Νέο… limit up στις τιμές των ενοικίων στην Καβάλα

Καβάλα και Δράμα σημειώνουν νέες ποσοστιαίες αυξήσεις στα ενοίκια-Πρωταθλήτρια η Χαλκιδική, πτώση για την Ξάνθη-Αναλυτικά οι μειώσεις και οι αυξήσεις στη βόρεια Ελλάδα

Αυξήσεις φωτιά κατέγραψαν τα ενοίκια στην πλειονότητα των πόλεων της βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2022, δημιουργώντας προβληματισμό για το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, μπορεί η νέα χρονιά που ξεκίνησε να χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα των εκπροσώπων του real estate ως χρονιά εξισορρόπησης των τιμών, ωστόσο, το ράλι που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επιδοθεί οι τιμές και το ενδεχόμενο αυτό να συνεχιστεί και το 2023, δημιουργεί ανησυχία στους εν δυνάμει ενοικιαστές, αλλά και στους ενδιαφερόμενους μικροαγοραστές για το αν θα καταφέρουν, τελικά, να αντεπεξέλθουν στα ζητούμενα ποσά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια του 2022 οι τιμές αυξήθηκαν τόσο σε πόλεις που τα ακίνητα θεωρούνται οικονομικά όσο και σε περιοχές που τα ενοίκια είχαν ήδη ακουμπήσει ταβάνι. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτές της Δράμας, όπου οι τιμές ενοικίασης κινούνται σε χαμηλά επίπεδα έναντι άλλων περιοχών της χώρας, με το τετραγωνικό μέτρο, ωστόσο, να έχει εκτοξευτεί κατά 13,6%, αλλά και της Χαλκιδικής όπου η τιμή ενοικίασης του τετραγωνικού μέτρου είναι η υψηλότερη πανελλαδικά και διαμορφώνεται στα 33,33 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 12,8%.

Σημειώνεται ότι στις πλέον δημοφιλείς Κυκλάδες όπου η τιμή μίσθωσης συρρικνώθηκε κατά 13,3% το τετραγωνικό μέτρο. νοικιάζεται προς 13,3 ευρώ. Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις περιοχών με οικονομικά ενοίκια, όπως η Πέλλα, με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου να έχει συρρικνωθεί κατά 15% έναντι του 2021.

Σε… πρωταθλητισμό επιδίδεται, σε απόλυτες τιμές, επί χρόνια η Χαλκιδική με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου να διαμορφώνεται στα 33,3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο κατά 12,8%.

Παντού αύξηση στις πόλεις της ΑΜ-Θ

Τα σκήπτρα ωστόσο στην ποσοστιαία αύξηση του τετραγωνικού μέτρου κρατά η Δράμα (+13,6%) με την τιμή του να διαμορφώνεται 4,6 ευρώ και ακολουθούν:

  • το Κιλκίς (+ 11,6) και την τιμή του τετραγωνικού μέτρου στα 3,67 ευρώ
  • η Ημαθία (+ 7,6%) με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να αγγίζει τα 4,6 ευρώ
  • η Πιερία (+5,3%) με το τετραγωνικό μέτρο στα 5 ευρώ
  • η Καβάλα (+4,9%) με το τετραγωνικό μέτρο στα 5,83 ευρώ
  • η Φλώρινα (+4,3%) στα 5,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
  • η Κομοτηνή (+3,2%) με 6,22 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
  • ο Έβρος με οριακή αύξηση (+0,6%) στα 6,29 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο

Σταθερή παρέμεινε η τιμή στις Σέρρες με το τετραγωνικό μέτρο να βρίσκεται στα 5 ευρώ.

Στον αντίποδα είναι:

  • τα Γρεβενά με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου να κατακρημνίζεται κατά 12% αγγίζοντας πλέον τα 4,4 ευρώ
  • η Καστοριά με (-5,9%) και την τιμή του τετραγωνικού μέτρου στα 4,46 ευρώ
  • η Ξάνθη με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να διαμορφώνεται στα 5,71 ευρώ, όπου η μείωση διαμορφώθηκε στο 4,8%