν τον ιδιωτικό τομέα “καθαρό” κατευθύνοντας τους αρρώστους, πλην covid, με άλλες παθήσεις στα ιδιωτικά Νοσοκομεία και κλινικές. Την ίδια στιγμή που οι προσλήψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία γινόταν με το σταγονόμετρο, πάντα επικουρικού προσωπικού, μη καλύπτοντας όχι μόνο τις αυξημένες ανάγκες αλλά ούτε καν τις αποχωρήσεις προς συνταξιοδότηση οι  αμοιβές των εργαζομένων καθηλωμένες, εξευτελιστικές, οι δε οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες! Πώς λοιπόν θα γίνει “ελκυστικό” το ΕΣΥ για το υπόλοιπο, πλην ιατρών, προσωπικό όταν οι υπηρετούντες είναι εξαντλημένοι, κακοπληρωμένοι, εξουθενωμένοι ψυχικά και σωματικά; Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας ξέχασε τους “ήρωες”, τα χειροκροτήματα, τους νεκρούς συναδέλφους μας και στη ΔΕΘ δεν χαλάλισε ούτε 1% αύξηση των αποδοχών μας παρά μόνο στο ιατρικό προσωπικό;

Η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι ανέντιμη και ανήθικη!

Συμμετέχουμε, μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ, στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022! Προτεραιότητά μας αλλά και του συνόλου της κοινωνίας είναι η διαφύλαξη με κάθε τρόπο του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας! Για ένα ΕΣΥ πρώτα και πάνω από όλα ελκυστικό στον πολίτη»!

Η Πρόεδρος
Κατερίνα Πετράκη

Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλειος Νικολαΐδης