Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας προς Άδωνη Γεωργιάδη: Να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις Κυριακές και την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Επιστολή της διοίκησης στον Υπουργό Ανάπτυξης με την οποία τονίζεται ότι αν περάσουν οι αλλαγές που προτείνονται θα πληγούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα

Να αποσύρει την ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δύο επιπλέον Κυριακών το χρόνο και να μην αφήσει κανένα περιθώριο για πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου καταστημάτων όλο το 24ωρο, καλεί ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας τον  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Με επιστολή που απέστειλε κάνει λόγο για αιφνιδιασμό του Εμπορικού κόσμου και επισημαίνει ότι αν περάσουν οι τροπολογίες που προτείνονται θα πληγούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που στην Ελλάδα ανέρχονται στις 200.000 και απασχολούν περίπου 500.000 άτομα.

Ακολουθεί η επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μια φορά μας αιφνιδιάζετε δυσάρεστα με ένα ακόμα νόμο και μια τροπολογία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Προσπαθείτε και επιμένετε με την τροπολογία αυτή με κάθε τρόπο να εξασφαλίσετε την λειτουργία των καταστημάτων τις 2 Κυριακές που με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων δεν έχουν νόημα να υφίστανται και με τις οποίες ήμασταν πάντα αντίθετοι. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, όπως και της μεταφοράς της Κυριακής του Μαΐου στις χειμερινές εκπτώσεις, παρά ότι γίνεται για την προώθηση των συμφερόντων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και αλυσίδων καταστημάτων.

Επίσης με την ίδια τροπολογία και πάλι αδικαιολόγητα άλλαξε ο φορέας παράτασης του εθνικού ωραρίου, παρέχοντας την αρμοδιότητα στους Δήμους να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να καταργείται και το άρθρο 186, περ. ΙΙΔ’, παρ. 10, σύμφωνα με το οποίο τα περιφερειακά συμβούλια έχουν ακόμα αυτή την αρμοδιότητα. Ουσιαστικά οι Δήμαρχοι πλέον έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν το εθνικό πλαίσιο ωραρίου μέχρι τις 6 την επόμενη μέρα το πρωί, που αρχίζει και πάλι ουσιαστικά η λειτουργία των καταστημάτων. Αυτό συνεπάγεται ότι και οι Δήμαρχοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποφασίζουν για ωράριο λειτουργίας 24 ωρών επί 7 ημέρες.

Για τη ρύθμιση αυτή επικαλείστε αυτό το αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων για παράταση του ωραρίου μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα για να πραγματοποιήσουν τις «Λευκές Νύχτες» μία φορά το χρόνο.

Συμπεραίνουμε ότι με τον τρόπο αυτό προωθείτε ακόμα πιο πολύ το καθεστώς κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Με τις επικρατούσες συγκυρίες της ακρίβειας και της συνεχούς απομείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών η οποιαδήποτε διεύρυνση ωραρίου, δεν προσφέρει επιπλέον τζίρο παρά μόνο επιπλέον κόστη.

Δεν είναι το μεταμεσονύκτιο ωράριο που λείπει από την αγορά κύριε Υπουργέ. Με άστοχες και λανθασμένες επιλογές εξωθείτε στη βιολογική εξάντληση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενισχύοντας συγχρόνως τη μεταφορά τζίρου και εισοδήματος από αυτές προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν επιπλέον κόστη, να οργανώσουν καλύτερα το χρόνο εργασίας, ενώ παράλληλα διαθέτουν τους πόρους για καλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή των προϊόντων τους με αποτέλεσμα να εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Διαφωνούμε με την εφαρμογή μεταμεσονυκτίου ωραρίου και με τη λειτουργία επιπλέον Κυριακών. Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην τόνωση του τζίρου μας. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων από την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς καθιστά αβέβαιο το εμπορικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, το διευρυμένο ωράριο απειλεί τα μικρά και μεσαίου μεγέθους καταστήματα δημιουργώντας μια μεγάλη ψαλίδα με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και διαγράφουν ένα μέλλον ζοφερό το μέλλον τους.

Σας καλούμε άμεσα να αποσύρεται την ρύθμιση αυτή, υπενθυμίζοντας σας ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από τη σχετική τροπολογία ανέρχονται σε 200.000 και απασχολούν περίπου 500.000 άτομα».